Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:23 29 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Muzeul de Artă Populară Constanța Semnificația „Miezului Păresimilor”. Iată ce înseamnă

ro

10 Apr, 2024 11:20 473 Marime text
Sursă foto: Facebook/Muzeul de Artă Constanța
 
  • Interval de timp cu o mare încărcătură spirituală, Postul Mare sau al Paștelui era desemnat în satul tradițional prin cuvântul „Păresimi”, substantiv de sorginte latinească trimițând la cele 40 de zile ale postului. „Miezul Păresimilor” cade întotdeauna într-o zi de miercuri, în cea de-a patra săptămână a Postului Mare.
     
Interval de timp cu o mare încărcătură spirituală, Postul Mare sau al Paștelui era desemnat în satul tradițional prin cuvântul „Păresimi”, substantiv de sorginte latinească trimițând la cele 40 de zile ale postului. „Miezul Păresimilor” cade întotdeauna într-o zi de miercuri, în cea de-a patra săptămână a Postului Mare, transmite Muzeul de Artă Populară Constanța.

În satul tradițional, femeile țineau cu sfințenie această zi prin nelucrare, temându-se să desfășoare vreo activitate din sfera industriei casnice textile: nu torceau, nu urzeau, nu țeseau, nu coseau, dar nici nu văruiau. Se credea că cine lucrează în această zi își va pierde sporul peste an, adică orice treabă începută nu va fi terminată.

Ziua este însă bună pentru numărat. Acum încep să se numere ouăle pentru Paște. Acesta este motivul pentru care ziua se mai numește și „Miercurea Numărătoarea Ouălor” sau „Sărbătoarea Ouălor”.

În această zi, femeile încep să scoată la aer scoarțele și alte țesături din lada de zestre, punându-le pe gard, pentru a nu le mânca moliile, a încheiat sursa citată.


Citește și:
Originară din Tulcea: Mirela Roznoveanu, la ceas aniversar! Carieră începută la revista „Tomis” și continuată cu succes în America

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii