Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
06:15 25 04 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Editorial Punctul din care Mazăre nu se mai poate întoarce

ro

01 Apr, 2015 00:00 1849 Marime text
Şase consilieri s-au abţinut de la vot, în contextul şedinţei de luni, în proiectul de hotărâre privind constituirea Consiliului Local Constanţa ca parte civilă în dosarul în care primarul Radu Mazăre este anchetat pentru vinderea a două terenuri din Mamaia. Dar nu oricare şase consilieri: veteranii PSD Mircea Dobre şi Ibram Temur, Denis Ali, fiul lui Nurhan Ali, directorul executiv al HCM Constanţa, Vasile Roşu (UNPR) şi doi aleşi locali „racolaţi“ de PSD Constanţa în baza ordonanţei traseismului politic, susţinută de vicepremierul Liviu Dragnea - Gabriel Candindatu şi Valeriu Ene. Alţi doi consilieri PSD au ieşit din sală înainte de vot: Răducu Popescu, inspectorul şcolar general, şi George Papari, directorul ABADL.

Atât poate PSD Constanţa după 15 ani de Mazăre. Nici pro, nici contra. „Doar“ o abţinere. În realitate însă, acesta este semnalul public pe care pesediştii constănţeni i-l dau primarului. Ajunge! E prea mult. Nu au votat pentru constituirea Consiliului Local ca parte civilă în acest dosar, dar nici nu s-au pronunţat categoric împotriva acestui demers. Chiar şi aşa, este pentru prima dată în timpul celor patru mandate de primar când oamenii săi nu l-au susţinut până în pânzele albe. E pentru prima dată când s-au dezis public de el. Pentru prima dată când consilierii locali PSD nu au mai votat la unison, nu au mai funcţionat ca o „maşinuţă de vot“ a primarului Mazăre.

La jumătatea lunii martie, atunci când şi-a anunţat demisia din toate funcţiile deţinute în PSD, Radu Mazăre spunea că „în curând“ va renunţa şi la fotoliul de primar. Este doar o chestiune de timp, câteva săptămâni sau luni, mărturisea edilul-şef. De-a lungul vremii însă, Mazăre a avertizat de atâtea ori cu mega plecările sale, ba în Brazilia, ba în Madagascar, încât orice declaraţie pe tema asta alunecă automat în ridicol. Nu e deloc puţin lucru ca alegătorii, constănţenii, chiar şi colegii de partid să nu mai pună prea mare preţ pe ameninţările tale. Nu e deloc puţin să pierzi o parte din aura de conducător suprem. Probabil că Mazăre ar putea să anunţe acum şi o plecare-surpriză pe Lună. Cine-l mai ia în serios?!

Revenind însă la abţinerea consilierilor PSD, în acest caz nu se poate vorbi despre „regimul Băsescu“. Nici despre procurori înjuraţi, jigniţi, care au „persecutat“ un pesedist. Nu se poate vorbi nici măcar despre trădarea conducerii centrale a PSD faţă de unul dintre primarii săi de frunte, un veritabil erou tomitan, cu notorietate naţională. Dar se poate vorbi despre o separare a apelor, despre un pas făcut înapoi. Despre o politică a dezicerii în PSD Constanţa. Despre un punct din care, din orice unghi am privi lucrurile, Radu Mazăre nu se mai poate întoarce. Oamenii care i-au fost fideli au renunţat la el.
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii