Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:53 11 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ilegalitati cu combustibil la Penitenciarul Tulcea

ro

29 Jul, 2003 00:00 3792 Marime text

La puscarie, ca la balamuc

Procurorii militari si politistii din cadrul IJP Constanta au fost sesizati de o frauda produsa la Penitenciarul Tulcea * In urma verificarilor efectuate, s-a stabilit ca pe poarta inchisorii a intrat, fara nici o problema, o autocisterna care a livrat combustibil pe baza unor acte falsificate * Cei care au participat la savarsirea infractiunii nu au fost inca identificati de oamenii legii, care continua cercetarile in acest caz * Reprezentantii Directiei Generale a Penitenciarelor au demarat o ancheta administrativa privind modalitatea de patrundere a marfii in curtea inchisorii * Tot acestia mai efectueaza si o ancheta in privinta subofiterului care a permis accesul pe poarta penitenciarului fara a verifica in prealabil documentele de insotire a marfii

Procurorii din cadrul Parchetului Militar Constanta au finalizat cercetarea desfasurata la Penitenciarul Tulcea prin care se semnala ca o cisterna cu produse petroliere, despre care nu se stia daca are sau nu documente de insotire a marfii, livrase combustibil penitenciarului. De asemenea, in efectuarea cercetarilor au fost angrenati si politistii din cadrul Inspectoratului de Politie Constanta. Pe data de 22 iulie, ora 15.00, autocisterna cu remorca nr. CT-05-XVS/CT-05-XUT, proprietatea SC "Sterna Services" SRL Constanta, condusa de Marian Ion Maican, a ignorat semnalul agentului de circulatie in timp ce se deplasa pe strada Babadag din municipiul Tulcea si a intrat in curtea Penitenciarului Tulcea. Astfel, in urma verificarilor efectuate de catre politisti si procurori s-a stabilit ca, la data 21 iulie, Eugen Neacsa, din comuna Tuzla, care utiliza fara contract un rezervor de combustibil ce apartinea lui Iulian Tudorel Pavel, a inchiriat de la SC "Sterna Services" SRL Constanta autocisterna cu numarul mai sus-mentionat, in vederea efectuarii unui transport de combustibil lichid greu (CLG) fara a-i preciza conducatorului destinatia clara. O zi mai tarziu, respectiv pe 22 iulie, cisterna a fost incarcata din rezervorul situat in localitatea Eforie Nord cu cantitatea de 18.450 de litri combustibil lichid greu, iar soferul Marian Ion Maican a fost pus de Eugen Neacsu in legatura cu un individ neidentificat pana in prezent, care raspundea la numele de "Nelu". Acesta, la randul lui, i-a indicat soferului sa se deplaseze la Tulcea, urmand sa se intalneasca cu el la intrarea in municipiu. Asupra soferului a existat un aviz de expeditie primit de la "Nelu", care a reintrat in posesia acestuia la intalnirea cu soferul, conform celor stabilite intre ei.

Afaceri la colt de strada

Luat la intrebari de catre reprezentantii legii, conducatorul auto a declarat ca acest "Nelu" s-a intalnit cu administratorul SC "Denis" SRL Tulcea, respectiv patronul firmei, Stere Denus, la distanta mare de masina si, dupa o discutie ce a avut loc intre cei doi, autocisterna a fost dirijata catre Penitenciarul Tulcea. Din cercetarile intreprinse de catre procurorii militari a reiesit ca intre Penitenciarul Tulcea si SC "Denis" SRL a existat un contract adjudecat pe baza de licitatie prin care furnizorul se obliga sa livreze esalonat cantitatea de 600 tone de combustibil lichid usor (CLU) pentru nevoile penitenciarului. Pe baza acestor raporturi, Denus l-a contactat pe comandantul Penitenciarului Tulcea, colonel Ion Chiriac, si a precizat ca livreaza 18 tone de CLU cu documentele legale aferente. Deoarece comandantul inchisorii lipsea din unitate, barbatul a fost indrumat sa ia legatura cu contabila unitatii. Conform acestei intelegeri, furnizorul Denus s-a prezentat cu autocisterna la poarta de acces a inchisorii. Surse din cadrul Parchetului Militar Constanta au declarat ca subofiterul de la poarta de acces a inchisorii, in speta plutonierul Sorin Vasile Casilov, inainte sa permita intrarea masinii in curtea penitenciarului, avea obligatia de a verifica documentele de acces, lucru ce nu s-a intamplat. El justifica neglijenta acestui gest pe motiv ca il cunostea pe Denus din vedere de mai mult timp, fiindca, pe parcursul mai multor luni, acesta mai efectuase vreo 15 curse la penitenciar.

Fantomaticul "Nelu" face afaceri ilegale chiar in curtea unei puscarii

Dupa ce masina a intrat, bine mersi, pe poarta inchisorii pana la rezervoarele de depozitare a combustibilului, furnizorul a luat legatura cu contabila unitatii, Florica Cobana, care i-a solicitat sa descarce combustibilul si sa predea documentele gestionarului. Numai ca, atunci cand gestionarul a solicitat documentele, Denus a spus ca sunt la "Nelu". Cercetarile intreprinse de catre oamenii legii au mai relevat ca, in noaptea de 22 spre 23 iulie, acest "Nelu" a fost transportat de la Tulcea la Constanta cu un taximetru care l-a lasat la hotelul "Mamaia" din aceeasi statiune, dupa ce, in prealabil, dusese la penitenciar o factura fiscala care, ulterior, s-a constatat ca era falsificata, deoarece pe ea era trecut numele firmei "Manus Lighting" SRL Constanta, care nu avea nici o treaba cu penitenciarul. Din acest document rezulta ca societatea "Manus Lighting" SRL Constanta livra Penitenciarului Tulcea 18.450 de tone de combustibil lichid greu, in valoare de aproximativ 260 de milioane de lei. Politistii care au participat la ancheta au declarat ca, in urma controlului efectuat de catre politisti asupra stocului existent, nu s-au gasit plusuri si nici minusuri in gestiune. Totodata, s-a mai stabilit ca, in loc de combustibil lichid usor (CLU), fantomaticul "Nelu" livrase combustibil lichid greu (CLG), care era un produs rezidual devenit slam, adunat de diversi muncitori de la santierele unde se afla nave din zona Poarta 6 a Portului Constanta. De asemenea, oamenii legii au mai stabilit ca societatea "Manus Lighting" nu functioneaza la sediul declarat, iar administratorul unic, Dumitru Mihulca, nu a putut fi identificat. De asemenea, exista date ca astfel de produse au mai fost livrate la Mangalia si Neptun, urmand sa se stabileasca modul de livrare. In momentul de fata, politistii au extins cercetarile pentru a stabili persoanele vinovate si participatia acestora, in scopul tragerii la raspundere penala.

Subofiterul de la Penitenciarul Tulcea, luat la bani marunti

In alta ordine de idei, plutonierul Sorin Vasile Casilov, subofiterul care a permis intrarea autocisternei pe poarta de acces a unitatii fara a verifica documentele, este cercetat de catre o comisie din cadrul Directiei Generale a Penitenciarelor. Reprezentantii acestei institutii au dispus efectuarea unei cercetari administrative privind modalitatea de patrundere a marfii in penitenciar. Surse oficiale care au dorit sa-si pastreze anonimatul au declarat ca este posibil ca subofiterul sa fie sanctionat administrativ pentru neglijenta in serviciu, in acest caz fiind necesara sesizarea Parchetului Militar Constanta.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii