Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:18 29 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Editorial Am intrat în Postul Paștelui! Se caută rețetă pentru suflet

ro

29 Mar, 2024 17:00 778 Marime text

A început Postul mare al Paștelui și odată cu el, ar trebui ca acest fapt să constituie un bun pretext de reflecție interioară și să realizăm o purificare atât fizică, cât și la nivel spiritual, ca niște buni creștini ce suntem.

Cel puțin acesta este rostul postului, este o perioadă de pregătire spirituală, de reținere de la anumite alimente, băuturi. În același timp, aceeași grijă ar trebui alocată și unei „igiene” a gândurilor, a comportamentelor pe care le avem. Cu alte cuvinte,  postul trupesc trebuie însoțit și de postul sufletesc.


S-ar părea că este mult mai la îndemână, mai facil să ne îndreptăm atenția pe latura fizică a posturilor, dacă este să iau în calcul faptul că majoritatea semenilor se concentrează mai degrabă pe abținerea de la anumite alimente, dar prea puțini fac un minim efort să facă o curățenie a gândurilor, faptelor sau măcar o analiză a lor. O oarecare evaluare a propriei ființe, așa cum este la momentul respectiv.

Ba mai mult decât atât, deseori în perioada postului se „simt în aer” o agitație și o negativitate ieșite din comun.

Nu judec pe nimeni, dar oare care este cauza pentru care ne-am îndepărtat atât de mult de noi înșine, încât nu mai reușim să facem un mic pas spre interiorul nostru? Și plecând de aici, să putem face un „upgrade”, să devenim ceva mai toleranți, mai buni.
 
Motivele și explicațiile pot fi diverse – timpul care este tot mai scurt cumva, în iureșul acesta care ne înconjoară (munca, relațiile, copiii, etc) sau simplul fapt că nu avem exercițiul format să procedăm așa, întrucât nu prea ne învață nimeni, nici la școală și nici altundeva. Spre regretul nostru, nu există o rețetă universal valabilă și pentru purificarea sufletească.

Cu toate astea, întrebarea o las deschisă pentru că justificările nu au ajutat niciodată, iar acum ne aflăm în perioada postului mare.



Citește și:

Editorial: Femeia, eterna poveste

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii