Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:21 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Fraudă nouă pe WhatsApp Utilizatorii sunt anunțați că urmează să primească o donaţie de aproape două milioane de euro

ro

22 Feb, 2022 14:37 2949 Marime text


Mai mulți utilizatori din România au notificat Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC), în ultimele zile, cu privire la o nouă tentativă de fraudă pe WhatsApp. Este vorba despre mesaje primite nesolicitate, de obicei redistribuite, în care internauții sunt anunţaţi despre faptul că urmează să primească o donaţie de aproximativ 1,9 milioane de euro.  

„În ultimele zile, utilizatori din România au notificat Directoratul cu privire la mesaje nesolicitate primite pe #WhatsApp, de obicei redistribuite, în care erau anunțați despre faptul că urmează să primească o donație de aproximativ 1,9 mil. de euro.

Desigur, totul este o tentativă destul de clară de a păcăli utilizatorul, o reintepretare oferită celebrei ţepe care datează de la începutul internetului - scrisoarea sosită de la un prinț nigerian, care oferea un scenariu similar”, scriu reprezentanții DNSC pe pagina de Facebook. 





Potrivit sursei citate, o astfel de metode generează câștiguri anuale substanțiale, bazându-se pe câștigarea încrederii potențialei victime. 

„Atunci, una dintre cele mai vechi #scam-uri de pe internet se propaga prin e-mail. Deși are un grad de complexitate destul de redus, metoda încă este eficientă în unele cazuri și atrage în plasă utilizatori creduli. În 2019, CNBC anunța că o astfel de metodă încă genera câștiguri anuale de peste 700.000 de dolari!

Aceste tentative de fraudă se bazează pe câștigarea încrederii potențialei victime, caruia i se cere o sumă de bani în avans, pentru că ar urma să primească în schimb o adevărată avere. Ulteior, evident, banii promiși nu ajung la victimă”, adaugă DNSC.

DNSC recomandă evitarea interacțiunii în cazul unor astfel de mesaje și „în sub nicio formă nu oferiți celor care vă scriu bani ori date personale, date de autentificare sau date de card”

foto: unsplash/ Alexander Shatov și Facebook/ Directoratul Național de Securitate Cibernetică - DNSC
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii