Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:16 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Constantin Livadariu, condamnat Tehnici de deturnare a fondurilor Europene, în varianta Anticorupţiei

ro

13 Aug, 2014 00:00 3036 Marime text
Constantin Livadariu, manager de proiect în cadrul Asociaţiei de Dezvoltare Zonală Medgidia, a fost condamnat, ieri, de Tribunalul Constanţa, la opt luni de închisoare. Bărbatul a fost găsit vinovat de schimbarea, fără respectarea prevederilor legale, a destinaţiei fondurilor obţinute din bugetul Comunităţii Europene. Constantin Livadariu a fost trimis în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) Bucureşti şi poate ataca pedeapsa la Curtea de Apel Constanţa.

Conform organelor de anchetă, „în data de 30 noiembrie 2007, a fost încheiat contractul de grant Acţiuni externe ale comunităţii europene între Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Locuinţelor (MDLPL), în calitate de autoritate contractantă şi Asociaţia de Dezvoltare Zonală Medgidia, în calitate de beneficiar“. „Prin acest contract, autoritatea contractantă acorda un grant pentru implementarea acţiunii intitulate «Natură, prietenie fără frontiere», finanţat prin programul PHARE, componenta Transfrontalieră între România şi Bulgaria. Concret, se intenţiona promovarea cooperării transfrontaliere în domeniul protecţiei şi dezvoltării durabile a mediului prin realizarea studiilor, cercetărilor şi identificarea planurilor de acţiune comune“, se mai arată într-o informare a celor de la DNA.

Avans de la Ministerul Dezvoltării

„În perioada 25-26 februarie 2008, Asociaţia de Dezvoltare Zonală Medgidia a primit de la autoritatea contractantă MDLPL un avans în sumă de 74.615,20 de euro. La data de 15 octombrie 2009, managerul de proiect, inculpatul Livadariu Constantin, a comunicat Raportul final, tehnic şi financiar privind implementarea proiectului prin care se certifică că acesta a fost implementat aşa cum este descris în contractul de finanţare“, susţin procurorii.

„Natură, prietenie fără frontiere“

La acest raport, Livadariu ar fi anexat documente justificative care au atestat în mod nereal realizarea activităţilor asumate prin proiect. În atare condiţii, proiectul „Natură, prietenie fără frontiere“ nu şi-ar fi atins scopul pentru care a fost finanţat. Concret, Livadariu este bănuit că, în perioada 30 mai 2008 - 20 iulie 2009, cu ocazia întocmirii celor trei rapoarte tehnice semestriale justificative, la 30 mai 2008, 20 februarie 2009, respectiv 20 iulie 2009, ar fi schimbat destinaţia fondurilor nerambursabile primite cu titlu de avans, fără respectarea prevederilor legale, folosindu-le în alte scopuri decât cele pentru care au fost alocate. Prin această activitate, precizează organele de anchetă, a fost reţinut un prejudiciu de 30.652,19 euro.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii