Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
21:57 17 01 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

De ce sportul trebuie să devină materie obligatorie la examenul de Bacalaureat?

ro

27 Nov, 2017 00:00 826 Marime text
În urma unei inițiative legislative depuse în Parlament de 53 de deputați și senatori, numărul orelor de sport în școli ar putea fi mărit. Mai mult, în noua lege se cere ca sportul să devină materie obligatorie la examenul de Bacalaureat.
 
Conform inițiativei parlamentarilor, numărul orelor de educație fizică din școli ar urma să fie de 3 ore pe săptămână la clasele I-IV și de 5 ore (3+2 ore de sport colectiv - sport competițional) la clasele V-VIII și de liceu. În aceași inițiativă legislativă se mai arată că preșcolarii vor face obligatoriu minim 3 ore de activități psihomotrice pe săptămână. Orele de sport din învățămâtul primar ar urma să fie predate de învățători sau institutori, fiind incluse în norma acestora. În acest moment, această lege este în stadiul de proiect legislativ și a fost înregistrată la Camera Deputaților pentru dezbatere. În acest sens, până la data de 28 decembrie se vor putea face propuneri sau sugestii şi se pot lua puncte de vedere de la Guvern sau Consiliul Legislativ.
 
Ideea introducerii sportului ca materie obligatorie la Bacalaureat nu este bine primită de sindicaliștii din educație, care cer parlamentarilor să lase inițiativele în seama experților. „Înainte de a veni parlamentarii cu inițiative legislative, cred că ar face bine să-i lase pe specialiștii din Ministerul Educației să stabilească modul în care se va da Bacalaureatul”, a explicat Marius Nistor, președintele federației sindicale Spiru Haret. Astfel, o măsură care la prima vedere ar veni în sprijinul elevilor, contribuind la sănătatea lor, prin creșterea numărului de ore de sport și introducerea materiei ca obligatorie la Bacalaureat ar putea face mai mult rău, de fapt. Sindicaliştii spun că ar trebui să se țină cont de faptul că unii elevi pot avea probleme de sănătate nedescoperite, care au dus, în ultimii ani chiar la decesul mai multor elevi, la ora de sport. Mai mult, există şcoli care, nici la ora actuală, nu au săli de sport. Elevii fac orele de sport afară sau, atunci când timpul este rece, în clase mici transformate în săli de sport. În această situaţie, ne întrebăm şi noi: de ce sportul trebuie să devină materie obligatorie la examenul de Bacalaureat?

Ti-a placut articolul?

Comentarii