Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:27 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Deţinătorii de arme, obligaţi să se supună unui examen psihologic în orice moment

ro

17 Dec, 2015 00:00 2779 Marime text


Conform unui act normativ publicat în Monitorul Oficial, partea I, nr. 929, începând cu data de 14 ianuarie, persoanele care deţin arme letale şi neletale ce necesită autorizare vor fi obligate să se supună unui examen psihologic în orice moment, dacă autorităţile solicită acest lucru în baza unei constatări motivate. Dacă nu se vor prezenta, îşi pot pierde dreptul de a deţine arme.
 
Până acum, acest examen psihologic era făcut doar în momentul în care se dorea obţinerea autorizării sau în momentul în care se dorea reînnoirea acesteia. Aceasta este prevăzută în Legea nr. 319/2015 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 295/2004 privind regimul armelor şi al muniţiilor.
 
„Deţinătorii de arme letale şi neletale supuse autorizării sunt obligaţi să se supună examenului psihologic şi/sau medical, la solicitarea expresă a structurilor de poliţie competente, în situaţia în care acestea constată motivat că există indicii comportamentale temeinice care ar putea reclama necesitatea examinării psihologice şi medicale, în vederea menţinerii autorizării pentru a deţine sau, după caz, a purta şi a folosi arme şi muniţii letale sau neletale supuse autorizării“, se arată în Legea nr. 319/2015.
 
Practic, orice persoană care deţine arme letale sau neletale ce necesită autorizare va fi obligată să se prezinte la un examen psihologic sau medical la cererea poliţiştilor. Bineînţeles, solicitările se vor efectua numai în momentul în care se constată motivat că examinarea este necesară.
 
„Deţinătorii de arme letale şi neletale supuse autorizării sunt obligaţi să se supună examenului psihologic şi/sau medical, la recomandarea expresă a medicului şi/sau a psihologului, adresată autorităţii competente, în situaţia în care, în urma examenelor sau intervenţiilor medicale/psihologice curente, constată indicii comportamentale temeinice care ar putea reclama necesitatea examinării psihologice şi medicale, în vederea menţinerii autorizării pentru a deţine sau, după caz, a purta şi a folosi arme şi muniţii letale sau neletale supuse autorizării“, potrivit aceluiaşi act normativ.
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii