Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
00:00 20 01 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ana Maria Dascălu, de la ÎCCJ, cerere importantă la CSM. A judecat dosare cu nume grele de la Constanţa

ro

27 Jun, 2016 00:00 1593 Marime text


Consiliul Superior al Magistraturii va analiza în şedinţa de azi nota Direcției Resurse umane şi organizare nr. 13911/2016 privind cererea magistratului Ana Maria Dascălu, judecător la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, de menţinere în această funcţie după împlinirea vârstei de 65 de ani.
 
Ana Maria Dascălu este magistratul care a dat undă verde Curţii de Apel Bucureşti să-l judece pe Răducu Valentin Preda, fost secretar de stat în cadrul Ministerului Transporturilor şi ex-consilier al lui Radu Mazăre în perioada în care acesta a fost edilul-şef al oraşului. În cauză, Preda este acuzat de divulgarea secretului care periclitează securitatea naţională, trafic de influenţă, complicitate la folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii.
 
Dascălu a făcut parte şi din completul care a decis eliberarea din arest a lui Stan Mustaţă, fostul şef al Secţiei I Penale din Curtea de Apel Bucureşti, în dosarul în care a fost acuzat de constituirea unui grup infracţional organizat, de folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii care nu sunt destinate publicităţii şi permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, de şase infracţiuni de luare de mită, dar şi de trafic de influenţă.
 
Nu este de omis faptul că Stan Mustaţă se numără printre foştii judecători ai Dosarului Retrocedărilor din Constanţa, unde sunt judecate circa 40 de persoane, în legătură cu „restituirea şi atribuirea nelegală a unor întinse suprafeţe de teren intravilan din municipiul Constanţa, Mamaia, plajă şi faleză“. DNA a calculat un prejudiciu în valoare de aproximativ 114 milioane de euro, din care 77,77 de milioane de euro reprezintă prejudiciu în dauna statului şi 36,16 milioane de euro, prejudiciu în dauna municipiului Constanţa. Printre cei aproape 40 de inculpaţi se află Radu Ştefan Mazăre, fostul edil-şef al municipiului Constanţa, şi Nicuşor Daniel Constantinescu, fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa.
 
Mai departe, Ana Maria Dascălu a mai decis, alături de alţi colegi judecători, punerea în libertate a fostei judecătoare Veronica Cîrstoiu, din cadrul Curţii de Apel Bucureşti, judecată şi condamnată într-un dosar penal la Curtea de Apel Constanţa.
 
Mai mult decât atât, Dascălu a judecat şi dosarul denumit generic „Bani pentru şefi din Consiliul Judeţean Constanţa“, cauză în care au fost judecaţi şi condamnaţi Eugeniu Mija (afacerist din Bucureşti), Lupşa Realini, cântăreţ al formaţiei Gaz pe Foc, fost partener de afaceri al social-democratului Miron Mitrea, fost ministru al Transporturilor, şi Nicolae Vasilescu, înalt funcţionar public, şef al Departamentului Legislativ al Camerei Deputaţilor, preşedinte al Casei Româno-Chineze şi deputat USL (Colegiul 2 Craiova).

Ti-a placut articolul?

Comentarii