Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:06 21 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

PDL şi PSD fac pact pentru primării!

ro

18 Jan, 2011 22:18 2054 Marime text
anamaria-funda.jpgCredibilitatea oamenilor politici este la pământ. Răbdarea oamenilor simpli este din ce în ce mai şubredă. Singurul instrument legitim de sancţionare, votul, va fi redimensionat. Propunerea legislativă (susţinută puternic atât de PDL cât şi de PSD!?) prin care se vrea ca legea electorală să fie modificată în sensul alegerii primarilor într-un singur tur de scrutin aduce grave probleme de reprezentativitate. În plus, în calculele sale de a-şi menţine edilii în funcţie, PDL-ul a uitat, încă o dată, de oraşul Constanţa.

Concepte utopice devenite pe parcurs chiar hilare, precum democraţia, nu mai sunt de mult de actualitate. La 21 de ani de la revoluţie, observăm, cu stupoare, că nu ne-am constituit într-un scop în sine pentru politicienii care ne-au condus. Nu ne regăsim pe făgaşul pe care a luat-o România. Mulţi dintre noi s-au săturat şi trăiesc din inerţie. Pe alţii nici inerţia nu-i mai salvează, pentru că primesc şocuri economice zilnic: în piaţă, la pompa benzinăriilor sau la casierie atunci când îşi ridică salariul. Cei mai revoluţionari din fire se încălzesc cu gândul „Las' că vin alegerile!". Într-adevăr, anul electoral 2012 este tot mai aproape şi va veni cu reguli noi ale jocului. Iar cetăţenilor săturaţi de gropile din oraş, părinţilor îngrijoraţi că fiicele lor trebuie să înfrunte bezna de pe alee în drumul dinspre şcoală sau locatarilor de pe strada Traian le transmit că trebuie să se mobilizeze. Din „bunăvoinţa" democrat-liberalilor, votul de la localele de peste un an se va tranşa, cel mai probabil, din primul tur de scrutin. După principiul „învingătorul ia totul", candidatul cu cel mai mare procentaj câştigă din primul tur, chiar dacă nu a acumulat peste 50% din sufragii. Pe româneşte, în condiţiile trendului ascendent de absenteism electoral, primarul oraşului Constanţa poate fi ales de mai puţin de un sfert din locuitorii urbei.

Iniţiativa, îmbrăţişată de PDL şi de PSD (partidele cu cel mai mare număr de primării în portofoliu), este pusă pe seama reducerii de cheltuieli la bugetul de stat (un singur tur de scrutin = economie la jumătate) şi reprezintă raţionamentul minţilor luminate din Parlament. Însă nu e greu să deduci că adevărata miză a legii este menţinerea primarilor în funcţie. Încă o dată, Partidul Democrat Liberal demonstrează că oraşul Constanţa nu se află pe lista sa de priorităţi. „Găselniţa electorală" îi consolidează poziţia edilului Radu Mazăre. Atâta vreme cât pensionarii îşi primesc pachetele, primarul are asigurat bazinul electoral pentru a obţine cel mai bun procentaj în primul tur. Prin urmare, calculul rece al democrat-liberalilor de a-şi conserva primăriile de oraşe mari dezavantajează vizibil urbea tomitană şi aşa amorţită de lipsa de combativitate a actorilor politici. Harta judeţului Constanţa, văzut ca o mare de administraţii locale „roşii" spartă, din când în când, de un punct mic portocaliu, denotă dezinteresul Partidului Democrat Liberal pentru această zonă. Deşi la nivel naţional propunerea legislativă aduce un câştig PDL-ului, erodat de guvernare, la nivelul judeţului nostru este ca un as oferit pe sub mână Partidului Social Democrat.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii