Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:24 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

DG Petrol, de pe lista lui Blejnar, în „inima“ percheziţiilor

ro

01 Jul, 2011 00:00 10479 Marime text

sorin_blejnar.jpgProcurorii DIICOT au efectuat 18 percheziţii în cadrul unei anchete în care sunt vizate 50 de persoane suspectate de contrabandă cu produse petroliere după ce ar fi adus în ţară ilegal, din noiembrie 2010 şi până în iunie, peste 15.000 de tone de motorină, joi fiind oprită o navă sub pavilion sârbesc.

Potrivit unui comunicat de presă, procurorii DIICOT - Serviciul Teritorial Galaţi au destructurat un grup infracţional organizat transfrontalier, constituit din cetăţeni români, ucraineni şi sârbi, specializat în săvârşirea infracţiunii de contrabandă cu produse petroliere, informează, joi, DIICOT. În cadrul anchetei, procurorii au efectuat 18 percheziţii domiciliare pe raza judeţelor Galaţi, Giurgiu, Satu Mare, Constanţa, Bucureşti. Anchetatorii au stabilit că învinuiţii, coordonaţi de liderii Ioan Garagancea - administrator al DG Petrol SRL şi Ioan Sas, au constituit un grup infracţional organizat, în scopul obţinerii unor beneficii financiare considerabile, prin introducerea în mod ilegal în România a unor importante cantităţi de motorină, prin eludarea plăţii taxelor vamale.

dg_petrol_thumb.jpgDG Petrol are sediul pe strada Miroslavei nr. 22 Bucureşti şi are ca obiect principal de activitate comerţul cu ridicata al combustibililor solizi, lichizi şi gazoşi al produselor derivate. Unicul asociat al societăţii înfiinţate în 1997 este Dan Igniska, iar administrator este Niculae Ionescu. DG Petrol are 17 puncte de lucru dintre care patru sunt în Constanţa: aleea Mălinului nr. 6, bl B7, sc. A (contract de comodat 3525 din 14.10.2003), strada Oleg Danovski nr. 44 (contract de comodat din 29.06.2006), Portul Constanţa zona sector N, Poarta 5, parcela 26 (contract de închiriere nr. 448 din 11.02.2009) şi depozit Port, incinta Port Dana 69, rezervor 16/P (contract de închiriere 30 din 1.10.2009). Din câte se pare, Garagancea nu este administrator, aşa cum se spune în comunicatul de presă, ci un simplu angajat la punctul de lucru Giurgiu. „Nu s-a făcut nicio percheziţie la DG Petrol. Garagancea este angajatul nostru. De celălalt nu am auzit. DG Petrol nu este implicată în nicio afacere de acest gen. Suntem sub control ANAF, nu îşi permitea nimeni să facă aşa ceva", a declarat Niculae Ionescu, administratorul DG Petrol.

Portul şi lista lui Blejnar

În 2009, DG Petrol Bucureşti a câştigat o licitaţie organizată de CN Administraţia Porturilor Maritime SA, având ca obiect un teren de 457 mp situat la rădăcina pasajului de la Poarta 5. Preţul de pornire a fost de 1,3 lei/mp/lună, care a fost oferit, conform procedurii, de ambii participanţi. Următorul preţ licitat, de 1,430 lei/mp/lună, a fost oferit doar de reprezentantul DG Petrol SRL, care astfel a şi câştigat licitaţia. Ciudat este că firma care a contracandidat DG Petrol a fost SC DIT Eximco SRL, care era administrată de Dan Igniska, acesta regăsindu-se şi printre asociaţi, cu 60% părţi sociale, alături de Florina Igniska - 5% şi de Elena Bulgaru, cetăţean german, care deţinea 35% din firmă. Societatea are ca obiect de activitate intermedieri în comerţul cu combustibili, minerale şi produse chimice pentru industrie. SC DG Petrol SRL îl avea ca administrator tot pe Ionescu.
Societatea nu avea asociaţi persoane fizice, ci persoane juridice. Astfel, potrivit datelor furnizate de Registrul Comerţului la acea dată, firma era deţinută de două offshore-uri, cu sediul în paradisul fiscal Insulele Virgine Britanice. Abilo LTD, cu sediul în Tortola - cea mai mare dintre insulele arhipelagului, era majoritară, cu 90% din părţi sociale, în timp ce Real Oil Development Inc, cu sediul pe aceeaşi insulă, deţinea doar 10% din SC DG Petrol Bucureşti.

Societatea a apărut pe o listă prezentată de senatorul PSD Valer Marian în Senat, sub forma unei interpelări către şeful ANAF, listă a unor firme cu activitate în domeniul petrolier despre care el afirmă că sunt patronate de apropiaţi ai PD-L şi sunt protejate de orice control, din ordinul direct al lui Sorin Blejnar. Lista prezentată de Valer Marian şi publicată de revista Q Magazine cuprindea următoarele societăţi comerciale: SC Dumimar SRL, SC Rompet Oil Trade SRL, SC DG Petrol SRL, SC Romeco SRL, SC BGM Petrol SRL, SC Gavini SRL, SC Texas Grup Oyl SRL, SC Sebastian SRL, SC Sebastian Energy SRL, SC Compania Sebastian SA, SC ASV Auto SRL, SC Daim Serv Construct SRL, SC Jetoil SRL şi SC Petrotur SRL.

Ce spune DIICOT

Procurorii DIICOT spun că în perioada noiembrie 2010 - iunie 2011, membrii grupării au transportat, în repetate rânduri, de pe teritoriul Ucrainei spre România, cantitatea de peste 15.000 de tone motorină. Combustibilul era încărcat pe nave sub pavilion străin, aparţinând învinuiţilor şi era introdus în România prin PTF Galaţi Port, unde era declarat ca fiind în tranzit către Serbia. Ulterior, navele acostau la kilometrul fluvial 503, în apropierea municipiului Giurgiu, unde învinuiţii rupeau sigiliile vamale şi descărcau motorina în diferite barje sau nave autopropulsate. Combustibilul era apoi comercializat prin intermediul unor firme controlate de către membrii grupării. Prejudiciul estimat ca fiind cauzat bugetului de stat prin activitatea infracţională este de 7.000.000 de euro, potrivit DIICOT. Totodată, anchetatorii au indisponibilizat nava Jasmine, sub pavilion sârbesc, depistată cu o încărcătură de 1.000 de tone de motorină Euro 5, destinată comercializării pe teritoriul României, fără plata taxelor aferente. La sediul DIICOT vor fi duse pentru audieri 50 de persoane. În acest caz, suportul tehnic şi informativ a fost asigurat de către SRI. De asemenea, cercetările au fost efectuate împreună cu lucrători de poliţie din cadrul BCCO Galaţi şi IJPF Galaţi şi cu sprijinul BSIJ.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii