Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:37 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Anunț important de la ANRE. De la 1 iulie va scădea prețul pentru consumatorii casnici

ro

23 May, 2018 09:19 2959 Marime text
Unul din obiectivele pe care ANRE îl urmărește, în mod constant, în activitatea de elaborare a sistemului de reglementări este creșterea gradului de responsabilizare a furnizorilor de ultimă instanță, atât în ceea ce privește achiziția energiei electrice, cât și costurile specifice activității de furnizare, se arată într-un comunicat al ANRE. 
 
Potrivit prevederilor legale, furnizorii de ultimă instanţă (FUI) sunt obligaţi să asigure furnizarea de energie electrică, în condiţii de calitate şi la preţuri rezonabile, transparente, uşor comparabile şi nediscriminatorii.
 
În urma implementării noii Metodologii de stabilire a modului de calcul și a condițiilor de avizare a prețurilor aplicate de furnizorii de ultimă instanță obligați și furnizorii de ultimă instanță opționali clienților finali, în ședinta Comitetului de reglementare al ANRE din data de 22.05.2018, au fost aprobate valorile prețului maxim pentru serviciul universal pentru perioada 1 iulie 2018 – 30 iunie 2019, pentru fiecare zonă de rețea.
 
Astfel, valoarea prețurilor maxime pentru consumatorii casnici va scădea în medie cu 3,53% față de prețurile actuale.
 

”În 3 zile lucrătoare de la data aprobării valorii prețurilor maxime pentru fiecare zonă de rețea, FUI obligați trebuie să transmită la ANRE, spre avizare, prețurile practicate pentru intervalul 1 iulie 2018 – 30 iunie 2019. Prețul propus spre avizare poate fi mai mic sau cel mult egal cu prețul maxim stabilit de ANRE în ședința Comitetului de reglementare de astăzi. ANRE va aviza prețurile propuse de către FUI obligați până la data de 31 mai 2018” - se arată în comunicatul ANRE .

 
În perioada 1 - 25 iunie 2018, ANRE va desemna FUI opționali pentru fiecare zonă de rețea, care vor vinde energie electrică la un preț cu discount față de prețurile avizate pentru FUI obligați. Un client casnic își va putea schimba oricând și fără costuri FUI obligat cu un FUI opțional, care păstrează obligația de a asigura furnizarea energiei electrice în regim de serviciu universal, în aceleași condiții de siguranță și calitate.
 

”Reamintim totodată că, în urma finalizării calendarului de dereglementare, începând cu data de 1 ianuarie a acestui an, furnizarea energiei electrice nu se mai face la prețuri aprobate de ANRE. În prezent, clienții casnici au posibilitatea de a-și schimba gratuit, în maxim 21 de zile, furnizorul  și pot încheia contracte ȋn regim concurențial, cu oricare dintre furnizorii activi pe piața de energie electrică din România, acest serviciu nefiind limitat la o anumită zonă geografică de deservire. În acest sens, ANRE recomandă clienților casnici să parcurgă, cu atenție, toate informaţiile prezentate de furnizori, în vederea alegerii celei mai avantajoase oferte” - se mai arată în comunicatul ANRE.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii