Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
13:30 28 02 2020 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Editorial Pecetea „Regelui“ Hagi. Când feţii-frumoşi îi bat pe zmeii-paralei şi la fotbal

ro

24 Jun, 2019 00:00 1233 Marime text

Faptele de vitejie ale echipei naţionale de fotbal tineret a României par desprinse din basmele cu feţi-frumoşi şi zmei-paralei. Oricât de înfricoşători sunt aceştia din urmă, Portugalia în preliminarii, Croaţia şi Anglia până acum la Euro, România, ca un Prâslea cel Voinic, tot îi doboară pe toţi. Însufleţiţi de o încredere ce creşte odată cu fiecare victorie şi purtaţi pe val de un entuziasm popular care a atins cote inimaginabile, tricolorii mici par de neînvins. De România se vorbeşte iar la superlativ, de unde, la un moment dat, se părea că nu vom mai ieşi din hăul fotbalistic în care căzusem.
 
În această vară pe care fotbalul ne-o face cum nu se poate mai fericită, precum acum 25 de ani la Campionatul Mondial din SUA, se cuvine să subliniez încă o dată rolul pe care Gică Hagi şi proiectul său îl au în revigorarea fotbalului din România şi, ce e cel mai important, în oferirea unei speranţe. Aceea că, din muţi, vom ajunge să vorbim iar, chiar apăsat, în fotbalul mondial. Curajul „Regelui“ de a investi într-o Academie şi de a-şi urma planul, vizionar şi fără a se abate de la ideile şi conceptele sale fotbalistice, începe să-şi arate roadele şi la cel mai înalt nivel, echipa naţională.
 
FC Viitorul este foarte bine reprezentat în lotul tricolor care participă la Campionatul European din Italia şi San Marino, având patru jucători la turneul final (Ianis Hagi, Virgil Ghiţă, Radu Boboc şi Andrei Ciobanu). În lot se află însă alţi şase jucători crescuţi şi formaţi la Academia Gheorghe Hagi: Tudor Băluţă, Dragoş Nedelcu, Florinel Coman, Alexandru Cicâldău, Cristi Manea şi Cătălin Căbuz. Convocat iniţial, al cincilea jucător de la FC Viitorul, Denis Drăguş, a părăsit cantonamentul, ratând turneul final, din pricina unei accidentări, şi fiind înlocuit cu Ricardo Grigore, de la Dinamo.
 
Manea, Băluţă, Cicâldău şi Ianis Hagi au fost titulari în ambele meciuri de până acum de la Euro. Și au jucat formidabil, ca toţi jucătorii lui Rădoi, de altfel. Ianis a dat două goluri, Băluţă unul. Contra Angliei, partidă în care a intrat şi Nedelcu, eroul a fost Florinel Coman, cu două goluri şi penalty scos. Cu golaveraj 8-3 după primele două partide, pe locul întâi în grupă şi la un pas de accederea în semifinale! Aceasta este noua Românie, cea care poartă din plin pecetea „Regelui“ Hagi.
 
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii