Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:23 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Aviaţia dă senzaţia Nenorocirile de la Baza Aeriană Feteşti. Un accident rutier grav. Comandantul, rănit. Un MIG prăbuşit. Pilotul, catapultat (galerie foto)

ro

14 Jun, 2017 00:00 14973 Marime text
Nu se poate spune că anul acesta a fost unul prea bun pentru Baza Aeriană 86 Feteşti „Gheorghe Mociorniţă“, numai dacă luăm în calcul cele două evenimente de mare gravitate care au lovit unitatea.
 
Unul este cel care a avut loc în data de 25 ianuarie 2017, când, în jurul orei 12.30, pe DN 22C, în apropiere de localitatea Ştefan cel Mare din judeţul Constanţa, a avut loc un tragic accident rutier.
 
Două persoane au murit pe loc în urma leziunilor şi traumatismelor suferite, iar alte două au ajuns la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa cu traumatisme grave.
 
Printre cei răniţi se afla şi comandantul Bazei Aeriene 86 Feteşti „Gheorghe Mociorniţă“, generalul de flotilă aeriană Cătălin Băhneanu, care, după ce a primit primele îngrijiri la faţa locului de la echipaje ale SMURD, a fost transferat la spital pentru investigaţii şi îngrijiri medicale de specialitate.
 
În acelaşi accident a fost rănit şi plutonierul major Dan Nica, şoferul autoturismului militar. Şi acesta a fost internat în stare gravă la Spitalul Judeţean Constanţa.
 
La cinci zile de la accident, conducerea SCJU Constanţa anunţa că plutonierul major Dan Nica a fost transferat cu elicopterul SMURD la Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central. De asemenea, în acelaşi comunicat se spunea că starea de sănătate a generalului de flotilă aeriană Cătălin Băhneanu, cel de-al doilea pacient rănit în accident, evolua favorabil. Acesta fusese transferat de la Secţia de Terapie Intensivă la Secţia Ortopedie - Traumatologie şi urma să fie supus unei noi intervenţii chirurgicale.
 
Reamintim că militarii, care se deplasau de la Feteşti spre baza aeriană de la Mihail Kogălniceanu, au fost implicaţi într-un grav accident pe DN 22C. Autoturismul acestora a intrat pe contrasens şi s-a izbit violent de o maşină în care se aflau doi tineri, Emilian Ovezea şi Alexandra Zamfir, care au murit pe loc.

Şi nu a fost doar atât 

Ieri, locotenent-comandorul Adrian Stancu, pilot pe o aeronavă MiG 21 Lancer a Forţelor Aeriene Române, s-a catapultat, în jurul orei 11.15, în apropiere de Aeroportul Mihail Kogălniceanu, în zona localităţii Nazarcea, judeţul Constanţa, în timpul executării manevrelor de aterizare, potrivit unui comunicat al Ministerului Apărării Naţionale.
 
În acelaşi document se mai arată că pilotul este conştient şi se află în stare stabilă. El a fost recuperat, i s-a acordat primul ajutor la faţa locului şi a fost transportat pe cale aeriană la Spitalul Judeţean Constanţa.
 
Aeronava, care se afla în dotarea Bazei 86 Aeriane „Locotenent aviator Gheorghe Mociorniţă“ din Feteşti, decolase în jurul orei 10.00 de pe Baza Aeriană din Mihail Kogălniceanu pentru a executa o misiune de antrenament în cadrul exerciţiului „Thracian Eagle 2017“, care se desfăşoară împreună cu forţele aeriene bulgare.
 
După executarea misiunii, la întoarcerea către Mihail Kogălniceanu, pe timpul executării manevrelor de aterizare, pilotul a raportat o defecţiune majoră la motor, cu deteriorarea parametrilor de funcţionare ai acestuia.
Conform procedurilor, pilotul s-a catapultat, aeronava prăbuşindu-se în zona menţionată, în afara ariilor locuite.
 
Cazul este cercetat de Parchetul Militar, conform procedurilor legale, iar circumstanţele accidentului vor fi investigate de o comisie numită de şeful Statului Major General.

Parcă îţi vine să crezi ce spune ministrul Apărării pe pagina sa de Facebook

Ieri, ministrul Apărării scria, după accidentul de lângă Constanţa, pe pagina sa de Facebook:
 
„Incidentul aviatic produs astăzi în localitatea Nazarcea, judeţul Constanţa, ne reaminteşte de riscurile la care se supun permanent militarii noştri în misiunile executate atât în ţară, cât şi în teatrele de operaţii.
 
Din fericire, locotenent-comandorul Adrian Stanciu a reuşit catapultarea la timp şi, după primele evaluări, este stabil şi conştient. Astăzi mă voi deplasa la Constanţa pentru a-l vedea şi pentru a mă asigura că facem tot ce depinde de noi pentru a-i asigura cele mai bune condiţii de îngrijire. Vom şti mai multe despre starea lui după ce vom discuta cu echipa medicală care se ocupă deja de el, la Constanţa. 

Despre accidentul în sine, informaţiile preliminare nu ne pot permite speculaţii. În astfel de cazuri, cuvântul cel mai important îl au investigatorii, iar specialiştii comisiei Forţelor Aeriene Române sunt deja în drum spre locul prăbuşirii aeronavei, pentru a investiga şi documenta cauzele producerii incidentului“.

Citeşte şi: 

MIG Lancer căzut lângă Culmea. La opt kilometri de aeroportul Mihail Kogălniceanu-judeţul Constanţa (galerie foto+video)
 
Accident aviatic Nazarcea-Constanţa. Ce nu s-a spus despre teribila prăbuşire a avionului MIG 21 Lancer. Detalii înfricoşătoare (galerie foto+video)
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii