Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:10 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Craciun la Ghindaresti

ro

08 Jan, 2004 00:00 1444 Marime text

Bisericile de rit vechi, in sarbatoare

In aceasta localitate exista cei mai multi credinciosi de rit vechi # Ritualurile de ajun si de Craciun sunt total diferite de cele ale crestinilor de rit nou * Numai in Dobrogea exista peste patru mii de credinciosi de rit vechi

Peste 4.000 de credinciosi de rit vechi au sarbatorit, ieri, Nasterea Domnului. Bisericile ortodoxe rusa si sarba respecta vechiul calendar Iulian si de aceea sarbatoresc Nasterea pruncului Iisus pe 7 ianuarie, Anul Nou pe 14 ianuarie, si Botezul Domnului pe 19 ianuarie. In Dobrogea, cei mai multi dintre cei care au praznuit ieri sunt preponderent din judetul Tulcea, iar in judetul nostru, in localitatile Ghindaresti, Navodari si Constanta. La rusii lipoveni, in Ajunul Craciunului, traditia cere ca toti membrii sa se adune in jurul mesei pentru o cina speciala, obiceiurile si felurile de mancare diferind de la localitate la localitate si chiar de la familie la familie. Oricum, credinciosii de rit vechi nu beau si nu mananca nimic, cu exceptia unei cantitati mici de apa, si asta numai daca este strict necesar, pana la aparitia primei stele pe cer, semnificand steaua care i-a condus pe cei trei Magi spre locul unde s-a nascut Mantuitorul. La aparitia primei stele, incep si petrecerile, insa, desi bucatele sunt de post, servirea este una festiva. Praznicul, denumit "Cina Sfanta", se asaza pe o masa acoperita cu o fata alba, amintind de scutecele pruncului Iisus. In mijlocul mesei sta, obligatoriu, o lumanare alba aprinsa, iar langa aceasta o bucata de azima. In mod traditional, "Cina Sfanta" este compusa din 12 feluri de mancare diferite, care amintesc de cei 12 apostoli. Cina traditionala de pe 6 ianuarie este o cina religioasa, de post, care este compusa in special din peste. In mod simbolic, mancarea se leaga de Lumea Mortii, mancare de fasole, peste, smochine uscate si mere. Pranzul pentru ziua de Craciun se serveste mai devreme decat de obicei si dureaza mult mai mult ca timp. Una din partile traditionale ale mesei de Craciun o constituie painea rotunda si plata, care se numeste "cesnica", preparata din grau din ultima recolta, amestecat si cu alte cereale. In coca din care se coace painea se pune o moneda de aur sau de argint. Painea este intotdeauna decorata cu impletituri, pasari sau trandafiri din coca. La Ghindaresti, astazi, cu mic cu mare, toti localnicii se vor aduna la biserica din comuna. Tot satul se afla, inca de la primele ore ale diminetii, pe strada principala, indreptandu-se catre locul de oficiere a slujbei.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii