Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:55 11 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Directorul Stefan Branza, inculpat in baza unor declaratii nereale

ro

02 Jul, 2004 00:00 2452 Marime text

Procurori acuzati de martori

La Tribunalul din Constanta a avut loc, ieri, un nou termen de judecata in dosarul in care inculpati sunt cinci barbati acuzati de rambursari ilegale de TVA * In cadrul acestei sedinte, judecatorii au audiat doi martori * Unul dintre acestia este fostul inspector al Serviciului Colectare Venituri, Eugenia Moraru * Vadit emotionata si aflata intr-o stare depresiva, printre lacrimi, femeia a spus ca nu l-a vazut decat la televizor pe Doru Codreanu, unul dintre inculpati, despre care anterior declarase ca l-a vazut cand a venit cu Natavala sa ridice TVA-ul solicitat * Mai mult, aceasta a mai spus ca audierile de la Parchet au fost facute sub presiune, ca nu stie ce s-a consemnat in declaratia data in fata procurorului si ca tot ce a declarat despre fostul director Stefan Branza nu este adevarat * Din declaratia acesteia, pusa cap la cap cu cea a inculpatului Marian Manta, reiese ca anchetatorii au obtinut anumite declaratii sub presiune * In urma cu ceva timp, atunci cand Marian Manta a fost audiat in calitate de inculpat, a sustinut ca principalul martor din acest proces, in speta colega lui, Anca Lita, este manipulata de anumite persoane care au unele interese si declaratiile facute de aceasta sunt nereale * La timpul respectiv, Manta a spus ca, in cursul urmaririi penale, politistii i-au sugerat sa-i acuze pe Codreanu si Natavala ca sunt vinovati de rambursarile ilegale de TVA, ceea ce, sub presiunea arestului, a si facut in prima declaratie

La Tribunalul din Constanta a avut loc, ieri, un nou termen de judecata in procesul in care inculpati sunt Marian Manta, Doru Constantin Codreanu, Tedi Natavala, Stefan Branza si Gheorghe Nicut Tanasescu. Cei cinci inculpati din acest dosar au fost trimisi in fata instantei de judecata in luna aprilie a anului trecut, prin rechizitoriul intocmit de catre procurorii de la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Constanta. Conform anchetatorilor, Marian Manta, in varsta de 29 de ani, si Gheorghe Nicut Tanasescu, de 51 de ani, cu acordul sefului lor, Stefan Branza, au aprobat nejustificat rambursarea TVA-ului solicitat de Tedi Natavala, fostul administrator de la SC "Elada Service" SRL, in valoare totala de 34 de miliarde de lei. De asemenea, pe langa Natavala, care a fost arestat pentru rambursare ilegala de TVA, in aceasta cauza mai este acuzat si Doru Codreanu, deoarece acesta s-ar fi asociat cu Natavala pentru a obtine rambursari ilegale de TVA.

Declaratii printre lacrimi

In cadrul sedintei de judecata de ieri, pe parcursul mai multor ore au fost audiati doi martori, respectiv Eugenia Moraru si Iolanda Croitoru. Primul martor, respectiv Eugenia Moraru, a lucrat ca inspector la Serviciul Colectare Venituri din cadrul Directiei de Finante Publice Constanta, unde sef era Gheorghe Nicut Tanasescu. Vadit emotionata si aflata intr-o stare depresiva, printre lacrimi, femeia a spus ca nu l-a vazut decat la televizor pe Doru Codreanu, unul dintre inculpatii despre care in faza de urmarire penala a declarat ca a venit cu Natavala pentru a ridica TVA-ul solicitat. Mai mult, aceasta a spus ca audierile de la Parchet au fost facute sub presiune, ca nu stie ce s-a consemnat in declaratii de catre procuror si ca tot ce a spus despre Stefan Branza nu este adevarat. Intrebata de catre presedintele completului de judecata cum este posibil sa semneze ceva ce nici nu a citit, Eugenia Moraru a spus: "Era o tensiune acolo (n.r.- la Parchet), am fost tinuta multe ore la audieri, iar eu am diabet si tensiunea ridicata. Am fost audiata pe bucati, eram dusa dintr-un birou in altul. Nici nu auzeam, nici nu vedeam ce se intampla. A doua oara, atunci cand am fost confruntata cu inculpatul Branza, a durat vreo 10 minute si eram foarte tulburata. Nu stiu ce s-a consemnat, dar am semnat totul, insa declaratiile nu corespund realitatii". La finalul audierilor, femeia a iesit plangand din sala de judecata, nu inainte de a spune ca-i pare rau pentru ceea ce s-a intamplat. Si cel de-al doilea martor, Iolanda Croitoru, a spus ca nu-si mentine declaratiile din faza de urmarire penala deoarece au fost date sub presiuni exercitate de procuror.

Lacrimi, suspine si multe regrete

Pe scarile Tribunalului, Eugenia Moraru, care incerca din rasputeri sa-si revina din plans, a declarat, in exclusivitate, reporterilor nostri ca fostul director Stefan Branza era un om exceptional. "Nu stiu ce s-a consemnat la Parchet in declaratii, iar eu am semnat. Am impresia ca prin ceea ce s-a scris acolo i-am facut mult rau fostului meu sef, Stefan Branza. Imi pare enorm de rau, este posibil ca din cauza mea sa fi ajuns aici, tocmai el care m-a ajutat atunci cand eu am avut nevoie de sprijin". Femeia ne-a mai declarat ca, atunci cand a fost audiata la Parchet, deoarece nu putea sa se exprime, la un moment dat, procuroarea care o ancheta a tipat la ea si i-a spus: "daca eram seful tau, nu te tineam nici o zi la munca". Pe de alta parte, lucru necunoscut de anchetatori, trebuie spus ca Eugenia Moraru are intr-adevar o situatie deosebita. In urma cu ceva timp, sotul acesteia s-a spanzurat, iar la scurt timp dupa ce a fost chemata la Parchet, tatal ei a decedat intr-un spital din Constanta. In alta ordine de idei, Eugenia Moraru are si calitatea de inculpat intr-un alt dosar privitor la rambursarile ilegale de TVA, fiind acuzata de neglijenta in serviciu. Ea a fost suspendata din functie, iar in momentul de fata este pensionata.

Declaratii "fabricate"

La fel cum a declarat ieri si Eugenia Moraru, atunci cand Marian Manta a fost audiat, a spus ca nu se ocupa personal de compartimentul privind rambursarile de TVA si stie ca traseul si durata unei astfel de cereri depinde de informatiile primite de la celelalte sectii. El a mai spus ca nu avea obligatia sa controleze daca informatiile primite de la celelalte sectii erau reale si, mai mult, nici nu avea aceasta posibilitate de control. In legatura cu cele afirmate de colega lui Anca Lita, persoana care a sesizat ca cererea de rambursare de TVA nu este corecta si a sesizat organele de conducere, Manta a declarat ca, in opinia lui, crede ca femeia este manipulata de anumite persoane care au anumite interese si nu intelege de ce aceasta a vizat chiar persoana lui. Tanarul a mai spus judecatorilor ca intre Anca Lita si fostul director Alina Aldea, decedata ulterior, cea care a semnat in locul lui Mihu, exista o relatie de rudenie deoarece acestea erau verisoare si, daca nu ar fi facut astfel de depozitii, ar fi fost pasibile de o sanctiune administrativa. Intrebat de catre presedintele completului de judecata daca-si mentine declaratiile date in faza de urmarire penala, Marian Manta a spus ca si le mentine, dar in parte. Astfel, el a declarat ca, la urmarirea penala, politistii i-au sugerat de mai multe ori sa-i acuze pe Natavala si Codreanu ca sunt vinovati de rambursarile ilegale de TVA si sa declare lucruri nereale despre ei, ceea ce, sub presiunea arestului, a si facut la prima declaratie. Nu se stie deocamdata care sunt interesele in acest caz, dar cu certitudine ca ele exista din moment ce anumite declaratii au fost date sub presiune in faza de urmarire penala. Pentru continuarea cercetarilor judecatoresti, magistratii au stabilit urmatorul termen pentru data de 20 iulie.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • enache 29 Mar, 2011 20:10 Este important de stiut daca la audieri inculpata a fost asistata de un avocat si daca da care a fost atitudinea avocatului fata de incalcarea de catre procuror a procedurii de audiere. Daca avocatul a citit declaratia inculpatei in fata procurorului si daca a semnat-o pe fiecare fila in partea de jos a fiecarei paginii. Daca erau incalcari ale procedurilor de audiere, avocatul avea dreptul sa puna intrebari sa faca cereri la dosar in care sa se mentioneze abuzurile anchetatorilor in obtinerea declaratiilor