Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
09:18 19 01 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Imagini spectaculoase. Cum sunt alimentate în zbor avioanele F-16 Fighting Falcon (galerie foto)

ro

01 Mar, 2017 15:39 1541 Marime text

În perioada 27 februarie – 2 martie, piloții Escadrilei 53 Vânătoare din cadrul Forțelor Aeriene Române execută, pentru prima dată pe teritoriul național, misiuni de realimentare în aer a avioanelor F-16 Fighting Falcon.

Operațiunile de realimentare se realizează cu un avion cisternă KC-135 Stratotanker, aparținând 100th Air Refueling Wing din cadrul USAFE (United States Air Forces in Europe), avion special destinat pentru realizarea realimentării în aer a avioanelor cu reacție.

Zborurile de realimentare se execută la o altitudine de aproximativ 7000-10.000 m, atât pe timp de zi, cât și pe timp de noapte. Autonomia de zbor a aeronavelor de luptă F-16 Fighting Falcon este de aproximativ trei ore, iar după realimentarea în aer, proces care durează câteva minute, timpul de zbor crește cu două ore.

Piloții români au primit calificarea pentru realizarea unor astfel de proceduri în cadrul Cursului de trecere pe aeronava de luptă F-16 Fighting Falcon, în Portugalia.


Desfăşurarea unei astfel de operaţiuni implică o sincronizare perfectă, între aeronava care este realimentată,denumită generic
aeronavă primitoare”, și aeronava cisternă. Pentru a realiza această sincronizare, aeronavă primitoare” trebuie să se poziţioneze la câţiva metri în spatele aeronavei cisternă şi mai jos decât aceasta și să zboare cu aceeaşi viteză și înălțime pe tot parcursul procesului de transfer al combustibilului. Atât aeronava cisternă cât și aeronava (sau aeronavele) primitoare” vor zbura în formație standard și vor fi permanent sub controlul și monitorizarea structurilor de dirijare ale traficului aerian, responsabile de controlul și siguranța zborurilor în zona sau ruta respectivă.

Operațiunea se realizează prin intermediul unui sistem care asigură cuplarea” aeronavei cisternă cu “aeronava primitoare” și transferul combustibilului. Sistemul este compus în principal din pompe, conducte rigide (sau flexibile) telescopice aflate la bordul aeronavei cisternă, precum și “prize” (cuple) de admisie a combustibilului dispuse pe aeronavele care sunt realimentate.

Un operator aflat la bordul aeronavei cisternă inițiază transferul combustibilului când sunt îndeplinite toate condițiile necesare de siguranță și are aprobarea pilotului aeronavei primitoare” pentru începerea operațiunii. Pe timpul desfășurării acesteia, operatorul trebuie să mențină o legatură radio permanentă, pe o frecvență radio dedicată atât cu pilotul aeronavei care este realimentată cât şi cu echipajul aeronavei cisternă.

Sursa foto: Facebook Forţele Aeriene Române

Ti-a placut articolul?

Comentarii