Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:11 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Circuit de tranzacționare fictivă de bunuri și servicii creat din 46 de firme depistat de inspectorii antifraudă

ro

02 Nov, 2017 16:15 1529 Marime text
Inspectorii antifraudă au constatat în urma verificării a 46 de operatori economici că a fost creat un circuit de tranzacționare fictivă de bunuri și servicii, în scopul sustragerii de la plata obligațiilor fiscale, prin diminuarea bazei impozabile a profitului și deducerea nelegală a TVA. Prejudiciul adus bugetului general consolidat al statului este în sumă de 7.125.369 lei. Totodată, au fost sesizate organele de cercetare penală.

Societățile implicate au înregistrat, în evidența contabilă, achiziții de bunuri și servicii (în funcție de domeniul de activitate al fiecăreia) de la furnizori, persoane juridice, având un comportament fiscal inadecvat, de tip fantomă, în scopul diminuării obligațiilor fiscale datorate bugetului general consolidat al statului.

Au fost înființate sau reactivate societăți, care au pretins realizarea unor activități economice, al căror scop a fost de a permite celorlalte verigi din lanțul de tranzacționare să realizeze deducerea unor sume de bani, reprezentând impozite și taxe datorate, prin înregistrarea/declararea în evidențele contabile a unor operațiuni fictive de vânzări/cumpărări de bunuri sau servicii.
 
Societățile furnizoare, de tip fantomă, nu înregistrau obligații fiscale de plată la bugetul de stat întrucât datele înscrise în declarațiile și deconturile de TVA nu generau obligații de plată. Sumele de bani reprezentând contravaloarea bunurilor și serviciilor, înscrise în facturile emise de societățile cu comportament fiscal inadecvat, au fost rulate prin intermediul conturilor bancare, fiind retrase, în numerar, la perioade scurte de timp, în principal prin intermediul ATM-urilor.

Pe lângă rolul de  crea documente de proveniență pentru societățile beneficiare și a sustrage sume de bani de pe circuitul tranzacțional, o parte dintre societățile furnizoare au fost înființate și pentru atragerea nelegală de ajutoare financiare nerambursabile, prin intermediul Programului pentru stimularea înfiinţării şi dezvoltării microintreprinderilor de către întreprinzătorii debutanţi în afaceri.

În urma explicațiilor oferite de către o parte dintre administratorii “furnizorilor”, inspectorii antifraudă au constatat cã aceștia sunt oameni simpli, fără posibilități materiale, unii dintre ei fără locuință sau adăpost și cu un nivel scăzut de cultură și cunoștințe, toate acestea cauzand dificultăți în desfășurarea unor activități economice cu cifre de afaceri de milioane de lei. În realitate, societățile erau administrate de alte persoane.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii