Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:26 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Editorial Cazinoul din Constanța trebuie restaurat! Vocile deținuților politici care i-au trecut pragul trebuie făcute auzite

ro

13 Mar, 2023 00:00 1734 Marime text
  • Cazinoul a fost un loc unde au fost duși la muncă deținuții politici, în timpul regimului comunist.

De la începutul lucrărilor de restaurare, reabilitare, consolidare și modernizare a Cazinoului din Constanța, inestimabilul monument de arhitectură a fost pus într-o lumină complet nouă în istoria post-decembristă


Dintre zidurile edificiului, scrijelite pe saci, bucățele de hârtie ori chiar direct pe pereții impozantului imobil, mărturii necunoscute până atunci istoriei au fost scoase la lumină la propriu, iar vocile deținuților politici care au trecut pragul Cazinoului într-un cu totul alt mod decât ar fi fost de dorit au fost făcute auzite.

Cazinoul a fost un loc unde au fost duși la muncă deținuții politici, în timpul regimului comunist.

Fie și prin prisma acestui unic aspect, lăsând deoparte pentru un moment incontestabila valoare istorică și arhitecturală a monumentului art-nouveau, Cazinoul trebuie restaurat complet, iar autoritățile în domeniu sunt datoare să depună toate diligențele necesare pentru ca această restaurare să aibă loc.

Vocile tuturor deținuților politici de la Cazino trebuie să se facă auzite, iar mărturiile lor trebuie aduse la lumină în urma procesului de reabilitare și modernizare!

Faptul că aceste mărturii au început să iasă la iveală și continuă să o facă pe tot parcursul lucrărilor reprezintă (alături de multe alte aspecte, firește) un motiv suficient ca această restaurare să fie dusă la bun sfârșit.

Citește și

„Iubite prieten ce vei găsi aceste rânduri, Dumnezeu să te binecuvânteze“. Mesaj descoperit în zidurile Cazinoului din Constanța (GALERIE FOTO)
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii