Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:08 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Iarna nu-i ca vara! Totuși, la TVR se poate...

ro

20 Sep, 2014 00:00 1830 Marime text


România riscă din nou acea democrație mult râvnită ani la rând și, în ultima vreme, joacă din nou totul pe o carte: apropiatele alegeri prezidențiale.

În curând, ar urma să dispară din grila de programe a Televiziunii Române câteva emisiuni care, după cum susțin unii, l-ar fi deranjat chiar pe premierul Victor Ponta, el însuși unul dintre candidații la cea mai înaltă funcție în stat. De fapt, televiziunea publică stă, de multă vreme, pe un butoi cu pulbere: un președinte - director de care tot mai mulți membri ai Consiliului de Administrație s-au îndepărtat, redefinirea CA-ului prin prisma grupurilor politice care s-au format la nivelul său și dorința nebună a unora de a controla acest mijloc de informare ce ar trebui să deservească, de fapt, poporul, fiind un bun public. Revenind la situația tensionată de acum, ea se datorează, așa cum se vehiculează, dorinței unor „nostalgici“ de a reveni la grila de vară, acum, când nici nu ne-am încheiat bine socotelile cu zilele toride. Acum, când ne aflăm și oficial în anotimpul TOAMNĂ, conducerea TVR tânjeşte după vară și vrea musai să revină la grila aferentă de programe.

În esență însă, ieșirea pe sticlă a unor jurnaliști care nu sunt pe gustul unor anumiți oameni politici, unele emisiuni în care se regăsesc și alte puncte de vedere decât ale acelorași oameni politici, realizatori și invitați care, după părerea unora, atât timp cât nu sunt cu ei, sunt împotriva tuturor, toate acestea i-au iritat pe... anumiți oameni politici. Iar cum ei, distinșii, au avut grijă să-și asigure un oarece control încât mai multe instituții publice la care, hulpavi din fire, salivează de pe vremea opoziției, acum încep a-și satisface „pohta ce-au pohtit“. TVR este una dintre „delicatețuri“, iar distinșii domni care au calitatea de membri în Consiliul de Administrație au decis, așa, subit, că i-ar sta mai bine asezonată cu grila de vară, cu emisiuni mai ușor de digerat pentru publicul larg și fără prea multă vorbărie, că deh, ce-i trebuie românului prea multă informație, în prag de alegeri? Rămânem fideli aceluiași meniu de odinioară: pâine și circ, în caz contrar, cine nu se conformează și vrea altceva este redus la tăcere și i se recomandă... bronzul de iarnă.

Președintele-director al TVR, Stelian Tănase, definește această stare de fapt de acum drept „o dispută pe independența editorială a TVR“.

Citesc că s-a pus chiar problema închiderii postului public, o soluție radicală, pe care premierul nu ar fi dezavuat-o... De ce s-ar lua o astfel de măsură? Și revin la întrebări mai vechi: de ce, de aproximativ jumătate de secol, TVR nu-și găsește drumul editorial? De ce se identifică tot mai mult cu spațiul politic și se lasă târâtă în tot felul de scandaluri care nu fac altceva decât să îi scadă credibilitatea? Care a fost și care este politica managerială a acestei instituții? Este o soluție închiderea temporară a postului și, mai ales, ce se va naște după aceea? Rămâne de văzut ce se va întâmpla cu postul public de televiziune, mai ales că totuși iarna nu-i ca vara...
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii