Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
00:45 18 10 2021 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

OMV Petrom, investiție de 32 de milioane de euro într-o nouă campanie de foraj în Marea Neagră

ro

18 Jan, 2021 17:09 1660 Marime text
  • O nouă campanie de foraj în Marea Neagră.               
OMV Petrom face o nouă investiție de aproximativ 32 de milioane de euro într-o campanie de foraj în Marea Neagra.
 
Potrivit bvb.ro, două sonde noi de dezvoltare sunt forate în apele de mică adâncime ale perimetrului Istria.

OMV Petrom a investit peste 500 milioane de euro între 2014 și 2019 în producția offshore în apele de mică adâncime ale Mării Negre.
 
OMV Petrom, cea mai mare companie de energie din Europa de Sud-Est, a inițiat o nouă campanie de foraj offshore in ape de mica adancime, in perimetrul Istria din Marea Neagra. Primele operatiuni de foraj au inceput la finalul lunii decembrie 2020 urmand ca, la inceputul acestui an, sa inceapa forajul celei de-a doua sonde. Investiția aferentă acestei campanii este de aproximativ 32 de milioane de euro.
 

„OMV Petrom are o prezență activă în Marea Neagra de peste patru decenii si, de-a lungul acestei perioade, OMV Petrom și-a demonstrat rolul important pe care îl are în dezvoltarea economica a Romaniei. Folosind solutii tehnice moderne, cautam in acest fel sa deblocam resurse suplimentare care pot compensa declinul productiei interne din zacamintele mature. Marea Neagra are o importantă strategica pentru productia de gaze a Romaniei: în prezent, circa 10% din consumul anual de gaze al tarii provine din aceasta zona”, a declarat Chris Veit, membru al Directoratului OMV Petrom, responsabil pentru activitatea de Upstream.

Cele două sonde de dezvoltare sunt forate la adâncimi de peste 2.500 de metri sub fundul marii, în ape cu o adâncime de aproximativ 60 de metri.

Aceasta campanie de foraj completeaza seria proiectelor de investitii pentru productia offshore din apele de mica adancime din Marea Neagra: peste 500 de milioane de euro au fost investiti intre 2014 si 2019, inclusiv pentru forarea a 16 noi sonde de explorare si productie si sidetrack-uri, modernizarea instalatiilor de productie si a sistemului de comprimare a gazelor.
 
OMV Petrom în Marea Neagra

Explorarea platoului continental romanesc din Marea Neagra a fost demarata inca din anul 1969. Prima descoperire de hidrocarburi a avut loc in 1980, iar prima productie pe mare a inceput in anul 1987. In prezent, OMV Petrom are operatiuni de explorare, dezvoltare si productie in apele de mica adancime (blocul Istria) si operatiuni de explorare in parteneriat cu ExxonMobil in apele de mare adancime (Neptun Deep).

Productia de titei si gaze din apele de mica adancime (blocul Istria) este de circa 25.000 bep/zi. In 2019, a reprezentat circa 17% din productia Grupului in Romania.

 
Despre OMV Petrom

OMV Petrom este cea mai mare companie de energie din Europa de Sud-Est, cu o productie anuala de titei si gaze la nivel de grup de 55,4 milioane bep in 2019. Grupul are o capacitate de rafinare de 4,5 milioane tone anual si opereaza o centrala electrica de inalta eficienta de 860 MW. Pe piata distributiei de produse petroliere cu amanuntul, Grupul este prezent in Romania si tarile invecinate prin intermediul a 798 benzinarii, la sfarsitul lunii septembrie 2020, sub doua branduri, OMV si Petrom.

OMV Aktiengesellschaft, una dintre cele mai mari companii industriale listate din Austria, detine 51,011% din actiunile OMV Petrom. Statul roman, prin Ministerul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri, detine 20,639% din actiunile OMV Petrom, Fondul Proprietatea detine 6,997%, iar 21,353% se tranzactioneaza liber la Bursa de Valori Bucuresti si la Bursa de Valori Londra.

OMV Petrom este cel mai mare contribuabil la bugetul de stat, cu contributii de 30,4 miliarde de euro reprezentand taxe, impozite si dividende platite in perioada 2005-2019.

Din 2007, OMV Petrom a integrat in strategia sa de business principiile responsabilitatii corporatiste. In perioada 2007-2019, compania a alocat aproximativ 66 milioane euro pentru dezvoltarea comunitatilor din Romania, concentrandu-se pe protectia mediului, educatie, sanatate si dezvoltare locala.

Pe 29 iulie 2020, OMV Petrom si-a anuntat sprijinul pentru recomandarile emise de Task Force on Climate-related Financial Disclosures (TCFD, Grupul operativ pentru publicarea informatiilor financiare referitoare la schimbarile climatice) privind riscurile si oportunitatile asociate schimbarilor climatice.

Ti-a placut articolul?

Comentarii