Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:36 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

De ce se întorc retrocedările „acasă"?!

ro

16 May, 2011 00:40 1949 Marime text

corina_samoila_1.jpgUite că a venit şi vremea asta: terenurile retrocedate, ca fiicele risipitoare, se întorc acasă, în vistieria Constanţei tătucului Mazăre!

Nu se ştie cum, dar ne putem imagina de ce, două societăţi comerciale donează nişte metri pătraţi de pământ municipiului, cică pentru drumuri publice. Întâmplător sau nu, suprafeţele pe care Rezident Com şi Panel Building System le vor da Constanţei fac parte din retrocedările pe care administraţia Mazăre le-a instrumentat la începutul anilor 2000. Valentin Gheorghe Ionescu este numitorul comun al celor două firme. Se spune despre el că a fost coleg cu Mazăre şi cu Nicuşor în Institut. Se ştie că a fost în echipa de început a cotidianului Contrast, ba chiar a fost redactor-şef adjunct al publicaţiei, şi că, din cauza certurilor cu „capii" Radu şi Nicu, a fost trimis de Mihail Cârciog la Bucureşti, pentru a calma spiritele. Aşa a ajuns actualul boss într-ale eolienelor ziarist la Evenimentul Zilei. Şi acum se mândreşte cu acea perioadă. Gura lumii spune că împăcarea foştilor colegi a venit cu puţin timp înainte de a se pune la cale retrocedările. Restul e... cancan: moştenitori, cumpărători de drepturi litigioase, interpuşi, funcţionari publici, dispoziţii de primari, sute de mii de metri pătraţi din Constanţa daţi unuia şi altuia şi un ditamai dosarul la DNA. Fără urmări vizibile. Deocamdată. Este adevărat, de la o vreme se tot aude că situaţia va lua o turnură nu tocmai plăcută în acest dosar. Informaţiile apar din ce în ce mai des şi dau ca sigură o „catastrofă" pentru inculpaţi şi, în special, pentru ce doi „most wanted" Radu Mazăre şi Nicuşor Constantinescu. „De-o fi una, de-o fi alta... Ce e scris şi pentru noi, bucuroşi le-om duce toate...", spunea Eminescu, şi noi ca el.

Dar ce va da Grizzly (porecla lui Valentin Gheorghe Ionescu) Constanţei? Vreo mie de metri pătraţi în zona Compozitorilor. Ce i-a dat Constanţa lui Vali? Nişte terenuri retrocedate, afaceri peste afaceri, portul turistic Tomis, câteva business-uri în domeniul eolienelor şi... cine ştie mai ce? Relaţia cu Mazăre şi cu Constantinescu, influenţa... Practic, Constanţa i-a dat îndestulare, fără a ţine cont de modul în care a fost făcută averea. Uneori, aşa cum zice Machiavelli, scopul scuză mijlocele, iar noi, trăitorii pe aceste tărâmuri, avem tentaţia de a scrie ca Dante, la intrarea în (infern) judeţ: „Lăsaţi orice speranţă, voi ce intraţi aici". Totuşi, revenind la întrebarea de început, ţinând cont de toate coordonatele problemei... de ce se întorc retrocedările „acasă"?! Nu se pot da înapoi toate pământurile, asta-i clar. În plus, vânzările succesive, chiar dacă au fost făcute în acelaşi cerc de prietenii sau de afaceri, fac puţin posibilă o renunţare la toate „bunătăţile" imobiliare ale Constanţei. Totuşi, cu o floare nu se face primăvară, dar pare că se încearcă. Toate drumurile duc la Roma, mai spune un proverb. Dar de ce acum drumurile publice trec prin retrocedări?

PS: Pământul despre care facem vorbire a fost retrocedat prin dispoziţia nr. 3694 semnată de primarul Radu Ştefan Mazăre pe 5 noiembrie 2002 în beneficiul lui Dumitru Ioan Constantin Cocăneanu. A ajuns la Paraschiva Barbu, mama deputatului PSD Antonella Marinescu, apoi la Valentin Gheorghe Ionescu. Ambii sunt inculpaţi, alături de Mazăre şi Constantinescu, în dosarul retrocedărilor. În acea zonă a Compozitorilor, tot pe terenuri retrocedate, au fost şi poate mai sunt proprietari judecătorul Marius Cristian Epure, viceprimarul Decebal Făgădău, medicul Alexandru Octavian Şerban, Mihaela Elvira Gherasim, Mircea Taiss, Felix Arsene şi Ionuţ Toma de la Kalinia ş.a.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii