Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:35 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Exerciţiu ISU „Dobrogea“ la un depozit Oil Terminal (galerie foto)

ro

29 Oct, 2014 00:00 1795 Marime text
Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Dobrogea“, în colaborare cu structurile profesioniste de intervenţie în situaţii de urgenţă, a desfăşurat, ieri dimineaţă, un exerciţiu complex pentru testarea Planului de Urgenţă Externă la depozitul Oil Terminal Sud.

Conform scenariului, în jurul orei 10.00, unul dintre muncitori aude un şuierat puternic şi observă scurgere de produs petrolier, în partea superioară a rezervorului. Se instalează panica şi muncitorii părăsesc zona. O explozie puternică împrăştie fragmente metalice în toate direcţiile.

Se produce avarierea mantalei rezervorului, urmată de o deversare masivă de motorină în cuva de retenţie şi de aprinderea acesteia. Schijele metalice sunt aruncate de suflul exploziei în toate direcţiile. Astfel, una dintre ele loveşte parbrizul autobuzului societăţii în care se află angajaţi de la alte platforme, sosiţi pentru un schimb de experienţă, iar altă schijă străpunge mantaua unui rezervor încărcat cu ţiţei.

ISU „Dobrogea“ este anunţat prin 112 şi, la rândul lui, notifică, în regim de urgenţă, toate forţele implicate, preşedintele Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă şi înştiinţează toate structurile prevăzute în planul de cooperare. În paralel, Celula de Urgenţă a Oil Terminal dispune acţiunea echipelor de intervenţie tehnologică şi a celor de salvare, dispune punerea în funcţiune a instalaţiei fixe de stingere cu spumă, precum şi răcirea rezervoarelor învecinate.
 
După lichidarea efectelor situaţiei de urgenţă produse, echipajele de intervenţie specializate trec la efectuarea operaţiunilor de reconstrucţie a mediului şi de revenire la situaţia de normalitate, în vederea reluării fluxului productiv la instalaţia afectată.


Exercițiul a urmărit verificarea şi evaluarea realizării fluxului informaţional - decizional, a procedurilor de notificare în urma unui accident major în care sunt implicate substanţe periculoase, dar şi a modului de cooperare între forţele care intervin în cazul producerii unui accident major cu efecte atât în interiorul, cât şi în exteriorul amplasamentului.
 
„La finalul exerciţiului, s-a făcut un bilanţ al activităţii, concluzionându-se că astfel de antrenamente comune sunt binevenite, întrucât complexitatea acestor tipuri de evenimente impune o pregătire specifică şi cooperarea atât cu serviciul privat pentru situaţii de urgenţă, cât şi cu celelalte structuri cu funcţie de sprijin în gestionarea situaţiilor de urgenţă“, a declarat lt. col. Vlăduţ Ion, prim-adjunct ISU „Dobrogea“.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii