Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
05:32 14 11 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

DNA Săndel Dumitru, fostul şef SNTF CFR Marfă, reţinut

ro

09 Oct, 2015 13:26 1594 Marime text
 
Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Bacău au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând de la data de 08.10.2015, a inculpaţilor:
 
 DUMITRU SĂNDEL, manager general al SNTF CFR MARFĂ SA Regionala Galaţi, la data faptelor, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de trafic de influenţă,
 
DASCALIUC IONEL-CRISTIAN, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de:
- trafic de influenţă,
- complicitate la trafic de influenţă.
 
      Din ordonanțele întocmite de procurori a rezultat că există date şi probe potrivit cărora :
 
În vara anului 2014, inculpatul Dumitru Săndel, în calitate de manager general al SNTF CFR MARFĂ SA Regionala Galaţi a pretins, prin intermediul inculpatului Dascaliuc Ionel-Cristian, de la administratorul unei societăţi comerciale (denunţător în cauză),  suma de 30.000 euro, pentru a-şi exercita influenţa asupra angajaţilor din subordine, în legătură cu încheierea unui contract cu omul de afaceri, contract ce privea transportul de cereale.
Deoarece clauzele contractului nu erau avantajoase pentru omul de afaceri din punct de vedere al termenelor de plată, acesta nu a mai fost executat.
Ulterior, inculpatul Dascaliuc Ionel Cristian i-a comunicat omului de afaceri că încheierea contractului respectiv în condiţii avantajoase este posibilă doar dacă se realizează prin intermediul SC Rofersped SA, care reprezintă casa de expediţii a SNTF CFR MARFA SA Regionala Galaţi, lucru cu care acesta din urmă a fost de acord.
În aceleaşi condiţii, inculpatul Dumitru Săndel a reiterat pretinderea sumei de 30.000 euro pentru ca, în schimbul acesteia, să asigure încheierea contractului de transport, prin exercitarea influenţei pe care o avea asupra angajaţilor SC Rofersped SA.
Totodată, inculpatul Dascaliuc Ionel Cristian a pretins pentru sine un procent de  20 % din afacere, raportat la valoarea facturilor emise de SC Rofersped SA către firma omului de afaceri, folos ce a fost estimat la acel moment în cuantum de aproximativ 260.000 lei,  afirmând că această sumă i se cuvine ca urmare a contribuţiei sale la încheierea contractului,  prin prisma relaţiei lui privilegiate cu inculpatul Dumitru Săndel.
Omul de afaceri a fost de acord cu remiterea sumelor de 30.000 euro şi 260.000 lei, dar în mod eşalonat, pe parcursul derulării contractului de transport.
În perioada iulie – mai 2015, inculpatul Dumitru Săndel a primit efectiv de la omul de afaceri, prin intermediul celuilalt inculpat, suma de 22.500 euro, iar inculpatul  Dascaliuc Ionel Cristian suma de aproximativ 220.000 lei.
Deoarece inculpaţii Dascaliuc Ionel Cristian şi Dumitru Săndel nu au încasat în totalitate sumele de bani pretinse de la omul de afaceri, cei doi au început să facă presiuni asupra acestuia pentru remiterea banilor, conform înţelegerilor dintre ei.
În acest context, la data de 08 octombrie 2015,  omul de afaceri a remis inculpatului Dascaliuc Ionel Cristian sumele restante, respectiv 40.000 de lei şi 35.000 de lei, moment în care procurorii anticorupţie au procedat la constatarea infracţiunii flagrante.
 
În cauză, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informaţii şi din partea Direcţiei Generale Anticorupţie - Serviciul Judeţean Neamţ.
 
Inculpaţilor  Dumitru Săndel şi Dascaliuc Ionel-Cristian li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală, urmând  a fi prezentaţi, la data de 09 octombrie 2015, Tribunalului Bacău cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.
 
Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.        

Ti-a placut articolul?

Comentarii