Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:16 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Batuti si sechestrati la Murfatlar

ro

09 Dec, 2003 00:00 1487 Marime text

Paznicii societatii au rupt in bataie doi frati din Satu Nou

Dupa amenintarile cu concedierea, intimidarea, filajul la vedere si inregistrarile video prin care conducerea de la "Vie-Vin Murfatlar" isi manipuleaza salariatii, am descoperit si altfel de tratamente pe care angajatii le aplica pe oamenii din afara societatii * Marian Dumitru si fratele sau Nelu au fost prinsi in zona localitatii Poarta Alba de catre paznicii societatii Murfatlar * Marian era pe calea ferata de langa vie si avea o sacosa cu struguri, Nelu in schimb se afla pe sosea, in afara domeniului societatii * Cei doi au fost dusi la sediul de la Basarabi * Paznicii angajati, in frunte cu unul care parea seful, i-au batut in reprize pe cei doi, lovind-i cu pumnii si picioarele in cap, in figura, in stomac si piept * Dupa cateva ore de bataie, paznicii le-au dat drumul celor doi, nu inainte de a-i pune sa declare in scris ca au fost prinsi in timp ce furau struguri din vie * Ajuns acasa, Nelu Dumitru a chemat ambulanta * El a stat in spital noua zile, cu diagnosticul "pneumotorax" * Victima a parasit spitalul pentru ca nu avea bani sa plateasca

Doi frati din Satu Nou au fost batuti cu bestialitate la inceputul lunii august de personalul angajat sa pazeasca via din zona Basarabi-Poarta Alba, a societatii "Murfatlar Romania". Nelu si Marian Dumitru au declarat ca au fost prinsi in zona comunei Poarta Alba, dusi la sediul societatii si batuti in reprize, timp de cateva ore. "Pe data de 24 august, la ora sase dimineata, ma aflam pe calea ferata de la Poarta Alba si aveam in mana o sacosa cu struguri, atunci cand m-au prins moldovenii care pazeau via. Era ora sase dimineata si ei se duceau la serviciu, cu bicicletele. M-au tinut acolo, m-au batut si i-au chemat pe paznicii profesionisti. Ei au venit cu trei masini de teren, de culoare verde, m-au bagat inauntru si m-au dus la Basarabi, la sediul Murfatlar. Apoi s-au intors si l-au luat si pe fratele meu", ne-a declarat Marian. La sediul societatii, paznicii au inceput sa il loveasca pe Marian, pana cand a recunoscut ca era impreuna cu fratele lui geaman. Atunci, oamenii de paza au mers la Poarta Alba, unde l-au gasit pe Nelu Dumitru. "Eram pe sosea. Au venit cu masinile si m-au luat. Ei nu au gasit struguri asupra mea". Nelu Dumitru declara ca oamenii de paza de la Murfatlar l-au bagat cu forta in masina si l-au dus si pe el la sediul societatii.

Batuti si obligati sa declare in scris ca au fost prinsi furand din vie

Acolo a urmat macelul. Dupa ce i-au batut in apropierea intrarii, sub privirile unei angajate de la poarta, care nu a intervenit in nici un fel, paznicii s-au hotarat sa isi sune seful. Fiind inca devreme, unul dintre sefii de tura le-a ordonat subalternilor sa il mai astepte, caci nu se trezise inca. Paznicii i-au dus pe cei doi nefericiti intr-o sala de forta din incinta sediului societatii si au inceput sa ii bata. "Ne-au lovit cu pumnii si picioarele in cap, in stomac, in plamani si in fata. Aproape ne-au omorat, nu mai eram oameni", povesteste Nelu. Fratele sau, Marian, a scapat mai "ieftin". El a primit numai doua-trei lovituri. "M-a lovit tare in gura si mi-a scos un dinte", ne-a spus Marian Dumitru. Cea mai cumplita repriza de bataie a inceput dupa venirea "sefului". Acesta a condus operatiunile, in timp ce subalternii priveau. "M-a lovit tare, pana am cazut jos si acolo m-a lovit cu picioarele. Nu mai puteam sa respir, am crezut ca mor acolo. La sfarsit, nici nu am putut sa ma ridic si au aruncat apa pe mine ca sa ma scol de jos", povesteste Nelu. Intre reprizele de bataie, paznicii si-au batut joc de cei doi si i-au pus sa mature si sa spele podeaua salii lor de forta. Batausii i-au obligat pe cei doi frati sa declare in scris ca au fost prinsi la furat in vie. In jurul orei 12.30, bestiile s-au saturat sa ii tot bata pe cei doi si i-au condus pana la poarta, dar inainte sa ii elibereze, cu o cruzime greu de imaginat, i-au pus sa cante si sa faca genuflexiuni.

Noua zile de spitalizare, cu diagnostic "pneumotorax"

Fratii Dumitru au ajuns cu greu in Constanta, unde locuiesc cu chirie. Nelu s-a tarat sustinut de fratele sau, in timp ce in spate simtea o durere acuta, in dreptul plamanilor. Ajuns acasa, el a chemat ambulanta si a ajuns la spital in jurul orei 14.00, cu diagnosticul "pneumotorax". Dupa noua zile, atunci cand s-a mai intremat, Nelu Dumitru nu a mai asteptat sa se fie externat si a fugit, pentru ca nu avea bani sa plateasca spitalizarea. Am vrut sa aflam mai multe despre starea in care a ajuns Nelu Dumitru la spital si despre ingrijirile medicale, dar ne-a fost imposibil. In mod absolut bizar, nimeni nu isi amintea nimic. Atunci cand am solicitat foaia de observatie clinica, ni s-a spus ca e un procedeu complicat, caci aceste documente merg la arhiva, unde informatiile sunt introduse in calculator si abia dupa mai multe zile se intorc in sectie. Desi am insistat mai multe zile, nu am reusit mare lucru, caci parea ca motive bine intemeiate ne blocheaza investigatia. Nu stim daca baietii de la Murfatlar au reusit sa stearga urmele, dar este clar ca ei au mers la intimidare. La finalul "antrenamentului" live, ei le-au sugerat celor doi frati ca ar fi bine sa-si vada de treaba si sa nu se duca nicaieri, pentru ca nu vor fi luati in seama. Ei totusi s-au plans pe unde au apucat, fara sa mearga la Politie. Cert este ca patronatul de la Murfatlar are o politica dura. Ei dau lectii dure atat celor din afara societatii, cat si angajatilor. Presiunile pe care le-au facut membrilor sindicatului "Amfora" sunt un exemplu. Amenintari, intimidari, filaje la vedere si inregistrari video sunt o parte din mecanismele prin care cei angrenati in managementul de tip sovietic de la Murfatlar isi exercita drepturile de proprietari pe podgoriile din zona. Va urma.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii