Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
11:28 24 01 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Editorial Ce aşteptăm de la sportul constănţean în 2019

ro

10 Jan, 2019 00:00 616 Marime text
Noul an aduce aşteptări mari şi în sportul constănţean. Au trecut câteva zile peste prima săptămână din 2019 şi sunt deja echipe care se pregătesc sau susţin chiar meciuri oficiale. Cei implicaţi în fenomen - cluburile, suporterii şi toţi ceilalţi - şi-au făcut planuri sau visează cu ochii deschişi. Cât din cele propuse se va îndeplini însă la finele anului ori la jumătatea lui 2019, la încheierea prezentei stagiuni?
 
Să luăm în discuţie câteva nume şi formaţii. Pentru Simona Halep, numărul 1 în tenisul mondial feminin, anul a început cu o înfrângere, la Sydney, însă campioana constănţeană vine după mai mult de 100 de zile de pauză din pricina problemelor medicale. Simona are de apărat prima poziţie în ierarhia WTA, iar lupta va fi dură. Interesant de urmărit e cât de repede va ajunge la o formă de vârf (după accidentări), dar şi cum va evolua fără Darren Cahill alături, Simona spunând chiar că în primele luni din an nu va avea antrenor, pentru a vedea cum se va descurca singură. O altă ţintă a sezonului va fi câştigarea unui nou turneu de Grand Slam.
 
După un 2018 marcat de mai multe accidentări, Horia Tecău a început şi el anul, continuă parteneriatul alături de Jean-Julien Rojer.
La fotbal, de la FC Viitorul se aşteaptă calificarea în turneul play-off al Ligii 1 (ţintă de care este aproape), iar apoi o evoluţie pozitivă între primele cele mai bune şase echipe ale campionatului, care să-i aducă echipei lui Hagi şi o nouă participare europeană.
 
Nu în ultimul rând, în 2019 se desfăşoară turneul final al Campionatului European de tineret, la care Viitorul va avea mai mulţi reprezentanţi. Ca şi până în prezent, e de aşteptat ca şi în 2019 Academia Hagi să fie principalul furnizor de jucători la loturile naţionale, iar FC Viitorul să arunce în luptă la cel mai înalt nivel noi tineri talentaţi.
 
Rămânând pe dreptunghiul verde, să trecem la SSC Farul, cea mai iubită echipă constănţeană, care, din postura de nou promovată, a încheiat anul pe loc de retrogradare din Liga a 2-a. Lotul de jucători a fost remaniat masiv, iar obiectivul este evitarea retrogradării şi crearea unei echipe care să atace promovarea în primul eşalon în ediţia viitoare. Fanii aşteaptă cu interes să vadă ce jucători noi vor fi aduşi pentru punerea bazelor noului Far.
 
Echipa masculină de handbal HC Dobrogea Sud Constanţa beneficiază de cel mai mare buget de la Consiliul Local, iar startul anului o găseşte angrenată pe două fronturi: Liga Naţională (unde ocupă locul secund) şi Cupa EHF (în care va evolua în grupe). Titlul pe plan intern şi depăşirea seriei în competiţia continentală sunt obiectivele pentru care HC Dobrogea Sud luptă. Nou promovate, BC Athletic Constanţa şi Phoenix Ştiinţa Constanţa au luat contact în 2018 cu rigorile baschetului de prim eşalon şi joacă în continuare pentru o figură cât mai frumoasă în partea a doua a sezonului. Şi la rugby avem o nou promovată pe prima scenă a seniorilor, Tomitanii Constanţa. Cu numai o victorie în 2018 în SuperLigă, echipă speră la rezultate mai bune în 2019, după ce îşi va fi întărit lotul de jucători şi în condiţiile în care, din cele şapte meciuri din acest an, cinci vor fi la Constanţa, deci va avea un program favorabil. O altă reprezentantă a sportului cu balonul oval, CS Năvodari, trage în 2019 pentru cucerirea în premieră a titlului în Divizia Naţională.

Spectacolul din galele de sporturi de contact are mare priză la public, iar promoţiile constănţene Urban Legend şi OSS Fighters anunţă şi în 2019 un spectacol deosebit, cu luptători români, şi străini, ca şi până acum. Urban Legend a derulat până în prezent şase gale, iar în acest an are în proiect alte trei, în vreme ce, în luna februarie a acestui an, a treia gală OSS Fighters se va derula la Bucureşti!
 
Nu în ultimul rând, se aşteaptă ca 2019 să aducă demararea lucrărilor pentru construcţia aşteptatei (de ani buni) săli polivalente din Constanţa, oraş care suferă crunt la capitolul infrastructură sportivă, după cum aşteptări sunt şi la alte sporturi şi sportivi cu rezultate internaţionale de răsunet pe 2019. Să luăm numai câteva discipline, gen tenis, tenis de masă, gimnastică sau triatlon. Nu numai acestea se pot înscrie însă la cuvânt, noi eroi şi performanţe pot apărea oricând.

Ti-a placut articolul?

Comentarii