Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:58 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Editorial „Republica Mazăre“, la un pas de destrămare

ro

08 Apr, 2015 00:00 3330 Marime text
Odată cu emiterea ordinului de suspendare a lui Radu Mazăre din funcția de primar, luni, Constanța a mai bifat o premieră negativă în istoria zbuciumată politico-administrativă a României: numele Constanța este asociat acum cu faptul că atât județul, cât și municipiul au președintele, respectiv primarul suspendați din funcții, după ce instanțele au emis asupra lor măsuri preventive, fiind cercetați pentru fapte de corupție...
 
Conduse timp de mai bine de zece ani cu mâini de fier, cu majorități covârșitoare în Consiliile Județean și Local, de tandemul Mazăre-Constantinescu, județul și municipiul Constanța sunt conduse de acum, nu se știe exact pentru cât timp, de subordonați pe linie administrativă și politică ai lui Nicuşor Constantinescu și ai lui Radu Mazăre, delegați să preia atribuțiile de șef al CJC, respectiv pe cele de primar.
 
Nimeni nu poate nega faptul că a doua putere economică a țării după capitală a avut o dezvoltare economică și socială importantă după anul 2004, atunci când Mazăre și Constantinescu au preluat frâiele administrației publice și ale PSD Constanța (cu menţiunea că Radu Mazăre se află în fruntea urbei din anul 2000, atunci când a câștigat ca apolitic primul mandat de primar, înscriindu-se în PSD în toamna anului 2003).
 
Numai că, să stăm strâmb și să judecăm drept: eu, unul, mă cutremur când mă gândesc că procurorii îi suspectează pe membrii tripletei Mazăre-Constantinescu-Strutinsky (ultimul, cunoscut drept „trezorierului“ tandemului Mazăre-Constantinescu) nu de câteva, ci de zeci de fapte corupție, în dosare al căror şir l-am pierdut... Afacerile tripletei au împânzit Constanța precum tentaculele unei caracatițe, iar în aproximativ 15 ani, cei trei au devenit, din jurnaliști, patroni de presă și apoi oameni de afaceri potenți și politicieni de marcă, cu un cuvânt greu la nivel național.
 
Deși cercetat de procurorii DNA de peste zece ani, Radu Mazăre a primit abia acum primul mandat de arestare preventivă, într-un dosar în care este suspectat că ar fi primit mită nouă milioane de euro. E doar UN dosar, să ne înţelegem!
 
Mamaia a redevenit, în acești ani, perla litoralului românesc, în Constanța s-a asfaltat, s-a retrocedat, iluminatul public și transportul public au fost modernizate, Consiliul Județean a tras apă la sate, a asfaltat ulițe, a plantat perdele forestiere și panseluțe... da, lucruri bune... numai că toate aceste lucrări de dezvoltare și de modernizare au fost făcute cu bani publici! Până aici, normal! Grav este însă că aceste lucruri au fost făcute pe bază de contracte pe care procurorii le consideră oneroase, pentru că, suspectează ei, sume imense din banii publici au fost sifonate către cercurile de interese ale personajelor despre care discutam...
 
Devenit, înainte de anul 2000, partid de buzunar în Constanța, PSD-ul (PDSR sau cum s-o mai fi numit la vremea aceea) a fost ridicat la scoruri electorale nesperat de mari și năucitoare de tandemul Mazăre-Constantinescu. Însă acum se află într-o cădere abruptă pe toboganul politic, mai ales după ce partidul a pierdut alegerile prezidențiale, iar Victor Ponta încearcă să-și salveze fotoliul de lider pornind cruciada împotriva baronilor locali suspectați de corupție. După demisia lui Mazăre din toate funcțiile deținute în partid, mai puțin din cea de membru, pentru că își pierdea mandatul de primar, nimeni nu se înghesuie să preia frâiele PSD la Constanța. Semn că social-democrații sunt conștienți că urmează vremuri grele pentru partid. La anul, sunt alegeri locale. Sunt curios câte mandate de primar mai obține PSD în județ și dacă mai trece de 20% în Consiliul Județean și Local.
 
Disoluția autorității se manifestă violent în „Republica Mazăre“. Capii județului și ai urbei au mari probleme cu legea anticorupție... ceva e putred în Danemarca! Pardon, în Constanța!
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii