Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:25 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Crima sadica la Iasi

ro

21 Jan, 2004 00:00 5021 Marime text

Constanteanul suspectat de crima si-a recunoscut fapta

Un omor deosebit de grav comis de un constantean s-a petrecut la Iasi, la sfarsitul anului 2003 * Pentru depistarea ucigasului politistii criminalisti au amprentat 750 de persoane, au verificat 300 de numere de telefon * Suspectul nr.1 al politistilor este Cristian Topalescu, din Mangalia * Suspectul are 23 de ani si a fost deja retinut de organele de ancheta * Victima a fost ucisa cu nu mai putin de 54 de lovituri de cutit si surubelnita, crima fiind finalizata prin strangulare * Ieri, Magistratii Tribunalului Judetean Iasi i-au dat mandat de arestare preventiva * Cristian Topalescu a plans in arestul Tribunalului, declarand ca regreta fapta pe care a comis-o * Reporterii cotidienelor ZIUA de Constanta si ZIUA de Iasi, investigand conexiunile suspectului existente la Mangalia, Iasi si Constanta, au conceput un portret psihologic al prezumtivului asasin * In opinia tuturor celor care l-au cunoscut, Cristian era un tip extrem de cuminte si nu ar fi fost in stare de o asemenea fapta abominabila * Fostei lui profesoare de sport, precum si celui mai bun prieten nu le-a venit sa creada ca acesta ar fi autorul unei crime * Socul celor care l-au cunoscut a venit abia dupa ce au realizat ca Revelionul 2003-2004 l-au petrecut impreuna cu Cristian si prietena sa fara sa stie ca, de fapt, acesta avea sa fie suspectat de crima * Reporterii cotidianului nostru, dupa ce initial au fost primiti in casa parintilor lui Cristian, imediat dupa ce s-au legitimat au fost dati afara, parintii ucigasului refuzand sa dea orice declaratie # Adevaratul mobil al crimei nu este cunoscut inca de catre anchetatori, acuzatul refuzand deocamdata sa-l divulge

Preluand o serie de informatii ale colegilor nostri de la ZIUA de Iasi, am aflat ca, luni seara, procurorii criminalisti de la Parchetul de pe langa Tribunalul Iasi au emis o ordonanta de retinere pe numele lui Cristian Lucian Topalescu, de 23 de ani, din municipiul Mangalia, judetul Constanta, sub acuzatia de omor calificat. Dupa mai bine de o luna de zile, politistii judiciaristi si procurorii criminalisti au reusit sa-l identifice pe cel care, in data de 16 decembrie 2003, l-a ucis pe Nelu Chebac. Pentru identificarea lui Cristian Lucian Topalescu, care este student in anul IV la Facultatea de Stiinte Economice din Constanta, au lucrat zi si noapte 80 de politisti judiciaristi si criminalisti, precum si procurorul criminalist. Un fapt care nu a fost facut public de anchetatori a fost acela ca victima a fost injunghiata de 54 de ori, dar nici una dintre acestea nu i-a fost fatala. Cristian Topalescu l-a lovit pe Nelu Chebac de 18 ori cu o surubelnita, iar cand aceasta s-a indoit, seria loviturilor a fost continuata cu un cutit. In disperare, cand a vazut ca victima tipa, Topalescu l-a strans pe Nelu Chebac de gat.

Motive dubioase

In luna octombrie 2003, prin reteaua Internet, Cristian Topalescu a intrat in discutie cu Nelu Chebac. Dupa ce si-a aratat interesul pentru serviciile lui Chebac, Topalescu a stabilit si o prima intalnire, pe data de 24 noiembrie. Cand a ajuns la domiciliul lui Chebac, Cristian Topalescu a fost intampinat de o persoana pe care nu o cunostea, motiv pentru care a renuntat initial la intalnire, reprogramand-o cu Chebac pentru data de 16 decembrie. Conform declaratiilor anchetatorilor, Topalescu intentiona sa-si inregistreze un film romanesc, despre Decebal. Odata intrat in locuinta victimei, Topalescu s-a facut comod, dupa care intre cei doi a aparut un conflict. "Din declaratiile pe care le-a dat, Cristian Topalescu a mentionat ca Nelu Chebac i-ar fi amintit agresorului ca o ruda de-a acestuia are un proces la Oradea", a declarat procurorul criminalist iesean Vasile Pretula. Mai precis, din declaratiile lui Topalescu a reiesit ca o ruda de-a sa ar fi fost ucisa la Oradea si ca, atunci cand Chebac ar fi facut anumite afirmatii legate de acest lucru, a starnit mania ucigasului. Politistii considera insa ca aceasta ipoteza este neverosimila. Dupa comiterea crimei, Topalescu s-a refugiat la caminul in care locuia iubita sa, nu inainte de a sustrage anumite componente ale calculatorului celui ucis. Pana ce tanara a venit acasa, Cristian Topalescu s-a spalat de sange, iar fetei i-a spus ca unitatea centrala, provenita din calculatorul defrisat al celui ucis, a primit-o de la un amic din Bucuresti. Pe perioada sarbatorilor de iarna, autorul omorului a plecat la Constanta si a revenit in cursul zilei de ieri, pentru a-si vedea prietena. Atunci a si fost ridicat de politisti.

Sarabanda declaratiilor

Pana la identificarea lui Topalescu, oamenii legii au amprentat 750 de persoane, au discutat cu toti stomatologii din Iasi si au dat sute de telefoane pentru ca dosarul crimei din Tatarasi sa nu ramana in faza de autor necunoscut. La cercetarea de la fata locului, politistii au descoperit numeroase agende, care cuprindeau peste 900 de numere de telefon. Aceasta cauza a fost cu atat mai complexa cu cat oamenii legii nu au avut nici arma crimei si nici un posibil mobil al faptei. Nelu Chebac era specializat in a repara aparatura de tehnica dentara, dar de mai mult timp isi castiga existenta prin vanzarea unor filme catre cei interesati. De aceea, tanarul si-a creat mai multe identitati pe Internet si a lansat si oferte pentru cei interesati. De la demararea anchetei, politistii au reusit sa identifice cinci nickname-uri, cum ar fi Hitman1 si Cocain Moartea, denumiri care erau folosite intr-un cerc mai restrans. Odata cu lansarea ofertei pe Internet, Nelu Chebac era vizitat de cel putin 30 de persoane zilnic. Cadavrul lui Nelu Chebac a fost descoperit de vecini in dimineata zilei de 16 decembrie 2003. Unul dintre politistii care a lucrat la acest caz este comisarul Vasile Huma, adjunctul comandantului Politiei municipiului. Acesta a precizat ca in toata cariera sa a participat la anchetarea a 356 de cauze de omor si lovituri cauzatoare de moarte, dar nici unul dintre acestea nu a fost atat de dificil. Comisarul Vasile Huma a declarat colegilor nostri de la Iasi ca speta a fost atat de grea deoarece in cauza s-a folosit tehnica de ultima ora. In opinia adjunctului comandantului Politiei municipiului, nici macar cazul "Pedofilul" nu a fost atat de greu. Pentru depistarea autorului omorului, pe langa stomatologi, politistii au fost nevoiti sa discute si cu 260 de abonati ai societatii Vignet, care ofera servicii de Internet.

Familia ucigasului evita presa

Reporterii cotidianului ZIUA au luat legatura cu familia lui Topalescu si cu cea a prietenei acestuia, dar refuzul de comunicare al acestora a fost transant. Reporterii ZIUA de Constanta au fost ieri la Mangalia si au incercat ca comunice omeneste cu parintii lui Cristian. Dupa ce au fost primiti in apartamentul familiei Topalescu aflat in str. 1 Decembrie, bl.11 sc.A, din Mangalia, in momentul in care s-au identificat au fost imediat dati afara din casa. Probabil ca parintii lui Topalescu au avut impresia ca reporterii nostri erau ofiteri de politie si de aceea i-au poftit in casa, dar cand au aflat ca sunt ziaristi au recurs la gestul amintit. Mama lui Cristian Topalescu, Lucia Topalescu, este medic stomatolog la o policlinica din municipiul Mangalia. Tatal suspectului de crima, Daniel Topalescu, este inginer la Santierul Naval din acelasi oras. Toti cei contactati de catre reporterii de la ZIUA de Iasi si de la ZIUA de Constanta au declarat ca implicarea lui Cristian Topalescu in aceasta crima este incredibila, suspectul fiind cunoscut ca un tanar linistit. Chiar si ofiteri de la Politia din Mangalia au afirmat ca nu au avut niciodata probleme cu vreun membru al acestei familii. Exista totusi date care demonstreaza ca suspectul Cristian Topalescu a fost un tanar rasfatat de parinti, caruia nu i-a lipsit ceva din educatie sau din situatia materiala. Singurul cu care reporterii ZIUA de Iasi au discutat a fost Emil D., tatal prietenei suspectului de crima. In momentul in care a aflat ca prietenul fiicei sale este acuzat de omor la Iasi, Emil D. a avut un soc, nestiind cum sa reactioneze. "Nu pot sa cred. Nu se poate. Este un baiat deosebit, linistit ca o fata. Are parinti onorabili, este student in anul IV la Constanta si nu cred ca a facut asa ceva. Am discutat sambata cu el si mi-a spus ca mai are un examen de dat. Nu parea nimic in neregula", a declarat Emil D., tatal prietenei criminalului. Tatalui fetei i-a venit foarte greu sa creada ca Topalescu este acuzat de crima, neavand nimic altceva de spus. Totusi, a fost ingrozit la gandul ca fiica sa a fost prietena cu un asemenea om, acuzatacum de crima, savarsita in circumstante groaznice. Sa infigi o surubelnita de cateva ori intr-un om, dupa care sa-l lovesti cu cutitul, iar, in final, sa-l sugrumi ca sa nu mai tipe este de domeniul groazei.

Ce spun cunoscutii

In timpul documentarii noastre la Mangalia, am contactat persoane care mai mult sau mai putin au avut de-a face cu Topalescu. Initial, dupa ce reporterii nostri au fost alungati de catre familia ucigasului, am vorbit cu vecinii acestuia. Acestia au ramas mirati de cele auzite, spunand ca tanarul era linistit si era din familie buna. Nu au auzit niciodata scandaluri si nici macar certuri. Tanarul nu avea un anturaj periculos si nu era cunoscut ca un individ violent. Am stat de vorba si cu fosta profesoara de sport a acestuia, care a avut numai cuvinte de lauda la adresa lui. Fiul acesteia, Sebastian P., vecin si unul dintre singurii prieteni ai lui Cristian care erau agreati de parintii acestuia din urma, ne-a spus insa ca ultimul Revelion 2003-2004 l-a petrecut impreuna cu acesta. Sebastian a ramas blocat la aflarea vestii ca Topalescu este suspectul principal intr-o crima abominabila. Conform spuselor sale, de Revelion, adica la mai bine de doua saptamani de la savarsirea crimei, Cristian si prietena sa nu se comportau ciudat si nu a putut sa remarce nimic deosebit, cu toate ca are un fin simt psihologic. Profesoara de sport, Maria Ciuperca, a avut si ea numai vorbe de lauda pentru Cristian. In opinia tuturor cunoscutilor intervievati de reporterii nostri, Cristian era un tip deosebit de calm, asculta de regula numai muzica romantica si viziona filme de colectie, de cinemateca. Nu avea probleme cu banii, cu toate ca la un moment dat am aflat ca, inainte de Postul Craciunului, ar fi existat unele discutii legate de acest aspect si chiar parintii acestuia ar fi banuit ca fiul lor imprumuta bani. In opinia cunoscutilor, se pare ca, in ultima perioada, Cristian cheltuia prea mult si nimeni nu stia pe ce anume. Anturajul lui Cristian era in special format de un grup de tineri din Constanta, studenti la o facultate particulara. In copilarie, Cristian era in permanenta supravegheat cu cerbicie de mama sa, prietenii fiind-i selectati in functie de statutul parintilor. Nu de putine ori, Cristian s-ar fi plans parintilor unor prieteni apropiati de faptul ca parintii sai nu-l inteleg. Pana in momentul in care tanarul a plecat la studii in Constanta, parintii acestuia i-ar fi controlat in totalitate viata. Ruptura s-a produs in momentul plecarii la facultate. Prietenii apropiati spuneau ca nu l-ar fi crezut in stare de o crima asa de sadica, mai ales ca acestuia ii era teama chiar si de o injectie. In copilarie, tanarul nu a avut probleme psihice, era un elev sarguincios. Nici parintii sai nu ar fi avut precedente legate de afectiuni medicale pe fond psihic. In concluzie, portretul psihologic din punctul de vedere al factorilor externi de contact este unul care, in mod normal, ar exclude posibilitatea ca acest tanar sa fie capabil de o asemenea crima. Conform parerii psihologilor, este posibil ca tanarul, pe fondul unor tensiuni mai vechi, sa fi refulat violent, pe neasteptate si cu urmarile care le observam, si asta in ciuda caracterului sau.

Mandat de arestare pentru Topalescu

Conform ultimelor date puse la dispozitie de colegii nostri de la Iasi, ieri, judecatorii ieseni i-au dat mandat de arestare pentru 29 de zile lui Cristian Topalescu, criminalul din cartierul Tatarasi. Claudia Leonte, avocatul numit din oficiu pentru a-l apara pe Topalescu, a declarat ieri dupa-amiaza ca inculpatul nu a facut recurs la masura de arestare preventiva. "Clientul meu a spus ca regreta fapta comisa. Nici mie nu mi-a spus foarte multe lucruri, dar el isi mentine afirmatia conform careia mobilul crimei l-ar fi constituit discutia avuta cu victima despre decesul de la Oradea. Clientul meu l-a injunghiat pe Nelu Chebac intr-un acces de furie. Cristian mi-a spus ca a luat unitatea centrala pentru a sterge orice urma pe care o putea lasa, tocmai pentru a nu fi descoperit", a spus ieri dupa-amiaza Claudia Leonte. Probele aduse la dosar nu lasa vreo urma de indoiala asupra vinovatiei lui Topalescu. Petele de sange de la locul comiterii crimei corespund cu grupa de sange a criminalului, amprentele sunt identice cu ale lui Topalescu, iar hard-disk-ul aflat asupra sa are aceeasi serie inscrisa in documentele de cumparare gasite in apartamentul din cartierul Tatarasi. Politistii ieseni studiaza posibilitatea ca procesul si moartea unei rude a lui Cristian Topalescu in conditii suspecte la Oradea sa constituie mobilul crimei, dar considera in continuare ca acesta nu este motivul real al comiterii faptei. Oamenii legii cred ca Topalescu nu declara adevarata cauza a omorului. Din ancheta desfasurata pana in acest moment reiese faptul ca Topalescu l-a ucis pe Nelu Chebac intr-un moment de panica. De asemenea, politistii incearca sa gaseasca si celelalte componente ale unitatii centrale furate de Topalescu. Din informatiile pe care le detinem, criminalul a vandut aceste componente lui Marius Dragomir, un tanar din orasul Constanta. Reporterii cotidianuluiZIUA de Iasi au vorbit ieri cu criminalul. "De ce nu ma lasati in pace? Veti afla totul la momentul potrivit", a spus Topalescu in timp ce plangea. Cristian Topalescu a fost servit cu o tigara si o ceasca de cafea, pentru a se mai linisti. Deocamdata, chiar daca oficial mobilul crimei nu este cunoscut inca, se pare ca surpriza va veni tocmai din zona elementelor de calculator sustrase de Topalescu. In aceasta privinta, reporterii ZIUA urmeaza o investigatie separata a cazului asupra caruia se va reveni cu siguranta.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii