Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
13:59 23 02 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Editorial Nu pot ei betona cât putem noi vota!

ro

26 Jan, 2019 00:00 960 Marime text
Primăria Constanţa a lansat un chestionar prin care doreşte să vă afle părerea asupra unui subiect extrem de important privind oraşul nostru: salvăm sau nu Poarta Mare a Cetăţii Tomis?
 
La prima vedere, pare destul de complicat, pentru că la mijloc este vorba despre aprobarea unui Plan Urbanistic de Detaliu strada Mircea cel Bătrân nr. 47A pentru o locuinţă colectivă S+D+P+5 etaje + 6 R. Ca să rezum, gândiţi-vă la un bloc de vreo 6 etaje la mai puţin de un metru de Poarta Mare a Cetăţii Tomis. Documentaţia ataşată acestui chestionar poate fi greu de descifrat pentru o persoană care nu are pregătire de specialitate în domeniul arheologiei, construcţiilor sau arhitecturii. Doar aşa îmi pot explica şi semnătura fostului ministru PSD al Culturii, George Ivaşcu, care anul trecut şi-a dat avizul realizarea unei investiţii la o distanţă de 0,87 metri de Poarta Mare a cetăţii Tomis.
 
Nu dezarmaţi însă! Puteţi consulta opiniile de specialitate ale membrilor Comisiei de Urbanism şi amenajarea teritoriului care, tot anul trecut, au dat aviz negativ acestui proiect şi au propus exproprierea pentru cauză de utilitate publică ori schimb de teren, în sensul „întregirii suprafeţelor aferente monumentului istoric şi organizarea unui concurs de soluţii pentru conservarea şi punerea în valoare a monumentului istoric grupa A prin amenajarea unui parc arheologic cu gradene, zonă de spectacole şi spaţii verzi”.
 
Nici eu nu sunt specialist, acesta este şi motivul pentru care am ales să citesc avizul negativ în cheia clamată de arhitectul-şef al municipiului Constanţa.
 
Pe scurt, investiţia propusă este situată la 2 m de drumul de est şi la circa 3-5 m faţă de drumul de acces în Cetate şi se interpune între aceste două componente ale monumentului istoric. Construcţia propusă este amplasată la aproximativ 5 metri de blocul MK2, ceea ce duce la diminuarea semnificativă a vizibilităţii de pe faţadă de sud a blocului. Realizarea investiţiei propuse nu răspunde interesului public de a proteja şi a pune în valoare monumentul istoric Poarta de nord-est (principală) a zidului de incintă al Cetăţii Tomis şi, mai mult decât atât, reduce posibilitatea conservării şi punerii în valoare a monumentului.
 
Una peste alta, oameni buni, construcţia este prea masivă în raport cu dimensiunile terenului şi cu vecinătăţile, iar accesul auto este insuficient rezolvat. O spun arhitecţii, eu doar las asta aici, pentru cei interesaţi cu adevărat de această consultare publică.
 
Primarul Făgădău a retras de două ori până acum proiectul de pe ordinea de zi a şedinţelor de Consiliu Local Municipal, în ciuda presiunilor existente din partea investitorilor. Dacă tot avem acum ocazia să ne spunem părerea în legătură cu această construcţie, vă invit s-o faceţi  în număr cât mai mare.
 
Nu sunt ipocrită şi mărturisesc că am votat „NU”. Îmi doresc ca în perimetrul acestui monument să se întâmple ceva, cât mai grabnic, şi totul poate începe cu sfânta curăţenie. În cazul în care nu ştiaţi, Poarta Mare a Cetăţii Tomisului este plină de buruieni, domnul primar, Făgădău!
 
Constanţa, votează AICI!
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii