Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:38 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Editorial Matematică de gen - ecuație incompatibilă

ro

04 Sep, 2015 00:00 1801 Marime text
 
Femeile sunt obișnuite să fie numite „sexul slab“ (în cazurile mai fericite – sexul frumos), pentru că nu avem înălţimea şi forţa fizică a bărbaţilor (pe bune?! Am văzut recent o încercare de a-i face pe bărbați să simtă durerile travaliului. Nu am mai râs așa de mult), nu avem rezistenţa lor şi nici capacitățile lor de a citi și interpreta o hartă (ar fi o idee să le dăm exponenților sexului tare o hartă cu raioanele dintr/un supermarket. Să vedem cum se descurcă). Unele dintre noi s-au resemnat să se simtă inferioare şi să înghită în sec de câte ori li se aminteşte că „suntem rupte din coasta bărbatului“ (Oare pe primul bărbat al omenirii l-a durut fractura costală la fel de tare ca pe cei care au simțit pe pielea lor travaliul?).
 
Hai să fim serioşi! De acord, din punct de vedere fizic suntem constituiţi diferit. Care ar mai fi fost atunci famercul? Ne naştem nevinovaţi şi egali, diferenţierea între sexe o face modul în care suntem percepuţi, mai târziu, de societatea care ne obligă la fixarea unor standarde inegale. Ne diferenţiază educaţia, modul în care fetele sunt crescute în idea că „nu pot exista prin ele însele, că bărbatul este mai inteligent“. Bărbaţii au fost, se pare, primii preocupați să dovedească faptul că al femeii creier este mai mic decât al bărbaţilor, dar cum rămâne rezultatul dacă e să raportăm la greutatea totală a corpului?  Dacă greutatea și dimensiunea contează în acest sens, e ca și cum am spune că, elefantul ori cașalotul au creierul mai greu decât al bărbaţilor și deci mai multă inteligență.
 
Inteligenţa nu ţine de sex, indiferent de diferenţele structurale dintre cele două sexe, performanta intelectuală se obţine numai printr-un permanent exerciţiu al creierului, la care, să admitem, ambele sexe au acces. Numai că, prin prisma educaţiei şi a îndoctrinării la care au fost supuse de mici, femeile pierd timp şi energie pentru că rezolva chestiuni mărunte care le îndepărtează de la performanţă. Apropo, v-ați uitat de curiozitate peste manualele școlare ale elevilor din ciclul primar? Ar trebui. Pare că discriminarea de gen e o nouă materie predată.
 
Nu, nu fac parte din mişcare feministă şi nu pretind că femeile ar fi superioare sau inferioare bărbaţilor. Nu pot fi nici măcar egale cu aceştia. Pur şi simplu nu încape comparaţie între cele două sexe. E ca şi cum ai încerca să aduni mere cu pere. Mai bine ar fi acceptăm ca 2+4 este egal și cu 1+5.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii