Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:00 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

După 15 februarie, va fi o meserie extrem de bănoasă Cine şi în ce condiţii se poate face mediator

ro

31 Jan, 2013 22:42 3273 Marime text
06_mediatori.jpgEste stabilit! Începând cu data de 15 februarie, odată cu intrarea în vigoare a noului Cod de Procedură Civilă, mersul la mediatori va fi obligatoriu, cei vizaţi de această nouă prevedere vor fi persoanele fizice ori juridice care fac parte din dosare civile, de familie, dar şi penale. În caz contrar, magistraţii vor avea posibilitatea respingerii, ca inadmisibilă, a cererii de chemare în judecată. În continuare, ZIUA de Constanţa prezintă condiţiile ce trebuiesc îndeplinite pentru a fi mediator, în ce condiţii se pierde această calitate şi mai ales cum se va asigura modalitatea de formare profesională.

Conform Legii 192/2006 privind medierea şi organizarea profesiei de mediator, pentru a avea această calitate, o persoană trebuie să îndeplinească următoarele condiţii: capacitate deplină de exerciţiu, studii superioare, vechime în muncă de cel puţin 3 ani sau să fi absolvit un program postuniversitar de nivel master în domeniu, acreditat conform legii şi avizat de Consiliul de mediere, apt din punct de vedere medical pentru exercitarea acestei activităţi, o bună reputaţie. De asemenea, pe lista cerinţelor se mai află: lipsa unei condamnări definitive pentru săvârşirea unei

infracţiuni intenţionate, de natură să aduc atingere prestigiului profesiei, şi absolvirea cursurilor pentru formarea mediatorilor, în condiţiile legii. Excepţie de la această regulă fac absolvenţii programelor postuniversitare de nivel master în domeniu, acreditate conform legii şi avizate de Consiliul de mediere. Legea mai sus precizată arată că „mediatorii îşi pot desfăşura activitatea în cadrul unei societăţi civile profesionale, al unui birou în care pot funcţiona unul sau mai mulţi mediatori asociaţi, cu personalul auxiliar corespunzător, sau în cadrul unei organizaţii neguvernamentale, cu respectarea condiţiilor prevăzute de lege". Potrivit aceleiaşi surse, „exercitarea calităţii de mediator se suspendă în cazul unei incompatibilităţi prevăzute de lege. În acest caz, mediatorul este obligat să încunoştinţeze, în termen de 3 zile, Consiliul de mediere în legătură cu această incompatibilitate". „Calitatea de mediator încetează: la cerere, prin renunţare făcută în scris de către mediator, prin deces, ca sancţiune disciplinară, în cazul condamnării definitive pentru săvârşirea cu intenţie a unei infracţiuni, care îl face nedemn de a mai exercita această profesie.

Nu este de trecut cu vederea faptul că „formarea profesională a mediatorilor se asigură prin organizarea cursurilor de specialitate de către furnizorii de formare care au fost autorizaţi conform legislaţiei în materia formării profesionale a adulţilor şi de către instituţiile de învăţământ superior acreditate", conform Legii 192/2006. Nu este de trecut cu vederea faptul că „programele de formare în domeniul medierii vor fi întocmite pe baza criteriilor cuprinse în standardele de formare în domeniu, elaborate de Consiliul de mediere, şi vor fi avizate în prealabil de către acesta. Instituţiile şi celelalte persoane juridice care desfăşoară programe de formare a mediatorilor se înscriu de către Consiliul de mediere pe o listă, care va fi pusă la dispoziţie celor interesaţi la sediul instituţiei, al instanţelor judecătoreşti şi al autorităţilor administraţiei publice locale, precum şi la sediul Ministerului Justiţiei şi pe pagina de Internet a acestuia", potrivit legii mai sus citate.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii