Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:28 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Extras din jurnalul călătorului eşuat pe ţărmul unei idei fixe

ro

03 Dec, 2010 01:41 2496 Marime text
adrian_herta.jpgCelor care au pus stăpânire pe oraşul Constanţa, cumpărându-l cu pomeni electorale ieftine, dozate cinic, celor care îi calcă în picioare identitatea şi istoria, celor care au zămislit monştrii de beton, termopane şi sticlă ce-şi întind tentaculele până în mare, celor care îşi bat joc...

... Le spun că există o mână de visători suficient instruiţi încât să recunoască, în grămezile toxice de piatră îngheţată, praf şi gunoi de pe faleza desfigurată a Cazinoului, responsabilităţi neasumate ale administraţiei locale, şi nu eşecurile guvernelor Tăriceanu şi Boc. Chiar eu am văzut vreo doi dintre aceştia, zilele trecute, când bântuiam prin pustiul absolut de-acolo, cu oricare dintre prietenii mei. Alţi doi sau trei apar, din când în când, pe la televizor, la emisiuni pe care nu ştiu câţi le urmăresc. În paginile acestui cotidian, am mai descoperit câţiva, unii îndeajuns de curajoşi încât să-şi atragă criticile patrioţilor înflăcăraţi de pe forumuri. Cea mai mare parte sunteţi însă în faţa monitoarelor sau cu ziarul în mână. Mă întreb câte suflete ar număra, cu aproximaţie, grupul nostru imaginar (poate mă ajutaţi să îmi dau seama reacţionând, trimiţându-mi un semn...).

În mod cert, simbolic, suntem, deocamdată, substanţial mai puţini decât pungile de orez repartizate periodic pensionarilor de către municipalitate. Suntem, poate, lipsiţi de resurse financiare consistente, suntem vulnerabili, avem dubii, ne tremură mâinile. Avem, în schimb, principii puternice de la care nu abdicăm. Refuzăm categoric extazul grobian în faţa exceselor excentrice ale primarului Mazăre. Ne-a obosit coma profundă în care zace oraşul şi am obosit, totodată, să găsim explicaţii pentru lipsa de vlagă a opoziţiei politice locale (aflu acum, cu dezamăgire, de prezenţa senatorului Mircea Banias într-un dosar cu rambursări ilegale de TVA, instrumentat de către DNA).

În aceste condiţii, vă invit să luăm cumva, câţiva, cât mai curând, atitudine! Vă invit la reflecţie şi la dialog pe teme legate de prezentul, trecutul şi viitorul Constanţei! Vă invit la un exerciţiu pe care l-am descoperit undeva, pe ţărmul unei idei fixe, care nu ştiu cum va arăta, dar pe care suntem - cred! - obligaţi să ni-l asumăm public!

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Dragos 03 Dec, 2010 09:04 Perfect adevarat ! Dar este o problema. Si una veche chiar! Majoritatea constantenilor gandesc asa: Mazare (si nu numai el) e bun ca a facut multe lucruri in Constanta chiar daca a mai si furat. Atata timp cat noi ne multumim cu putin, sau mai bine zis cu ce avem, nu putem sa avem asteptari mari nu ? Dar de ce sa nu fie unu care-si face treaba, care respecta parerile si asculta doleantele alegatorilor FARA sa fure ? De ce ? Va zic si raspunsul: toti fura, toti fac cate ceva "pe langa" sa-si mai rotunjeasca veniturile. Si uite asa ajungem sa zicem: lasa frate luam si noi ca toata lumea ia, si Mazare ia, si Basescu si Boc si Tariceanu si toti. Eu de ce sa nu iau ? Uite asa se mai contureaza inca unul din numeroasele cercuri vicioase in care bajbaim zilnic. Pare lipsit de speranta nu ? Nu este chiar asa. Puteti sa faceti ceva. Puteti sa incepeti sa schimbati ceva la voi. Puteti sa incepeti sa faceti efectiv ceva pentu schimbare, NU sa asteptati sa faca altii in locul vostru, sau sa faca altii pentru voi. Haideti sa nu ne mai plangem toata ziua ca nu avem, ca nu ne da nu stiu cine si sa incepem SA FACEM ceva. Ar fi un inceput mic, timid, firav, dar ar fi ceva...