Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:12 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Conducerea Asociatiei Nevazatorilor, acuzata ca ii obliga pe membrii acesteia sa faca donatii in ban

ro

28 Mar, 2003 00:00 4268 Marime text

Un nevazator este in plin scandal cu asociatia care ar trebui sa il reprezinte * Motivul: o neintelegere cu privire la subventia pentru factura la telefonul fix, de care beneficiaza prin lege * Fiica nevazatorului Nicolae Ionescu spune ca a fost nevoita sa plateasca toti banii din cauza functionarilor de la Asociatia Nevazatorilor Constanta * Ea mai acuza asociatia ca ii obliga pe nevazatori sa plateasca donatii cu valoare fixa * Presedintele asociatiei, Petru Pop Span, respinge aceste acuzatii, dar spune ca nevazatorii ar avea bani sa plateasca aceste donatii, pentru ca au mai multe surse de venit

Nicolae Ionescu acuza Asociatia Nevazatorilor din Constanta de dezinteres fata de cei pe care ar trebui sa ii reprezinte. Batranul, in varsta de 73 de ani, este nevazator si s-a mutat in Dobrogea anul acesta, venind din judetul Dolj. El acuza personalul Asociatiei Nevazatorilor, filiala Constanta, de indiferenta fata de oameni si interese meschine.Dupa ce Nicolae Ionescu si fiica lui, Monica Moldoveanu, s-au mutat in localitatea Ovidiu, nevazatorul si-a transferat actele la asociatia din Constanta, pentru a beneficia de avantajele prevazute de lege. Legea 519/2002 acorda, printre alte facilitati, subventionarea abonamentului Romtelecom, plus 400 de minute de convorbire pentru nevazatori. Se pare ca tocmai acesta a fost marul discordiei dintre Nicolae Ionescu si functionarii asociatiei. Fiica batranului, Monica Moldoveanu, a depus in numele tatalui sau documentatia necesara pentru a beneficia de acest avantaj. "Am fost tratata urat de cei de la Asociatia Nevazatorilor din Constanta. Eu am depus toate actele necesare, dar am avut surpriza ca factura sa vina la tariful normal. In conditiile in care nu am serviciu, imi e foarte greu sa platesc acesti bani". Vazand ca asociatia nu a ajutat-o, femeia s-a hotarat sa isi rezolve singura necazul. Ea a mers la Romtelecom cu o cerere, copie dupa buletinul de identitate si carnetul de nevazator. Aceste acte nu au fost insa suficiente si i s-a cerut, in plus, o adeverinta de la Asociatia Nevazatorilor, filiala Constanta. "Am mers la asociatie si m-am rugat de doamnele de acolo sa imi dea adeverinta si, la inceput nu au vrut, de a trebuit sa insist. Nu mi se pare normal sa nu imi dea aceasta adeverinta, cata vreme tatal meu isi plateste cotizatia", ne-a povestit Monica Moldoveanu. Fiica nevazatorului acuza asociatia si de alte practici mai putin ortodoxe. Ea spune ca, in afara de cotizatie, nevazatorii ar fi obligati sa plateasca si o donatie in suma fixa. "Anul trecut a platit 150.000 cotizatia si 50.000 donatia. Anul acesta, insa, sumele au crescut mult".

"Nevazatorii au bani sa plateasca"

Am incercat si noi sa stam de vorba cu functionarii asociatiei. Dupa un prim contact telefonic, in care am fost amanati, la al doilea am hotarat sa nu mai asteptam un alt termen si ne-am prezentat, pur si simplu, la sediul din piata Grivitei. Am fost intampinati de contabila, care s-a temut sa isi dezvaluie numele, si de referentul Ileana Moraru. La inceput, cele doua nu au vrut sa discute nimic, in absenta "domnului presedinte". Pana la urma, insa, dialogul s-a legat. Asa cum era de asteptat, punctul de vedere al asociatiei era diametral opus versiunii prezentate de Monica Moldoveanu: "E vorba de femeia care ne-a deranjat in ziua aia de trei ori. Cea care a facut scandal aici", vorbeau intre ele cele doua. Ele spuneau ca, pentru subventia la convorbirile telefonice, asociatia intocmeste un tabel cu toate persoanele in cauza, pe care il trimite la Romtelecom, ca sa nu ii puna pe nevazatori pe drumuri. De aceea, Ileana Moraru nu ar fi fost de acord sa ii dea adeverinta Monicai Moldoveanu, caci asta ar fi incalcat procedura. In timp ce discutam, si-a facut aparitia si presedintele asociatiei, Petru Pop Span. Atunci cand a aflat despre ce e vorba, a izbucnit: "Daca tot vrea sa rezolve singura cu Romtelecom si duce acolo adeverinte, sa nu mai vina la noi!". Apoi el s-a temperat si a incercat sa ne explice cum functioneaza sistemul, reluand explicatiile pe care deja le primisem de la referent. Atunci cand a venit vorba de valoarea donatiilor, presedintele s-a grabit sa imi spuna ca ele sunt votate de Biroul Executiv. Anul acesta, cotizatia e de 250.000 lei pe an pentru nevazatori de gradul doi si 525.000 pentru cei de gradul unu. Desi nu stim cum e posibil ca cineva sa stabileasca valoarea unei donatii, am aflat ca aceasta e de 350.000 pentru nevazatorii de gradul doi si 1.500.000 pentru cei de gradul unu. Presedintele a negat ca nevazatorii ar fi obligati sa plateasca donatia, dar a continuat cu o replica cinica: "Nevazatorii au doua venituri. Ei primesc pensie, la care se adauga indemnizatia, plus alte beneficii. Cred ca nu e greu pentru ei sa plateasca acesti bani. Ei ar trebui sa inteleaga faptul ca avem nevoie de bani pentru a ne termina noul sediu de pe strada Traian".
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii