Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:46 10 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Euro Finance, la un pas de comiterea unei crime

ro

16 Feb, 2005 00:00 1773 Marime text

Comisionul disperarii

Numarul celor care au fost inselati de cei de la casele de schimb ale societatii Euro Finance este in continua crestere * Luni, o pensionara din Constanta a fost adusa in pragul disperarii, incercand sa se sinucida, intentionand sa se arunce in fata masinilor * Femeia nu a vazut afisat comisionul, iar casiera nu i-a spus ca ii va retine din bani * Ca de fiecare data, reclamatia acesteia a fost ignorata de organele indreptatite sa rezolve astfel de cazuri, in speta Politia si OPC * OPC s-a acoperit spunand ca nu poate face nimic pana nu se afla raspunsul la o adresa trimisa Bancii Nationale a Romaniei * In cursul zilei de ieri, pensionara Elena Asiei a declarat ca daca nu i se va face dreptate se va sinucide impreuna cu fiica sa de sapte ani

Luni, in jurul pranzului, pensionara Asiei Elena in varsta de 63 ani din Constanta s-a deplasat la casa de schimb valutar care apartine societatii comerciale Euro Finance cu punctul de lucru pe bulevardul 1Decembrie 1918, pentru a schimba suma de 310 USD. Dupa ce a intrebat de mai multe ori daca se percepe comision, casierita i-a raspuns ca nu. Doamna Elena a schimbat suma de 310 USD urmand sa primeasca suma de 8.000.602 lei, dar spre surprinderea sa a primit cu 700.000 lei mai putin. Impacientata a cerut sa primeasca suma inapoi, chiar si-a iesit din fire, incepand sa tipe. Nu mica i-a fost mirarea cand s-a vazut inconjurata de o trupa de ordine de la o agentie de paza si protectie care i-a cerut pe un ton sever sa inceteze cu galagia. In ambuscada creata, au aparut mai multe persoane care au declarat ca au fost pacalite in acelasi mod grosolan de aceeasi firma care administra casa de schimb valutar. Banu Lazar, Petculescu Maria si Damian Dumitru au afirmat ca sunt victime ale aceleiasi case de schimb valutar. Sesizat telefonic, OPC-ul a raspuns ca a mai avut reclamatii similare, au facut sesizare, dar singurii care pot sa rezolve situatia sunt cei de la Banca Nationala a Romaniei, institutia de stat care a eliberat licenta de functionarea firmei reclamate. La un moment dat, cam dupa o ora de asteptari, au aparut si doi politisti care au spus ca nu pot lua nici o masura, deoarece undeva in zona, destul de departe de sediul respectiv, exista o pancarta cu comisionul afisat. Ajunsa in pragul disperarii pagubita a iesit in strada pentru a se arunca in fata masinilor care treceau pe bulevard fiind cu greu oprita de oamenii legii. In ultima instanta, Asiei Elena a renuntat, pentru moment, sa solicite returnarea sumei atat cea in lei, cat si cea in valuta, dupa ce i-a fost bagat sub nas un formular fara nici un fel de serie sau stampila, deci fara nici un fel de valoare juridica, pe care a trebuit sa-l completeze. Formularul avea, chipurile, valoarea unei cereri catre administratorul firmei SC Euro Finance SRL pentru returnarea sumei de 310 USD pe care a oferit-o spre schimbare.

Precedente trecute cu vederea de autoritati

Cazul de notorietate al societatii comerciale Euro Finance a atins niveluri scandaloase chiar de la inceputul acestui an. Primii tepuiti pe anul 2005 au fost sotii Narla, care in ziua de 19 ianuarie au schimbat 7.000 de euro, dupa ce au negociat cursul de schimb la 37.180 de lei, insa casiera le-a aplicat un comision exagerat de aproximativ 30 de milioane de lei.Administratorii exchange-ului se ascund in spatele unei titulaturi aparent europene, desi surse din mediul de afaceri local confirma faptul ca taxarea clientilor pe baza de afisaj vicios este gestionata cu grija de doi bulgari aciuati prin partile locului. Sotii Marian si Florica Narla s-au prezentat in data de 19 ianuarie la casa de schimb valutar a firmei Euro Finance SRL din strada Stefan cel Mare nr.35-37, cu intentia de a schimba 7.000 de euro in vederea unei investitii. Ademeniti de pozitia centrala a punctului de lucru al societatii citate si de cursul de schimb avantajos, afisat ambiguu, dar confirmat de casiera, cei doi nici nu si-au imaginat ce avea sa se intample. Florica Narla a incercat sa negocieze un curs mai bun decat cel de 37.050 de lei afisat, avand in vedere ca suma era de-a dreptul consistenta. In aceste conditii, casiera l-a contactat telefonic pe unul din patronii bulgari ai firmei, iar acesta a confirmat ca poate oferi doar 100 de lei peste cursul afisat. Casiera i-a stabilit rata de schimb la 37.150 de lei pentru un euro, iar femeia i-a inmanat banii si cartea de identitate, solicitand bon fiscal. In acel moment, Marian Narla, care se afla in fata casei de schimb valutar a fost impins in interior de unul din cei patru bodyguarzi care misunau in zona. Usa s-a inchis in urma sa, astfel ca a inteles pe moment, ca in spatele amabilitatii angajatilor casei de schimb, se ascund intentii necurate. In consecinta, cei doi au numarat cu atentie suma de lei primita la schimb pentru cei 7.000 de euro, ba mai mult au refacut socotelile pe un calculator pe care il aveau asupra lor. Pe discutia prealabila cu angajata firmei, sotii Narla ar fi trebuit sa incaseze 260 de milioane de lei, insa au primit doar 229 de milioane de lei. Casiera uitase subit de discutiile anterioare, aratandu-le celor doi ca, pe un afis imens figura un curs de schimb la cumparare, de numai 34.086 de lei pentru un euro. Mai mult, casiera a insistat asupra faptului ca le-a acordat cate 100 de lei in plus la fiecare euro, asa cum agrease telefonic si patronul bulgar.

OPC-ul nu ia masuri concrete

In toate cazurile de persoane nemultumite si mai ales prostite de firma celor doi bulgari, oficialitatile nu misca concret nici un deget. Cei din cadrul Oficiului pentru Protectia Consumatorului s-au multumit sa astepte reactia BNR la o adresa inaintata luna trecuta, asteptare care, pana la acest moment, nu are nici un rezultat.Institutiile statului ii protejeaza pe teparii bulgariIn cazul de ieri, OPC a refuzat sa se prezinte la fata locului, multumindu-se sa arunce cu tifla, spunand ca asteapta raspunsul de la BNR. Cei care au formulat degeaba plangeri, atat la OPC, cat si la Politie se mai numara Violeta Sandu, Gheorghe Ciobanescu si Rodica Dragusin. Pagubitii sustin ca Euro Finance este protejata de personaje importante din IPJ Constanta, care isi incaseaza spaga lunar pentru a inchide ochii la reclamatiile celor inselati.Inspectoratul de Politie al Judetului (IPJ) Constanta a reactionat la un moment dat articolelor publicate in cotidianul ZIUA de Constanta referitoare la casa de schimb valutar a firmei Euro Finance". IPJ a specificat faptul ca notiunea de control economic nu este specifica serviciului de investigare a fraudelor, competenta in materie cazand in sarcina altor institutii, aruncand pisica in ograda OPC-ului. Adevarul ca, doar OPC-ul ar trebui ca, in functie de raspunsul primit de la Banca Nationala a Romaniei, sa obtina retragerea firmei Euro Finance a dreptului de mai efectua operatiuni de schimb valutar.

Adusa in pragul sinuciderii

Revenind la cazul petrecut in urma cu doua zile la sediul casei de schimb valutar din bulevardul 1 Decembrie 1918, pensionara Elena Asiei a declarat in exclusivitate cotidianului nostru:" Ma voi arunca de pe bloc impreuna cu fiica mea de sapte ani, ca ultim protest impotriva autoritatilor pe care le platim sa ne apere, dar iau partea hotilor, daca nu mi se face dreptate."
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii