Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
02:35 01 06 2020 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Denunţătorul în dosarul „Bani pentru şefi din CJC" Afaceristul Birea, încătuşat pentru înşelăciune, evaziune şi fals în declaraţii

ro

06 Oct, 2012 03:06 1432 Marime text
Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa au dispus, ieri, reţinerea pe timp de 24 de ore faţă de Radu Birea, de 36 de ani, din Drăgăneşti, Olt. Bărbatul este cercetat pentru săvârşirea infracţiunilor de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, sub forma tentativei de evaziune fiscală (prin neînregistrarea în evidenţele financiar-contabile a tuturor facturilor emise şi declararea unui sediu fictiv) şi fals în declaraţii. Birea este cel care s-a adresat procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie, unde a declarat că bucureşteanul Eugen Mija, apropiat al unor persoane „grele" din PSD şi PC, i-ar fi cerut bani pentru a interveni pe lângă persoane cu funcţii de decizie din cadrul Consiliului Judeţean Constanţa. Acest ultim dosar este cunoscut publicului larg şi sub denumirea „Bani pentru şefi din CJC" şi se află în atenţia Tribunalului Constanţa.

Organele de anchetă spun că Birea, în calitate de „fost reprezentant al SC AMC SRL Constanţa, în anul 2011 ar fi încercat să inducă în eroare primăria unei comune din judeţul Constanţa prin notificarea pentru achitarea sumei de 1.440.981 lei reprezentând contravaloarea unor facturi pretins datorate, derivate din efectuarea în anul 2008 a unor lucrări de montaj a 650 de lămpi de iluminat stradal, deşi în realitate montase doar 150 de astfel de lămpi". „Pe de altă parte, s-a stabilit că inculpatul nu a înregistrat în contabilitatea firmei o factură fiscală emisă pentru plata lucrării realizate efectiv şi astfel s-a sustras de la plata impozitului pe profit în cuantum de 23.040 lei şi a TVA în cuantum de 27.360 lei. Nici pentru alte patru facturi în valoare totală de 1.027.340 lei, reprezentând plata pentru lucrări inexistente în beneficiul aceleiaşi primării, inculpatul nu a realizat înregistrări în contabilitatea firmei, aşa încât s-a sustras de la plata impozitului pe profit în cuantum de 138.063 lei şi a TVA în cuantum de 163.949 lei. Întrucât primăria a refuzat achitarea pretinselor datorii, inculpatul a intentat acţiune civilă la instanţa de judecată, iar în faţa magistraţilor a prezentat ca fiind reale facturile contrafăcute şi a încercat ca prin declaraţii false şi documente nereale să obţină un titlu executoriu pentru pretenţiile sale şi să obţină un folos material injust în dauna primăriei. În timpul investigaţiilor penale s-a constatat că sediul declarat al societăţii comerciale deţinute de inculpat era unul fictiv, manoperă frauduloasă destinată sustragerii de la verificările fiscale.
În cauză a fost formulată propunere de arestare preventivă faţă de inculpat pentru următoarele 29 de zile, propunere ce a fost trimisă spre soluţionare Tribunalului Constanţa", se mai arată în informarea procurorilor.

Cum se făcea împărţeala banilor, conform procurorilor

Revenind la dosarul „Bani pentru şefi din CJC", alături de Eugen Mija a mai fost trimis în judecată Realini Lupşa, cântăreţ al formaţiei Gaz pe Foc, fost partener de afaceri al social-democratului Miron Mitrea, fost ministru al Transporturilor, dar şi Nicolae Vasilescu, înalt funcţionar public, şef al Departamentului Legislativ al Camerei Deputaţilor şi preşedinte al Casei Româno - Chineze. Organele de anchetă spun că, în cursul lunii noiembrie 2011, inculpaţii Mija Eugeniu, Lupşa Realini şi Vasilescu Nicolae, ar fi pretins de la reprezentantul legal al unor societăţi comerciale (denunţător) suma de 2.000.000 de lei. Banii reprezentau 40% din valoarea totală a unor lucrări de construcţii efectuate în anii 2008 şi 2009 de firmele denunţătorului în beneficiul a cinci primării din judeţul Constanţa. Procurorii mai arată că, în schimbul sumei mai sus precizate, inculpaţii ar fi trebuit să intervină pe lângă persoane cu funcţii de decizie din cadrul Consiliului Judeţean Constanţa şi pe care să îi determine să dispună achitarea către firmele denunţătorului a datoriei primăriilor respective, în sumă totală de 5.000.000 de lei.

Ti-a placut articolul?

Comentarii