Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:07 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

TVA-ul, principala sursa de venit a Fiscului

ro

13 Mar, 2004 00:00 645 Marime text

Judetul Constanta a adus in 28 de zile bugetului de stat peste 3000 de miliarde de lei

Pana la sfarsitul acestei luni de raportare s-au atras catre bugetul de stat peste 3000 de miliarde de lei, realizandu-se o depasire de 59% fata de februarie 2003 * Contribuabilii isi respecta obligatiile fata de stat mai mult decat anul trecut * Inspectorii Directiei Controlului Fiscal au totalizat 409 de controale in numai patru saptamani * In primele doua luni ale acestui an au fost emise peste 16.000 de somatii

Directia Generala a Finantelor Publice Constanta are, lunar, drept obiectiv principal indeplinirea normei maxime stabilite privind incasarile catre bugetul de stat din diverse surse deja cunoscute, dar si depasirea acesteia. Dintr-o analiza a incasarilor efectuata la sfarsitul lunii februarie a rezultat ca nivelul acestora este mult superior realizarilor anului precedent, raportat la aceeasi perioada. Astfel, pana la sfarsitul acestei luni de raportare s-au stras catre bugetul de stat peste 3000 de miliarde de lei, realizandu-se o depasire de 59% fata de februarie 2003. "Cresterea de peste 1400 miliarde de lei este meritul randamentului si potentialului economic sporit al judetului nostru, largindu-se baza de impozitare ca urmare a numarului si activitatii agentilor economici. Un alt factor care a contribuit la aceasta crestere a nivelului incasarilor il constituie ridicarea gradului de conformare fiscala a contribuabililor si, nu in ultimul rand, eforturile depuse de organul fiscal pe linia colectarii si atragerii la bugetul de stat a tuturor obligatiilor de plata ale contribuabililor", a declarat Mariana Forfolea, purtator de cuvant in cadrul DGFP Constanta. De asemenea, a fost analizata ponderea fiecarei surse de venit, la aceeasi data, in totalul incasarilor. Astfel, principala sursa de venit a ramas tot taxa pe valoarea adaugata, cu 42,93% din cuantumul total, acciza- cu 31,61%, taxele vamale- cu 11,58%, impozitul pe venit- cu 6,87%. In alta categorie, in procente mult mai mici, se inscriu incasarile din alte surse si impozitul pe profit. Numeric, TVA-ul a adus bugetului de stat 1295 miliarde de lei, accizele- 953 miliarde de lei si taxele vamale- 349 miliarde de lei.

Directia Controlului Fiscal

In perioada 01-29.02.2004 au fost stabilite de catre organele de control din cadrul acestui departament impozite si taxe atrase suplimentar la bugetul de stat si bugetul asigurarilor sociale de stat in valoare de 36.295 milioane lei. Peste 3 miliarde de lei au fost incasati in timpul controalelor efectuate. Pentru contributiile la asigurarile sociale s-a stabilit un plafon de peste un miliard, din care s-au incasat efectiv doar 6 milioane lei. Inspectorii Directiei Controlului Fiscal au totalizat 409 de controale in numai o luna. Pentru abaterile constatate s-au aplicat 108 amenzi contraventionale, in suma totala de 832 milioane lei, incasandu-se mai mult de jumatate din aceasta.

Executarea silita

Pentru debitele stabilite prin procesele-verbale de verificare si neincasate au fost instituite titluri executorii de catre Serviciul de Colectare a Veniturilor. In primele doua luni ale acestui an au fost emise peste 16.000 de somatii, in urma carora ar trebui recuperati drept obligatii catre bugetul statului 27.800 miliarde de lei. De asemenea, au fost puse sechestre la aproximativ 300 bunuri mobile si 363 bunuri imobile. "Asa cum afirmam mai devreme, contribuabilii sunt un factor important in cresterile incasarilor catre bugetul de stat prin conformare. Notabil ar fi faptul ca, de la inceputul acestui an, agentii economici sunt mai grijulii vizavi de respectarea obligatiilor catre stat", a mai declarat Mariana Forfolea.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii