Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:12 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Hoge acuzat de adulter

ro

22 Apr, 2003 00:00 4373 Marime text

Nepotul Muftiului Bagis Sahinghirai provoaca tensiuni in parohia Cumpana

Un musulman din Cumpana considera ca hogea traieste cu femeia lui * Chenan Cherim a fost parasit de curand de nevasta, pentru niste motive considerate inventate * El a descoperit in albumul de familie poze pe care le considera compromitatoare * In acestea, hogea apare la Baile Herculane, alaturi de sotia lui Chenan, dar in fotografii diferite * In alte poze, hogea apare in posturi necuviincioase pentru pozitia lui * Muftiul, care ii este unchi, spune ca ilustratiile sunt neconcludente si nu are motive nici macar sa il schimbe din parohie * Hogea Ali ne-a inchis telefonul in nas, iar apoi nu a mai raspuns deloc

Un localnic din Cumpana il acuza de adulter pe hogele din localitate, Selcin Ali. Dupa declaratiile lui Chenan Cherim, hogele traieste cu sotia lui, Selvinaz Cherim, in varsta de 35 de ani. Femeia tocmai l-a parasit si el crede ca tocmai din aceasta cauza, caci sunt casatoriti de multi ani si au impreuna o fata de 14 ani, pe Sibel. Barbatul e acum singur si se teme sa mai iasa din casa. El ne-a declarat ca hogele l-a amenintat cu bataia, pentru ca i-a stricat imaginea in fata enoriasilor si a superiorilor.Iata povestea, asa cum am aflat-o de la Cherim. Chenan si Selvinaz au avut o casnicie echilibrata, fara probleme majore. El este mecanic auto, iar sotia lui distribuitor la o firma de detergenti. Cei doi s-au straduit sa ii ofere fiicei lor tot ce e mai bun si, in mare masura, au si reusit. Pe 10 martie, Sibel a avut o scurta altercatie cu tatal ei. Fata l-a jignit si Cherim i-a tras o palma. Apoi, ea s-a incuiat intr-o camera, spunand ca nu mai vrea sa stea de vorba cu el. A doua zi, Chenan s-a intors de la serviciu si nu le-a gasit acasa pe sotia si fiica lui. Atunci a observat ca lipsea o geanta de voiaj si a presupus ca cele doua au plecat la soacra lui, care locuieste tot in Cumpana, pe strada Crizantemei nr. 9. In ziua urmatoare, Selvinaz si Sibel s-au intors insotite de un politist si si-au luat mai multe bagaje. Ele cerusera ajutorul politistilor, motivand ca barbatul e foarte violent. Chenan Cherim spune ca a descoperit ca, dupa plecarea lor, lipseau din casa 3.500 de dolari pe care Chenan ii stransese ca sa isi cumpere o masina, cinci bratari, trei inele, verighetele, un ghiul si actele casei. Chenan Cherim a incercat sa mearga la soacra lui, sa incerce sa isi convinga sotia sa se intoarca acasa, dar nimeni nu a vrut sa stea de vorba cu el. Chenan a incercat apoi sa isi vada fata la scoala, dar a gasit-o acolo pe cumnata lui care i-a spus ca nu mai are voie sa se apropie de copil, pentru ca Selvinaz vrea sa divorteze. Atunci, Chenan Cherim s-a adresat Politiei. La Politia Cumpana existau deja declaratii ale sotiei lui, care spuneau ca el isi bate fata, ca se dezbraca in fata ei si ca le-a amenintat pe amandoua cu un cutit care era "expus" la sectia de Politie. Tot politistii au mediat, la rugamintea lui Chenan, o intalnire intre cele doua parti. Sotia l-a acuzat in continuare pe Chenan ca e violent si i-a spus ca e decisa sa divorteze, iar pe el l-a sfatuit sa plece la tatal sau, care locuieste in Constanta, sau sa mearga la fratele sau care e in Spania.

Si tu, Brutus?

Fara femeie si copil, fara bani si cu perspectiva unui divort, Chenan nu stia incotro sa o ia. S-a gandit atunci sa ceara sfatul lui Selcin Ali, hogele din Cumpana. El spera ca liderul spiritual va putea sa o convinga pe sotia lui sa se intoarca acasa, mai ales ca la musulmani parasirea domiciliului e considerat un lucru grav, iar Selvinaz devenise, in ultimii, ani foarte credincioasa. Ea isi facea mereu cele cinci rugaciuni zilnice si umbla numai cu batic pe cap. In aceasta incercare, Cherim se mai baza si pe prietenia de familie pe care o avea cu Ali. De mai multi ani, hogele o pregatea la religie musulmana pe fata lui si in acest context ii vizita familia destul de des. De aceea, Chenan a fost foarte surprins sa vada ca hogele nu are timp de el. O saptamana l-a tot amanat, invocand sesiunea, caci el e si student. Abia dupa o saptamana, Chenan a reusit sa stea de vorba cu hogea, intr-un restaurant din Constanta. Acesta l-a sfatuit sa se resemneze si i-a oferit cam aceleasi solutii pe care i le sugerase si Selvinaz, lucru care l-a pus pe ganduri. In mintea lui Chenan s-au legat atunci anumite lucruri si el si-a dat seama ca intre hoge si sotia lui e o relatie pacatoasa. Dupa o noapte de nesomn, el a mers in zori la hoge si l-a acuzat pentru acest lucru, mintindu-l, ca sa-l prinda, ca le-a inregistrat niste convorbiri telefonice, printr-un prieten de la politie. Atunci l-a convins sa mearga impreuna la soacra lui Chenan si sa stea de vorba cu Selvinaz. Hogea a acceptat dupa multe presiuni, speriat probabil de intorsatura pe care ar putea sa o ia lucrurile. Acolo, atunci cand Chenan a inceput sa ii acuze pe cei doi de adulter, hogea si-a iesit din fire si l-a lovit pe Chenan cu palma peste sapca si apoi l-a apucat cu mainile de gat. Dupa acea zi, Chenan i-a telefonat lui Ali, ca sa ii ceara socoteala, dar acesta a negat tot si l-a amenintat ca il va bate, indiferent unde il va prinde.

Cuibusorul ispitelor, fara turban

Intr-o zi, pe cand facea ordine in niste fotografii de familie, Chenan a observat lipsa mai multor poze, dar a si gasit negativul unui film despre care nu stia nimic. Erau fotografii cu sotia lui si cu hogea, in statiunea Baile Herculane. Selvinaz fusese la recuperare medicala in Herculane, intre 21 si 28 septembrie 2002, si a stat la hotel. Chenan si-a amintit ca, in acea perioada, hogea lipsise de la slujba si ii mintise pe enoriasi ca merge in satul Independenta sa ii ajute pe parintii lui la muncile campului. Nici o fotografie nu ii prezenta pe amandoi, ci numai separat. Intre ele erau poze facute alternativ, cu hogea si cu femeia, din aceeasi pozitie, cu acelasi cadru, ca si cum si le-ar fi facut, pe rand, la reciprocitate. In majoritatea fotografiilor, la restaurant, prin statiune, Selvinaz zambea si parea fericita. La fel de ciudat era faptul ca, in acele fotografii de la Baile Herculane, femeia "uitase" sa isi puna pe cap baticul cu care aparea in fotografiile de familie si pe care il purta intotdeauna acasa. Dezinhibat, hogea uitase si el de preceptele religioase si se fotografiase catarat pe o statuie sau cu limba scoasa. Alte fotografii, facute in alta perioada, arata ca hogea nu prea tine cont in general de aceste precepte. Astfel, el apare in pantaloni scurti langa doua femei fara barbat, iar pe una dintre ele o tine chiar de dupa gat, lucru interzis cu strasnicie de religia islamica. In multe fotografii, hogea Ali apare impreuna cu fetele care frecventeaza geamia si mai ales cu fata lui Chenan. Cei doi sunt pe plaja, in restaurante sau in oraselul copiilor. Chenan spune ca nu stia ca fata lui iesea in oras cu Ali, caci Sibel il mintea ca merge la meditatii sau gasea alte scuze. Chenan considera ca Ali incerca in acest fel sa o atraga pe fata de partea lui. In unele din aceste poze, mai ales cand cei doi sunt singuri, sunt surprinse gesturi de o tandrete cel putin suspecta daca ne gandim care ar trebui sa fie relatia intre un hoge si o credincioasa de 14 ani. Intr-o alta fotografie, hogea si cateva fete, care au capul descoperit, impotriva uzantelor, par a se bate, in gluma, chiar in cladirea geamiei (!), cu prosoape.

Multi credinciosi nu il mai vor

Chenan crede ca relatia hogei cu sotia lui e mai veche. El ne-a relatat ca acesta ii mediteaza de mai mult timp fata la religie islamica si ca, in acest fel, le face vizite la ocazii sau atunci cand vine la slujbe. Astfel, cei doi s-au apropiat, luand nastere o relatie adultera. Dupa ce Chenan a povestit toata patania membrilor comitetului parohial si le-a aratat si fotografiile, multi dintre ei au fost foarte intrigati si l-au acuzat pe hoge. Ei au mers la primar cu o petitie impotriva hogei Ali, acuzandu-l de comportament agresiv, caci el ar fi ridicat mana la un batran al comunitatii, chiar in geamie. Intelegand ca situatia e tensionata, hogea s-a temut si a chiulit de la slujba de pe data de 18 aprilie. Ca sa-l scuze, Muftiul ne-a declarat ca i-a fost teama ca va fi linsat de catre oameni. Muftiul a mers la Cumpana pentru o ancheta. El a stat de vorba cu oamenii si a concluzionat ca nu exista probe clare, care sa il incrimineze pe hogea Ali. Unii membri ai comunitatii cer totusi schimbarea lui, dar Chenan considera ca el ar trebui exclus definitiv.

Muftiul: "Pozele nu sunt concludente"

La discutia cu noi, Muftiul Sahinghirai ne-a marturisit ca e nemultumit de situatia creata, mai ales ca e vorba chiar de nepotul sau, dar considera ca nu exista destule elemente pentru incriminarea lui: "Acele fotografii nu sunt concludente". In ceea ce priveste comportamentul cel putin libertin al lui hogea, Muftiul a incercat sa spuna ca hogea vrea sa se adapteze timpului in care traim, dar a fost nevoit sa recunoasca faptul ca nu se cuvine sa aiba contact fizic, cu o femeie sau cu o fata, nici chiar daca pretextul e o fotografie. Muftiul e dispus chiar sa creada ca hogea Ali s-a aflat intamplator exact in acelasi timp cu Selvinaz in statiunea Baile Herculane si ca el ar fi fost acolo cu viitoarea sotie. El a fost nevoit sa recunoasca insa faptul ca, dupa legile islamului, hogea ar trebui exclus definitiv, in cazul in care s-ar face vinovat de acuzatiile ce i-au fost aduse. In final, am incercat sa luam legatura telefonic cu hogea Ali. Atunci cand a aflat despre ce e vorba, Ali a spus ca nu e adevarat nimic din tot ce ne-a spus Chenan, iar apoi ne-a inchis telefonul si nu a mai raspuns. Vom reveni cu alte materiale pe acest subiect.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii