Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:25 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Directorul Stefan Mihu, "pus la zid" de o fosta angajata

ro

16 Jul, 2003 00:00 6381 Marime text

Declaratii incendiare in instanta

La Tribunalul din Constanta a avut loc, ieri, un nou termen de judecata in procesul in care mai multe persoane sunt acuzate ca au participat direct sau indirect la rambursarile ilegale de TVA * Judecatorii au audiat-o pe Marioara Oancea, fost sef Birou Gestionare Dosare Fiscale, din cadrul Administratiei Finantelor Publice Constanta * Printre altele, aceasta a declarat ca, desi nu intra in atributiile sale de serviciu, de teama sa nu-si piarda locul de munca, a semnat mai multe documente

Ieri, a avut loc la Tribunalul din Constanta un nou termen de judecata in procesul in care inculpati sunt sotii Ion si Sultana Baditeanu, Marian Manta, Marioara Oancea si Eugenia Moraru. In urma cu cateva luni, procurorii din cadrul Parchetului de pe langa Tribunalul Constanta au finalizat primul dosar in care sunt implicate mai multe persoane care au solicitat si au acordat rambursari ilegale de TVA. Astfel, procurorii au dispus trimiterea in judecata in stare de arest preventiv a lui Ion si Sultanei Baditeanu, administratori la SC "Agricol Trans Cereal" si SC "Delta 2000" SRL, precum si a lui Marian Manta, fost sef al Serviciului Colectare Venituri si Executare Silita Persoane Juridice, din cadrul Administratiei Finantelor Publice Constanta. De asemenea, prin acelasi rechizitoriu au mai fost trimisi in judecata Marioara Oancea, sef Birou Gestionare Dosare Fiscale din cadrul AFP Constanta, si Eugenia Moraru, consilier in cadrul Serviciului Colectare Venituri si Executare Silita Persoane Juridice al AFP Constanta. Totodata, s-au mai dispus disjungerea cauzei cu privire la invinuitul Gheorghe Nicut Tanasescu si declinarea competentei de solutionare a acesteia in favoarea Parchetului National Anticoruptie - Serviciul Teritorial Constanta. Conform rechizitoriului intocmit de catre procurori, in mai multe randuri, in perioada anilor 2001-2003, Ion si Sultana Baditeanu, in calitate de administrator de drept, respectiv de fapt, ai SC "Agricol Trans Cereal" SRL si SC "Delta 2000" SRL din Constanta, au solicitat si obtinut de la Administratia Finantelor Publice Constanta, in mod necuvenit, suma totala de 13,5 miliarde lei, reprezentand TVA de rambursat. Pentru a putea beneficia de acesti bani, cei doi au folosit documente contabile intocmite in fals si au completat cu date nereale deconturile lunare de TVA, pe care, ulterior, le-au prezentat organelor fiscale. De asemenea, in perioada martie 1999 - august 2002, cei doi au dispus inregistrarea in documente contabile primare ale celor doua societati unde erau patroni a unor venituri diminuate si a unor cheltuieli nereale, fapt ce a condus la sustragerea de la plata obligatiilor fiscale in suma de 1,1 miliarde lei. In urma cercetarilor efectuate de catre politisti s-a stabilit ca, datorita ajutorului primit din partea unor angajati ai AFP Constanta, rambursarile de TVA au avut loc intr-un timp record, desi legea prevede, in astfel de cazuri, rezolvarea in 15 zile.

Incredere oarba

In cursul zilei de ieri, judecatorii au audiat-o pe Marioara Oancea. Cu privire la cererea de rambursare de TVA din data de 21 octombrie a anului trecut, aceasta a precizat ca nu este reala afirmatia din rechizitoriu prin care se specifica faptul ca nu ar fi fost depuse deconturile pe luna august. Totodata, femeia a mai declarat, printre altele, ca nu intra in atributiile ei sa completeze si sa semneze Anexa 3 prin care se solicita rambursarea de TVA. "M-am dus la directorul Stefan Mihu si i-am spus acest lucru, insa acesta mi-a raspuns ca, daca nu vreau sa completez actele, sunt libera sa plec", a mai declarat Marioara Oancea. Conform declaratiilor date de catre aceasta in fata completului de judecata, in urma discutiei avute cu directorul Mihu, desi nu intra in atributiile sale de serviciu acest lucru, a semnat toate actele pentru ca-i era teama sa nu-si piarda locul de munca. De asemenea, femeia a mai spus, ca nu a mai verificat documentele si le-a semnat direct deoarece unul dintre colegii ei, respectiv Florin Ciorascu, a asigurat-o ca a efectuat verificari inainte de a intocmi Anexa 3 si, avand incredere in acesta, a semnat direct. Intrebata de catre presedintele completului de judecata daca-i cunoaste pe sotii Baditeanu, Marioara Oancea a spus ca pe Ion nu-l cunoaste, insa pe Sultana a vazut-o odata, fiindca i-a aratat-o Gheorghe Nicut Tanasescu atunci cand a venit pe la Administratia Financiara sa plateasca o amenda. Magistratii au acordat un nou termen de judecata pentru luna viitoare.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii