Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
03:28 26 04 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Editorial Referendumul pentru definirea familiei sau cum să scindezi România în două tabere

ro

15 Sep, 2018 00:00 1943 Marime text
Este clar că cel mai discutat subiect al momentului este cel legat de referendumul care va avea loc pe 7 octombrie, în urma unei inițiative cetățenești în cadrul căreia au fost strânse 3 milioane de semnături de către Coaliția pentru Familie. Practic, ei doresc ca în Constituție să apară precizarea că o căsătorie se realizează doar între un bărbat și o femeie. Această precizare apare în Noul Cod Civil, dar susținătorii inițiativei susțin că trebuie menționat acest lucru în mod clar în Constituție, în așa fel încât să nu poată fi lăsat loc de interpretare, în caz că membrii comunităților LGBT vor să beneficieze de acest drept.
 
Nu este un referendum pentru a le oferi sau nu minorităților orientărilor sexuale drepturi. Nu este un referendum care să aducă o noutate în legislația românească. Este un referendum care subliniază clar o situație stipulată legal, iar moral suntem departe de a gândi altfel. Totuși, România a fost împărțită în două tabere: cei care cred cu desăvârșire că acest referendum salvează România de la un viitor mult prea liberal, ce încalcă dogmele religioase, și cei care vor să boicoteze prin absenteism referendumul pentru că nu este necesar și îl consideră o fumigenă la problemele reale cu care se confruntă în prezent țara.  
 
Nu-mi voi prezenta aici părerea despre acest referendum, nu acesta este scopul meu, ci vreau să subliniez faptul că partidele politice s-au folosit de el, chiar dacă subiectul nu este o noutate, pentru a împărți România în aceste două tabere, pentru a-și face calcule electorale pentru anul care va urma. Este un test. Este o simulare pentru alegerile din 2019. Toate partidele vor folosi datele de la acest referendum pentru a vedea exact cum stau. PSD va avea idee câți alegători poate scoate din casă. PNL o să vadă exact cum își axează mesajul liberal în funcție de ce vor vota oamenii. UDMR o să vadă cu cine se va alia pe viitor, căci ei mereu au avut tendința de a se alia „cu cei puternici” pentru a putea să aibă realizări în Parlament.
 
Referendumul costă bani, corect. Au existat speculații că se pot folosi în alte domenii. Da, se pot folosi, dar partidele s-au gândit că ar fi mai „rentabil” decât să plătească din banii proprii diverse instituții de statistică să facă diverse măsurători, când pot împușca doi iepuri deodată. Să distragă atenția de la ultimele evenimente, precum protestul din 10 august, dezbaterea pe legea pensiilor și multe altele, către o problemă delicată, care să îi „țină ocupați” pe cetățeni.
 
Indiferent de rezultatul referendumului, țin să precizez, ca să se înțeleagă: după ce am discutat cu diverși specialiști, ei au spus că un parteneriat civil între persoane de același sex se poate încheia, dacă se va da o lege în acest sens, chiar dacă acest referendum are succes. Așadar, ar trebui ca ochii să fie deschiși, să lăsăm certurile și discuțiile între noi, căci, până la urmă, politicianul nu ține cont de orientarea sexuală a cetățeanului atunci când își urmărește interesul. Suntem toți băgați în aceeași oală.
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii