Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
07:12 22 07 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Editorial Cardurile de sănătate vor fi înlocuite. O nouă cheltuială pe bani publici

ro

19 Apr, 2018 00:00 1242 Marime text
Cardul de sănătate creează din nou probleme românilor. Mai mulţi pacienţi au reclamat faptul că au fost şi încă sunt probleme în sistemul informatic. Soluţia propusă de reprezentanţii Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Constanţa ar fi acordarea de servicii decontate pacienţilor în regim offline.
 
„Medicii vor acorda servicii decontate pacienţilor în regim offline până când problemele vor fi remediate. Când sistemul cardului naţional de sănătate devine funcţional, medicii vor raporta online toate serviciile oferite offline pe perioada blocării sistemului“, spune purtătorul de cuvânt al CJAS Constanţa, Aurelia Rădoi. De altfel, pe site-ul CNAS, cea mai recentă informare e de la sfârşitul lunii martie, când era anunţată o actualizare a Platformei Informatice a Asigurărilor de Sănătate (PIAS) în data de 29.03.2018, în intervalul orar 22.00 - 24.00, „în scopul adaptării acesteia la noile reglementari care vor intra în vigoare la data de 1 aprilie 2018“. „În intervalul menţionat este posibil ca unele servicii PIAS să necesite un timp mai mare de răspuns, cu menţiunea că validarea serviciilor medicale, a prescrierii şi eliberării medicamentelor, cât şi a dispozitivelor medicale se va efectua conform reglementarilor legale“, se arată în anunţ.
 
În aceste condiţii, CNAS a anunţat că urmează să fie înlocuite cardurile de sănătate care încep să expire. Anul acesta îşi pierd valabilitatea aproximativ 730.000 de carduri de sănătate. Reamintim că peste 14 milioane de români deţin carduri de sănătate. Folosirea cardului naţional de sănătate este obligatorie din 1 septembrie 2015, fără prezentarea acestuia la medicul de familie sau la spital neputând fi acordate servicii medicale sau medicamente decât pentru cazurile de urgenţă. Cardul de sănătate trebuia să fie introdus până la începutul anului 2008, dar a fost amânat de mai multe ori, până în 2015, când a devenit obligatoriu.
 
Cu toate acestea, sunt foarte mulţi români care nu şi-au ridicat cardurile de sănătate nici până acum. Rămâne să vedem însă şi cât va cheltui statul pentru schimbarea cardurilor de sănătate, care au creat atâtea probleme.
 
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Elena 19 Apr, 2018 09:45 Si cardul meu de sanatate expira anul acesta. Cum procedez pentru schimbarea lui.