Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
13:23 23 01 2021 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

BNR organizează Ziua Porţilor Deschise în sucursalele sale teritoriale. Sediul BNR Constanţa a fost redeschis acum o lună

ro

13 Apr, 2019 07:07 1333 Marime text
Banca Națională a României (BNR) organizează,  pe 17 aprilie, între orele 11:00 şi 19:00, Ziua porților deschise, cu ocazia împlinirii a 139 de ani de la înființare.

La Bucureşti BNR deschide vizitatorilor Palatul Vechi din București, precum și agențiile regionale și regionale ale BNR din teritoriu.

Cei interesați vor avea acces în Palatul Vechi al Băncii Naționale, situat în Centrul Vechi din București, cu intrare din Str. Lipscani, nr. 25. Istoria leului, Banca Națională a României și Marea Unire, Istoria bancnotei românești și TezAur, .

Amenajată în cadrul Muzeului BNR, expoziția permanentă "TezAur" proiectează un concept modern și original, care pornește de la imaginea Pământului ca depozitar al zăcămintelor de aur, iar vizitatorii vor descoperi informații inedite despre metalul noble și vor putea admira autentic lingouri din aur și coș din aur din Tezaurul Băncii Naționale. Expunerea este completată cu exemple de tipuri de zăcăminte aurifere - un filon aurifer și flori de mină care conțin elemente native de aur pe matrice de cuart.

Publicul larg va avea acces, în egală măsură, la informații referitoare la istoria, arhitectura și identitatea Băncii Naționale a României și va primi un set de materiale cu imagini și informații succinte despre fondatorul băncii, Eugeniu Carada, despre Palatul Vechi al BNR și istoria monedei Naționale.
 
În data de 17 aprilie publicul larg poate vizita sediul istoric al BNR, precum și sucursalele regionale Cluj, Constanța, Dolj, Timiș și agențiile BNR din Argeș, Bacău, Bihor, Galați, Gorj, Maramureș, Mureș, Sibiu și Suceava.

Despre sediul BNR Constanta

Reamintim ca pe data de 18 martie anul acesta, la Constanța, a avut loc deschiderea oficială a sediului Sucursalei Regionale a BNR Constanța.

Potrivit Primăriei Constanța, actualul sediu al Sucursalei Regionale BNR Constanța, fostul Hotel Mercur, a intrat în proprietatea Băncii Naționale a României cu mai bine de 85 de ani în urmă.

”Construită în stil eclectic cu multe elemente decorative caracteristice stilului neo-românesc, clădirea a fost inclusă de Ministerul Culturii și Cultelor pe lista monumentelor istorice. Reinaugurarea clădirii constituie rezultatul finalizării lucrărilor de amenajare care au avut loc între anii 2014 și 2018.

Reabilitarea sediului Băncii Naționale a României din Constanța se înscrie în eforturile Băncii Naționale a României de a-și conserva patrimoniul imobiliar, ca parte semnificativă a patrimoniului național” - au transmis reprezentanții Primăriei Constanța. 

La eveniment a participat și guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu, dar și Decebal Făgădău, primarul municipiului Constanța, Ion Dănuț Jugănaru, directorul general al CCINA Constanța și Dumitru Jeacă, prefectul județului Constanța.

Reabilitarea sediului Băncii Naţionale a României din Constanta, executată în perioada 1997 - 2002, a fost completată cu lucrări de amenajare care au avut loc între anii 2014 şi 2018.
 
Finalizarea acestor lucrări prilejuieşte reinaugurarea acestei clădiri ca sediu al Sucursalei Regionale Constanţa, în anul în care se împlinesc 125 de ani de activitate a băncii centrale în cel mai important oraş din Dobrogea. 
 
Sursa foto: ZIUA de Constanta
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii