Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
19:03 15 12 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Editorial Blestemul şoselei de coastă, acest vis prăfuit din sertar

ro

14 Jul, 2014 00:00 1564 Marime text
Pe 21 august, Primăria Constanţa va organiza o nouă licitaţie pentru proiectul „Amenajarea integrată a zonei de acces în Portul Turistic Tomis şi Plaja Modern“. Asta pentru că la prima licitaţie nu s-a prezentat nimeni. Şi vorbim totuşi despre unul dintre proiectele de suflet ale lui Mazăre: şoseaua de coastă, această Fata Morgana a actualei administraţii locale. Mai exact, despre primul tronson al şoselei care, teoretic, ar trebui să fie finalizat în vara anului viitor. De suflet sau nu, proiectul nu a atras investitori. Nimeni nu s-a îngrămădit până acum să dea viaţă acestui vis „măzărist“, să creeze calea de acces spre tărâmul tuturor făgăduinţelor, staţiunea Mamaia.

Interesant este însă că, şi dacă la cea de-a doua licitaţie se va prezenta cineva, este foarte probabil ca proiectul să eşueze. Surse bine informate susţin că şoseaua de coastă este sortită eşecului, fiindcă acest prim tronson nu va fi terminat până în vara lui 2015, deci în actualul exerciţiu financiar. De altfel, deplângând soarta acestui proiect, chiar primarul Constanţei spunea, prin luna iunie: „Parcă-i blestemată şoseaua asta!“

Pe acelaşi „model“ s-a mers şi în ceea ce priveşte Cazinoul din Constanţa. În martie, municipalitatea anunţa că, dacă va continua proiectul pe fonduri europene pentru reabilitarea Cazinoului, riscă să restituie banii europeni, pentru că lucrările în acest sens nu se vor finaliza în actualul exerciţiu financiar, până la jumătatea lui 2015. Fapt pentru care Consiliul Local Municipal Constanţa a decis să aloce, din bugetul local, 167.000 de lei pentru efectuarea unui studiu de oportunitate pentru identificarea unor soluţii privind salvarea Cazinoului. Studiu care, până în prezent, nu a fost realizat.

Revenind însă la şoseaua de coastă, Mazăre are, pe undeva, dreptate. Proiectul pare „blestemat“. Ce altceva ar putea crede primarul, de vreme ce nici în mandatul Sulfinei Barbu, nici în cel al lui Attila Korodi, Ministerul Mediului nu a dat avizul construirii sale? Ce gânduri şi-ar putea face edilul-şef, din moment ce, să ne amintim, în primul său mandat, preşedintele Băsescu a refuzat să promulge legea privind şoseaua de coastă şi a retrimis-o Parlamentului, spre analizare?
Ce ar putea crede însă un constănţean despre obsesia de a realiza această şosea de coastă? Cine-i de vină pentru faptul că visul nu a prins contur nici măcar în 2014, după 14 ani de mandat ai actualului primar? Pedeliştii, evident! Băsescu, la fel de evident. Criza. Procurorii. Blestemele. Bu-hu-hu!!!
Nu vorbim despre impactul asupra mediului pe care acest proiect l-ar putea avea. Şi nici despre unii dintre actualii proprietari ai terenurilor prin care ar urma să treacă şoseaua de coastă, despre numele acestor proprietari, unele deloc străine de celebrul Dosar al retrocedărilor. Evident că nu vorbim! Pentru că... „parcă-i blestemată şoseaua asta!“.

Ti-a placut articolul?

Comentarii