Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
15:59 25 01 2020 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Se scumpeşte sănătatea - vom plăti şi coplată, vom da şi şpagă

ro

22 Mar, 2013 00:00 1332 Marime text
Este oficial. Pacienţii vor plăti, începând cu luna aprilie a acestui an, o sumă modică, aşa-numita coplată, cuprinsă între 5 şi 10 lei, pentru serviciile de spitalizare, cu excepţia celor de urgenţă, introducerea taxei fiind aprobată prin hotărâre de Guvern.

Conform proiectului prezentat public în luna ianuarie de Ministerul Sănătăţii, pacienţii vor plăti la externarea din spital între 5 şi 10 lei pentru serviciile medicale acordate în regim de spitalizare continuă. Coplata nu este privită cu ochi buni de pacienţi, care cred că noua taxă nu va duce la îmbunătăţirea actului medical. „Introducerea coplăţii la externare va genera frustrare printre pacienţi, pentru că nu este însoţită de creşterea calităţii serviciilor medicale”, a declarat vicepreşedintele Coaliţiei Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice (COPAC), Iulian Petre. Şi are dreptate. Cine a avut de-a face cu o instituţie sanitară din ţară ştie: coplata a existat şi înainte de a fi oficializată de ministerul condus de Eugen Nicolăescu, doar că s-a numit şpagă. Şi această şpagă sau „atenţie” (cum o numesc unii) va continua să existe în paralel cu noua coplată. „Atenţia” pentru medic, anestezist, asistenta medicală sau infirmierăm pe care o practică toţi, va exista în continuare. Dar nimeni nu recunoaşte, de frică să nu fie lăsat baltă pe patul de spital sau să nu fie externat mai bolnav decât era la internare. Dacă pacienţii spun că medicul nu cere nimic, acesta nici nu refuză „atenţia” din plic, atenţie care creşte în funcţie de „greutatea” celui care operează. Dacă vrei să fii operat de un profesor universitar, trebuie să pregăteşti o sumă destul de piperată. Dar ce te faci dacă şi intervenţia chirurgicală este complicată? Te împrumuţi, dacă nu ai! Vinzi din casă, te duci la bancă sau te rogi să nu mori! Pacientul tace, înghite, boleşte şi dă în continuare şi şpagă, şi coplată!

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • elena 23 Mar, 2013 09:15 OARE CAMERELE DE PE HOLURILE SPITALULUI NU VIZUALIZEAZA SPAGA ENORMA CARE SE IA DE DOCTORII CHIRURGI?