Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:25 12 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Interese in privatizarea Neptun-Olimp

ro

22 Oct, 2002 00:00 1193 Marime text

"Sper ca instanta va constata nulitatea si absurditatea unui asemenea act", a declarat Dan Matei Agathon

Hotararea AGA, nr. 2937 din 17.04.2002, prevedea divizarea societatii in 26 de complexe hoteliere, care au fost, ulterior, privatizate * Actionarul uneia dintre societati, Paul Dan, a contestat in instanta hotararea AGA, iar Tribunalul Constanta i-a dat castig de cauza, anuland acest document * In data de 17 octombrie, Curtea de Apel Constanta va judeca recursul Ministerului Turismului la sentinta instantei constantene * In Neptun-Olimp urmeaza sa se construiasca o promenada asemanatoare cu cea de la Cazinoul din Mamaia

Prezent la inaugurarea a doua noi hoteluri pe litoral, ministrul Turismului, Dan Matei Agathon, s-a referit, in declaratiile sale, si la situatia incerta a privatizarii societatilor desprinse din Neptun-Olimp SA. "Contestarea in instanta a privatizarii SC Neptun-Olimp reprezinta un amestec al unor cercuri de afaceri si de interese, deranjate de faptul ca Ministerul Turismului a vrut sa privatizeze corect, la suprafata, in interesul celor care vin cu bani", a declarat, la Constanta, ministrul Turismului, Dan Matei Agathon.

Filmul evenimentelor

Hotararea cu numarul 2937, adoptata de Adunarea Generala a Actionarilor Societatii Neptun-Olimp SA in data de 17.04.2002, prevedea divizarea acesteia in 26 de societati compuse din complexe hoteliere care, ulterior, urmau sa fie privatizate prin licitatiile organizate de Ministerul Turismului, actionar majoritar la aceste societati, alaturi de SIF Transilvania, cu 34% din totalul actiunilor. In aceasta vara, ministerul a vandut, prin licitatie publica, pachetele detinute la 24 de societati, doua dintre ele fiind trecute in patrimoniul Regiei Autonome Administratia Patrimoniului Protocolului de Stat. Procesul de preluare a SC Neptun-Olimp SA in patrimoniu privat s-a incheiat in data de 16 octombrie, cand si ultimele societati, Midia Estival 2002 si Service Neptun Estival 2002, au fost privatizate. Intre timp, persoana fizica Paul Dan intenteaza un proces societatii Neptun-Olimp, actiune juridica prin care era atacata tocmai hotararea AGA privind divizarea. Surprinzator, Tribunalul Constanta da castig de cauza reclamantului si considera ca hotararea AGA "este contrara intereselor societatii (Neptun-Olimp - n.n.), fiind adoptata cu incalcarea normelor care reglementeaza formarea vointei speciale". Aceeasi instanta dispune anularea hotararii atacate, fapt care ar echivala cu reunirea tuturor celor 26 de societati provenite prin divizare. In contextul existentei acelorasi actionari la toate cele 26 de societati, asa cum era initial, situatia nu ar fi fost atat de dramatica, dar fiecare dintre acestea are, in urma privatizarii, noi actionari. Prin aceasta hotarare, instanta nu va putea impune noilor proprietari revenirea la societatea-mama. Pentru a clarifica situatia privatizarii societatilor de la Neptun-Olimp, Ministerul Turismului a atacat cu recurs sentinta Tribunalului Constanta. Recursul inaintat de minister, pe data de 17 octombrie, va fi judecat, la inceputul lunii noiembrie, de Curtea de Apel Constanta.

Parerea ministerului

Ministrul Turismului, Dan Matei Agathon, a declarat ca asteapta cu interes procesul si ca este convins ca, pana la urma, "instanta va constata nulitatea, absurditatea unui act de acest tip prin care, pentru o investitie pe care nu o recunoaste nimeni, de 800 milioane lei, se incearca blocarea unei privatizari de succes care a adus 35 de milioane de dolari, bani care au ajuns acolo unde le era locul, la bugetul statului, cel care le reprezinta interesele celor ce au lucrat si au construit acest litoral". Referitor la contestatarul divizarii societatii Neptun-Olimp, ministrul Agathon a precizat: "Acesta avea o vila la care facuse investitii de 800 milioane lei si a actionat in justitie deoarece considera ca, prin procedurile de divizare, nu isi va recupera suma investita. Problema este ca aceasta creanta nu este recunoscuta de instanta si nici de Neptun-Olimp SA". Ministrul Agathon a promis ca institutia pe care o reprezinta se va implica in toate procesele privind societatea Neptun-Olimp, iar referitor la recurs, ministrul a declarat: "Sper ca instanta va constata nulitatea si absurditatea unui asemenea act" (anularea divizarii - n.n.).

Perspective pozitive

Programul Ministerului Turismului se concentreaza, in perioada care vine, asupra modernizarii statiunii Neptun-Olimp. Ministrul Dan Matei Agathon a declarat ca in Mamaia s-a realizat 90% din ceea ce isi propusese institutia guvernamentala, ultimul mare proiect, care necesita si fonduri consistente, fiind cel pentru ambientarea digului. "La Neptun-Olimp incercam sa punem bazele unui program tripartit, intre Primaria Mangalia, minister si sectorul privat, intrucat aceasta statiune a ramas cu cinci ani in urma Mamaiei", a declarat Agathon. Aceeasi sursa a mai precizat ca spatiile verzi, plaja si ambientul statiunii permit relansarea acesteia, proiectul avand in vedere zona bisericii din Neptun-Olimp, unde sa se construiasca o promenada asemanatoare cu cea de la Cazinoul din Mamaia. In acest sens, ministrul Agathon a declarat: "Vom incerca sa largim soseaua sau chiar sa introducem sens unic pentru a evita blocajele si aglomeratia din timpul sezonului". Ministerul Turismului isi propune ca in fiecare an sa promoveze cate un program destinat unei statiuni.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii