Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:41 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Editorial O mare escrocherie pentru o ţară cu cei mai bolnavi cetăţeni!

ro

21 Apr, 2017 00:00 8125 Marime text
Parlamentul a votat o lege iniţiată de PSD care dă undă verde exportului paralel de medicamente pentru orice farmacie din România.
 
Ce este exportul paralel de medicamente? Un mecanism comercial legal, dar profund imoral faţă de pacienţii români, prin care un distribuitor scoate medicamentele de pe piaţa românească, unde ar fi obligat să le vândă mai ieftin, către pieţele europene, unde preţurile sunt mult, mult mai mari.
 
Practic, producătorii de medicamente nu produc pastile pe stoc, ci în funcţie de numărul de bolnavi şi de consumul estimat de către populaţie, în funcţie de afecţiuni. Această cantitate de medicamente produse special pentru ţara noastră, combinată cu scoaterea la export a unei părţi din producţie, va conduce la dispariţia de medicamente ieftine din farmaciile din ţară. Prin acest normativ iniţiat de PSD, dispare noţiunea de serviciu public al distribuitorilor de medicamente, introdus de fostul ministrul al Sănătăţii, Vlad Voiculescu, care impunea distribuitorilor să aprovizioneze piaţa farmaceutică internă înainte de a da medicamentele la export paralel.
 
Acest experiment vine pe fondul în care deja milioane de români cu afecţiuni cronice care nu-şi găsesc medicamentele în farmacii le cer medicilor să le schimbe schema terapeutică, astfel încât să-şi poată trata afecţiunile cu care sunt diagnosticaţi. În timp ce pentru unele medicamente specialiştii pot prescrie înlocuitori, pentru altele nu există alternativă. Este vorba despre tratamente pentru boli neurologice, cancer, boli infecţioase şi cardiovasculare. Pentru aproape 300 de medicamente nu există alternativă terapeutică în ţară, iar peste 2.000 de medicamente cu preţuri accesibile au dispărut deja de pe piaţă în ultimii ani.
 
O să spuneţi: „Şi ce dacă?!“ Doar că, în scurtă vreme, s-ar putea să daţi din colţ în colţ când veţi fi nevoiţi să cumpăraţi o reţetă. Nu mai vorbesc despre bolnavii cronici care, pe termen lung, devin condamnaţi la dispariţie fizică.
În prezent, medicamentul românesc are un preţ relativ mic, pentru că statul nu permite vânzarea medicamentului „x“ decât cu preţul convenit. Acum vine Parlamentul, dominat de PSD - ALDE, şi legiferează exportul medicamentelor acestora ieftine.
 
În acest context, ce credeţi că vor face distribuitorii când acelaşi medicament va costa 10 euro la noi şi 100 în Germania sau în Franţa? Cel mai probabil, vor livra pe piaţa românească o cantitate infimă contra sumei de 10 euro, pentru săracii bolnavi români, iar partea grasă a „afacerii“ va merge la export, unde clienţii cu bani au de unde scoate 100 de euro pentru pilule prescrise de medic.
 
Din nou suntem furaţi cu acte în regulă şi n-ar fi exclus ca, pe viitor, de la farmacii să cumpărăm exclusiv cosmetice, să ne testăm tensiunea sau glicemia, pentru că stocurile de medicamente se vor rări considerabil! Şi astfel, dacă vom avea nevoie de ceva mai puternic decât un banal analgezic, vom fi nevoiţi să le comandăm! Dar unde? La Dumnezeu?!
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii