Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:30 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Klaus Iohannis - „Vânzarea participației Exxon din Marea Neagră nu este reală”

ro

10 Jan, 2020 11:34 2378 Marime text

Klaus Iohannis consideră că informația privind vânzarea participației Exxon din Marea Neagră nu este reală. Șeful statului a afirmat că România „va avea un cuvânt greu de spus”, iar inaugurarea gazoductului TurkStream nu este o problemă pentru statul român, informează Digi24.

„Inaugurarea gazoductului TurkStream nu este o problemă pentru România, fiindcă noi nu ne aprovizionăm pe această filieră. Și oricum aprovizionarea României nu este o problemă, este o chestiune rezolvată și care funcționează foarte bine. Pe de altă parte, sigur, vânzarea participației Exxon la Marea Neagră este o chestiune care ne preocupă. Însă, după opinia mea, această informație, ca să zic așa, care circulă în ultimele zile nu este una reală. Nu cred că putem să vorbim despre o astfel de posibilă tranzacție. Oricum, aici este vorba de o tranzacție care ne privește, evident, și pe noi, și România va avea un cuvânt greu de spus aici”, a declarat Klaus Iohannis, într-o conferință de presă susținută joi, la Palatul Cotroceni, potrivit Mediafax.


Ministrul Economiei Virgil Popescu a recomandat companiei americane Exxon, într-o postare pe Facebook, să respecte legislația pe care au folosit-o când au intrat în proiectul din Marea Neagră, adica Hotărârea de Guvern pentru transferul de licență, precizând că operațiunile sunt o chestiune de securitate națională.

Premierul Ludovic Orban a precizat, marți la Digi24, că nu există negocieri cu Lukoil, însă compania rusă a cerut niște informații cu privire la exploatarea gazelor în Marea Neagră. El a mai spus că asta nu înseamnă că a fost luată o decizie de vânzare către Lukoil, fiind și alți investitori interesați să cumpere.

„De altfel, există un posibil consorţiu care să cuprindă OMV, Romgaz şi încă o altă companie, care poate să genereze o ofertă care să determine Exxon să ia o decizie care să fie benefică”, a explicat Ludovic Orban.

ExxonMobil ar plănui să renunțe la toate operațiunile upstream pe care le are în Europa, inclusiv din Marea Neagră, ca parte a procesului accelerat de înstrăinare de active ce se ridică la o valoare de până la 25 de miliarde de dolari.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii