Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:07 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Petromidia si-a majorat capitalul social prin aport in numerar

ro

23 Oct, 2002 00:00 1296 Marime text

In termen de cinci ani, vor fi modernizate instalatiile tehnologice ale rafinariei

Grupul Rompetrol a achizitionat circa cinci milioane de actiuni nominative, din totalul de zece milioane de actiuni emise pentru majorarea de capital, la un pret de subscriere de 198.577 lei pe actiune # Valoarea capitalului social al societatii, dupa subscriere, este de circa 13.000 de miliarde de lei * In urma subscrierii, grupul Rompetrol si-a majorat participarea la capitalul social al rafinariei Petromidia cu 9%, ajungand la 76,8%

Consiliul de Administratie al Rompetrol Rafinare - Complexul Petromidia Constanta a aprobat, in sedinta din 26 septembrie, majorarea capitalului social al societatii cu peste 980 de miliarde de lei (circa 29 de milioane de dolari). Pentru realizarea majorarii, prin aport in numerar, grupul Rompetrol a achizitionat circa cinci milioane de actiuni nominative, din totalul de zece milioane de actiuni emise pentru aceasta operatiune, la un pret de subscriere pentru exercitarea dreptului de preferinta de 198.577 lei pe actiune, din care 4.297 lei au reprezentat prima de emisiune pe actiune. Consiliul de administratie al societatii a dispus varsarea primei de emisiune rezultata in urma subscrierii, in valoare de 21 de miliarde de lei, intr-un fond de rezerva, cu care se va majora capitalul social, in urmatoarele sase luni, prin cresterea valorii actiunilor existente. Consiliul a mai hotarat si anularea celor aproximativ cinci milioane de actiuni nesubscrise de catre actionarii rafinariei Petromidia in cadrul termenului de exercitare a dreptului de preferinta. Valoarea capitalului social al societatii, dupa subscriere, este de circa 13.000 de miliarde de lei, fiind structurat in circa 68 de milioane de actiuni emise in forma dematerializata, cu o valoare nominala de 194.280 de lei. In urma subscrierii, grupul Rompetrol si-a majorat participarea la capitalul social al rafinariei Petromidia cu 9%, ajungand la 76,8%. Restul capitalului social este detinut de SIF Transilvania, cu 11,5%, si de alti actionari care detin fiecare in parte mai putin de 10% din capitalul social.

Investitii in modernizarea instalatiilor

Rafinaria Petromidia Navodari a fost privatizata la sfarsitul anului 2000, cand fostul Fond al Proprietatii de Stat a semnat cu Rompetrol Group BV Rotterdam contractul de vanzare-cumparare a pachetului de 69,99% din actiuni, valoarea tranzactiei ridicandu-se la 615 milioane de dolari. In primele noua luni ale anului, rafinaria Petromidia a prelucrat peste 2,3 milioane de tone de titei, cu o medie lunara de 260.000 de tone. Estimarile grupului Rompetrol pentru anul 2002 de prelucrare a titeiului la rafinaria Petromidia au fost de trei milioane de tone de titei. Totalul importurilor de titei si de alte materii prime ale societatii Rompetrol Rafinare - Complexul Petromidia Constanta, pentru primele noua luni, a fost de peste 1,5 milioane de tone (circa 340 de milioane de dolari), in vreme ce exporturile realizate s-au cifrat la circa un milion de tone, in valoare de aproximativ 220 milioane de dolari. Rompetrol s-a angajat sa investeasca, in termen de cinci ani, 205 milioane dolari in modernizarea instalatiilor tehnologice ale rafinariei si in repornirea sectorului petrochimic, precum si alte 20 de milioane de dolari in protectia mediului. Grupul Rompetrol detine doua rafinarii, Petromidia Navodari si Vega Ploiesti, precum si o retea de distributie cu 121 de statii proprii sau in regim de franciza. Cele doua rafinarii ale Rompetrol au rafinat, anul trecut, aproximativ 2,75 milioane tone de titei. Grupul austriac OMV a achizitionat, in luna septembrie, 25,1% din actiunile grupului Rompetrol-Olanda, fondul de investitii Romania&Moldova Direct Fund (RMDF) retragandu-si complet participatia de 29% din capital. In urma acestei tranzactii, participatia managementului Rompetrol a crescut la 74,9% din actiuni. Una dintre obligatiile OMV este si de furnizare a fondurilor catre Rafinaria Petromidia.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii