Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:42 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Dezbatere publică la MApN Programul de înzestrare ,,Sistem de instalații mobile de lansare rachete antinavă”. Cât va costa

ro

05 Jun, 2018 03:29 4343 Marime text
Ieri a fost postat pe pagina oficială de internet a Ministerului Apărării Naționale proiectul de Hotărâre de Guvern privind privind aprobarea circumstanțelor şi a procedurii specifice aferente programului de înzestrare ,,Sistem de instalații mobile de lansare rachete antinavă”.

Conținutul propus al actului normativ este următorul:

Art. 1. – (1) Se aprobă circumstanţele şi procedura specifică aferente programului de înzestrare ,,Sistem de instalaţii mobile de lansare rachete antinavă (SIML)”, prevăzute în anexa care face parte integrantă din prezenta hotărâre, în vederea atribuirii unui contract multianual de furnizare a unui sistem de instalaţii mobile de lansare rachete antinavă, sistem integrat în România, precum şi a suportului logistic iniţial.

(2) Se aprobă încheierea de către Ministerul Apărării Naţionale de acorduri/contracte interguvernamentale pentru achiziţia echipamentelor criptografice, inclusiv cele destinate deservirii acestora, necesare SIML prevăzute la alin. (1).

Art. 2. – Fondurile necesare realizării programului de înzestrare ,,Sistem de instalaţii mobile de lansare rachete antinavă” se asigură, în condiţiile legii, în limita creditelor de angajament şi bugetare aprobate cu această destinaţie prin legile bugetare anuale pentru Ministerul Apărării Naţionale.

În acest context se arată că motivul emiterii actului normativ ar fi acela că ”în prezent, regiunea extinsă a Mării Negre este caracterizată de acțiunile de încălcare a normelor de drept internațional, prin punerea în discuţie a ordinii internaționale, conservarea conflictelor înghețate şi intensificarea prezenței militare.

Forțele navale române, pentru îndeplinirea misiunilor specifice în acest context politico-militar, trebuie să dispună de o structură de forţe modernă, credibilă şi echilibrată în raport cu forţele navale ale celorlalte state riverane Mării Negre.

Pentru apărarea zonelor costiere şi de litoral împotriva ameninţărilor navelor de suprafaţă este necesară existenţa în cadrul forţelor navale a unei capabilităţi credibile de disuasiune care să permită executarea acţiunilor de luptă în timp oportun, de pe întreg întinsul litoralului naţional, din poziţii prestabilite sau neamenajate, ziua sau noaptea şi indiferent de condiţiile hidro-meteorologice. O astfel de capabilitate o constituie sistemul de instalaţii mobile de lansare a rachetelor antinavă.

În momentul actual, forţele navale române au în înzestrare un sistem de patru instalaţii mobile de lansare cu o vechime de peste 30 de ani, de provenienţă ex-sovietică, care sunt depăşite din punct de vedere operaţional şi tehnic, cu interoperabilitate limitată în raport cu navele şi tehnica de luptă a altor state membre NATO care ar putea acţiona în spaţiul Mării Negre / pe teritoriul naţional, având resursa de viaţă epuizată şi dotare cu echipamente şi tehnică de provenienţă estică, a căror modernizare nu este fezabilă.


În aceste condiţii, dotarea forţelor navale române cu un sistem de instalaţii mobile de lansare nou, modern, interoperabil cu navele care urmează să intre în dotarea Forţelor Navale şi cu cele din dotarea altor state membre NATO, adaptat misiunilor actuale, constituie o necesitate esenţială ce va trebui satisfăcută în cel mai scurt timp posibil. Prin această dotare, luându-se în considerare durata de viaţă a sistemului de aproximativ 20 de ani, care poate fi prelungită ulterior prin modernizări succesive, se asigură forţelor navale române certitudinea operaţională necesară pentru îndeplinirea corespunzătoare a misiunilor specifice pe termen mediu şi lung”.

Dintre misiunile care vor fi îndeplinite de acest sistem de instalaţii mobile de lansare, precizăm:

- distrugerea/neutralizarea navelor de suprafaţă din compunerea grupărilor navale ale inamicului;
- distrugerea navelor de desant şi a mijloacelor de debarcare ale inamicului pe timpul apropierii de litoral;
- distrugerea/neutralizarea navelor de transport ale inamicului;
- acoperirea bazelor, porturilor, raioanelor de dislocare, a navelor şi căilor de navigaţie costiere împotriva loviturilor inamicului dinspre mare;
- asigurarea intrării/ieşirii în/din porturi a navelor de suprafaţă şi a submarinelor proprii;
- acoperirea navelor proprii pe timpul executării diferitelor misiuni în raioane maritime (minare, dragare, căutare antisubmarin);
- acoperirea barajelor de mine proprii în limitele zonei de nimicire;
- respingerea incursiunilor navelor de suprafaţă inamice în raioane maritime;
- executarea cercetării radiotehnice în folosul eşalonului superior.


Sistemul de instalaţii mobile de lansare rachete antinavă va acţiona ca unitate de luptă într-o grupare de forţe sau izolat.

În cadrul grupării de forţe acţiunea va consta în executarea de lovituri şi atacuri în scopul distrugerii/neutralizării navelor de suprafaţă inamice pătrunse în zona de responsabilitate a Forţelor Navale şi interzicerea pătrunderii acestora pe comunicaţiile maritime şi fluviale proprii, acţiune dusă în cooperare cu unităţi de fregate, corvete multifuncţionale, nave purtătoare de rachete şi torpile, nave antisubmarin, nave dragoare, nave puitoare de mine, nave purtătoare de artilerie, submarine, scafandri de luptă.

Funcţie de situaţia tactică, aceste acţiuni de luptă ale sistemului pot fi duse şi izolat, pe baza datelor furnizate de senzorii proprii sau a celor furnizate de către eşalonul superior.

Achiziţiile realizate de Ministerul Apărării Naţionale urmăresc asigurarea securităţii aprovizionării şi a protejării informaţiilor sensibile, cu accent pe concentrarea, eficientizarea şi consolidarea capacităţilor de mentenanţă a tehnicii militare şi securizarea capacităţilor tehnologice naţionale realizate în urma derulării achiziţiilor de tehnică militară.

Potrivit Strategiei de achiziție, Bazei programului de achiziție, precum și Anexei la Studiu de concept privind actualizarea informațiilor de cost la studiu de concept SIML, valoarea estimată pentru un ,,Sistem de instalaţii mobile de lansare rachete antinavă” este de minim 137 milioane de euro (fără TVA), sens în care s-a prevăzut cerința privind capacitatea profesională ca, operatorul economic candidat să fi livrat, în ultimii 5 ani, calculaţi până la data depunerii candidaturilor, sisteme SIML (inclusiv rachetele antinavă aferente) de cel puțin această valoare.


Pentru Armata României este fundamental ca operatorul economic căruia îi va fi atribuit contractul multianual să realizeze pe teritoriul naţional, o capabilitate industrială, în domeniul militar, la nivelul unui operator economic cu capital majoritar de stat.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Bodeanu Stefan 05 Jun, 2018 05:57 Ca fost militar apreciez efortul facut ptr. inzestrare !