Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
21:14 22 03 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Shapir Structures SRL Firma care a construit Campusul Social „Henri Coandă”, un nou termennîn dosarul ptivind insolvența

ro

13 Mar, 2015 00:00 2418 Marime text
Pe rolul Tribunalului București a fost înregistrat, în data de 25 iunie 2014, dosarul cu numărul 21795/3/2014, la Secția civilă, în care SC Shapir Structures SRL cere intrarea în insolvență.

Cererea a fost admisă pe 2 iulie 2014. Soluția pe scurt:

„Admite cererea debitorului SC Shapir Structures SRL.
În temeiul art. 32 alin. 1 din Legea nr. 85/2006 privind procedura insolvenței, deschide procedura generală împotriva debitorului SC Shapir Structures SRL.
Dă dispoziție tuturor băncilor la care debitoarea are disponibil în conturi să nu dispună de acestea fără un ordin al judecătorului sindic sau al administratorului judiciar, obligația de înștiințare a băncilor revenindu-i administratorului judiciar.
Desemnează administrator judiciar provizoriu pe Casa de Insolvență Transilvania care va îndeplini atribuțiile prevăzute de art. 20 raportat la art. 49 al.1 lit. a din Legea nr. 85/2006 privind procedura insolvenței, cu o remunerație de 2.000 de lei din averea debitorului”.
Pe parcursul dosarului, au fost mai multe termene, în care s-a amânat cauza sau pronunțarea. Următorul termen va fi în data de 8 aprilie.
Contestatorii dosarului sunt SC Opentrans SRL, Remont SRL, Bitholder SRL, Pres Edil Construct SRL, Agenția Națională de Administrare Fiscală, Zephir Park Sibiu SRL, North Park Pipera SRL, SC Inserv SA, SC Trans Bitum SRL, Saferoad RRS Romania SRL și SC Motoractive Ifn SA.

Odiseea Shapir Structures SRL

Potrivit Registrului Comerţului, SC Shapir Structures SRL a fost înfiinţată în anul 2000. Firma a funcţionat iniţial sub denumirea de  SC Larton Consultants Romania SRL, în 2001 a fost schimbată în SC Roichman Romania SRL, iar din 2009, societatea capătă denumirea actuală, Shapir Structures SRL. Cel care a rămas de la început şi până în prezent este asociatul unic, SC Larton Consultant Limited, cu sediul în Cipru, Nicosia. Dacă în 2001 îl regăsim pe Grigore Dumitrescu în calitate de mandatar al SC Larton Consultants Romania, respectiv SC Roichman Romania, din 2003, în înscrisurile din Monitorul Oficial cu privire la diferitele modificări intervenite în structura societăţii, îl regăsim în calitate de administrator al firmei pe Avraham Morgenstern. Tot în 2003, SC Ashroich Romania SRL, în care SC Roichman Romania SRL (SC Shapir Structures SRL) era asociat, îşi înfiinţează punctul de lucru de la Constanţa, având ca obiect de activitate producerea de mixturi asfaltice. Adresa punctului de lucru din Constanţa a fost strada Vârful cu Dor nr. 10, tot aici funcţionând ulterior şi punctul de lucru al SC Shapir Structures SRL, deschis în 2009, în oraşul condus de administraţia Mazăre. De asemenea, potrivit site-ului societăţii Confort Urban, la aceeaşi adresă Vârful cu Dor nr. 10, se pare că funcţionează şi baza de producţie a societăţii aflate în subordinea municipalităţii constănţene, bază unde se fabrică mixturi asfaltice şi betoane.

În anul 2010, SC Shapir Structures SRL apare ca asociat şi în SC Roichman Engineering SRL. Tot în 2010, firma şi-a schimbat obiectul principal de activitate din lucrări de construcţii a drumurilor şi autostrăzilor în lucrări de construcţii a drumurilor şi a căilor ferate. În acelaşi an, firma şi-a modificat valoarea unei părţi sociale de la 10 lei la 10.000 de lei, iar numărul părţilor sociale s-a modificat şi el de la 20 la 100. De asemenea, s-a majorat şi capitalul social al societăţii, acesta ajungând la suma de 1.000.000 de lei, împărţit în 100 de părţi sociale, deţinute în totalitate de asociatul unic Larton Consultants Ltd.
În 2011, SC Shapir Structures SRL a fost cooptată ca asociat în SC MD Group SRL, cu sediul în Alexandria. În acelaşi an, SC Shapir Structures SRL preia şi restul părţilor sociale ale SC MD Group SRL, devenind astfel unic acţionar al firmei din judeţul Teleorman.
În 2011, SC Shapir Structures SRL şi-a majorat din nou capitalul social cu un milion de euro, acesta ajungând, în lei, la suma de 5.240.000.
În 2012, SC Shapir Structures SRL şi-a deschis două noi puncte de lucru, de această dată în judeţele Maramureş şi Suceava, şi şi-a extins şi obiectul de activitate.
Anul 2013 aduce retragerea firmei Shapir Structures SRL din SC Roichman Engineering SRL.
SC Shapir Structures SRL, firma care a construit locuinţele sociale din Complexul „Henri Coandă”, a obţinut din 2008 până în prezent, direct sau prin intermediul unor firme afiliate, numai la Constanţa, contracte de aproximativ 400 de milioane de lei. Şi nu vorbim despre zeci de contracte, ci doar de patru atribuiri.

Cu Shapir Structures la DNA

Iată însă că, în 2014, numele societăţii Shapir Structures SRL nu mai face carieră la rubrica atribuiri, ci se impune la nivel naţional prin scandalul iscat în jurul contractului pentru construirea Campusului Social „Henri Coandă”.

Administratorul Shapir Structures SRL, Avraham Morgenstern, este trimis în judecată, în stare de arest, de procurorii Direcției Naționale Anticorupție.
Conform magistraţilor, Avraham Morgenstern, în perioada 2009 - 2014, în calitate de administrator al SC Shapir Structures SRL, nu ar fi înregistrat corespunzător veniturile obţinute din trei contracte încheiate cu RAEDPP Constanţa şi Confort Urban SRL Constanţa. Mai mult decât atât, Morgenstern nu ar fi înregistrat facturile fiscale aferente acestor venituri, în executarea acelor contracte. În perioada mai sus precizată, Avraham Morgenstern ar fi înregistrat cheltuieli fictive, reprezentând consultanţă şi asistenţă tehnică oferite de societăţile Larton Consultants Ltd Cipru şi Comrad Leasing Ltd Cipru, după cum susţin procurorii.
În cauză, DNA a calculat un prejudiciu de peste 10.000.000 de euro.
Amintim că, într-un alt dosar, denumit generic Campusul Social „Henri Coandă“, Avraham Morgenstern este cercetat alături de Radu Mazăre, primarul municipiului Constanţa, şi de fratele său, Alexandru Mazăre, senator al României.

Ti-a placut articolul?

Comentarii