Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:42 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Editorial Cum au schimbat lupii culoarea hărții României

ro

13 Nov, 2015 00:00 2755 Marime text
 
Nu am fost niciodată pasionată de geografie. Dar recent mă uitam peste harta României. Am constatat că nu prea există județ care să nu fi fost periat de brațul lung al legii. 1,2,3,5, actuali sau foști primari/președinți de consilii județene/funcționari publici, fiecare județ are petele ei.
Că sunt în arest, în închisoare, sub control judiciar, în arest la domiciliu ori în libertate, nici nu contează. Chiar și faptul că se întâmplă acest fenomen, întrucâtva, ne bucură.

Ar trebui însă să ne dea de gândit. Ce spune acest lucru despre noi, ca nație? Dintre noi toi ar trebui să se ridice liderii conducătorii de haită, cei care să ne conducă cei mai dârzi și mai bravi. Cei mai inteligenți ți mai apți. Cei mai harnici i cei mai curați.
Harta României ne contrazice însă. Site-ul Direcției Naționale Anticorupție vine aproape cu noutăți aproape în fiecare zi și mai pune o pată neagră pe harta țării. Pe ici pe colo. Din capitală până la Caraș Severin. De la Cluj la Constanța.

De la primari până la premier, de la președinți de consilii județene la parlamentari. De la șefi în poliție, până la judecători. De la justițiari la suspecți. Totul se poate întoarce la 360 de grade. Vă amintiți doar cum mai pe la începutul anului ne-am năucit vecinii, iar unul dintre personajele considerate un luptător anticorupție era luat în arcă cealaltă de DNA.
 
Ce se întâmplă când te uiți analizezi și în final pui tot lupul paznic la oi? Se întâmplă să ai o țară coruptă care se află pe aceeași poziție cu Brazilia sau Senegal în clasamentul percepției asupra corupției, conform ultimului raport publicat de Transparency Internaţional.
De mai bine de un sfert de veac, de când lupul – pe care noi l-am pus paznic la oi – și-a depășit atribuiunile, nu am reușit să învățăm mare lucru. Încă suntem țara lui „las-o bă că merge așa!“, a lui „poate ăștia or fura mai puțin“ sau a lui „eu de ce să mă duc la vot cănd tot ală o să iasă“.

Lupul e în continuare pazic la toate nivelurile, fără să înțelegem că acesta își schimbă blana, după caz culoarea politică, dar năravul ba. Succesul lupului ne-a costa câteva zeci de vieți și miliarde de euro. Și o imagine proastă pe harta lumii.  
În rest, despre România, numai de bine!
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii